Oranje pijnlijk onderuit in Frankrijk: 4-0

Mathieu Hilgersom
24 maart 2023, 22:45

Oranje treurt na weer een goal van Frankrijk. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal is de EK-kwalificatie begonnen met een harde nederlaag op bezoek bij Frankrijk. De vice-wereldkampioen won in het Stade de France met 4-0. Na 21 minuten was de marge al drie. Nadat Kylian Mbappé vlak voor tijd de vierde goal had gemaakt, miste Memphis Depay in blessuretijd nog een penalty.

Oranje kende een roerige aanloop naar het duel met de Fransen. De afmeldingen van Frenkie de Jong en Steven Bergwijn waren al een aderlating. Dat Sven Botman, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman en Bart Verbruggen vanwege een virusinfctie het trainingskamp moesten verlaten, kwam daar nog eens bovenop.

Ronald Koeman moest daarom improviseren bij het begin van zijn tweede termijn als bondscoach. Hij koos voor debutant Lutsharel Geertruida in het centrum van de verdediging. Jurriën Timber schoof naar rechts op de plek van de geschorste Denzel Dumfries. Kenneth Taylor en Xavi Simons startten voor het eerst in de basis.

De basiself van Oranje tegen Frankrijk.

Start desastreus

Het begin van Oranje was desastreus. Balverlies in de opbouw leidde al in de tweede minuut tot de 1-0. Antoine Griezmann kwam tussen de pass van Marten de Roon op Taylor, speelde Mbappé aan en kreeg hem daarna weer terug. De aanvaller met het opvallende roze geverfde haar schoot de bal met de binnenkant van de voet voorbij Cillessen.

Vijf minuten later was het weer raak, op ongelukkige wijze. Na de indraaiende vrije trap van Griezmann stuitte de bal van de borst van Cillessen af tegen de inlopende Dayot Upamecano. De verdediger zorgde op deze manier onbewust voor de 2-0.

Oranje kwam daarna iets meer tot voetballen. Het leidde tot gevaarlijke momenten via de teruggekeerde Georginio Wijnaldum, Steven Berghuis en Memphis Depay. Op aangeven van Taylor miste Wijnaldum de bal en daarmee de grootste kans op de aansluitingstreffer.

Xavi Simons in duel met Jules Koundé.

De eerste van Mbappé

Extra zuur was het dat Mbappé juist in deze fase de 3-0 tegen de touwen schoot. De aanvaller liep uit de rug van Geertruida en bleef op aangeven van Aurélien Tchouameni uiterst rustig oog in oog met Cillessen. Op dat moment stonden er pas 21 minuten op het scorebod.

Na ruim een half uur greep Koeman in. Hij haalde Taylor naar de kant en bracht Wout Weghorst in. Vlak daarvoor had Memphis de stand iets dragelijker kunnen maken na goed voorbereidend werk van Simons. De aanvaller gleed de bal naast het doel. Voor rust voorkwam Cillessen de 4-0 na een goede kopbal van Ibrahima Konaté.

Interland 100 voor Blind

Nederland ging na rust op zoek om terug in de wedstrijd te komen of in elk geval de eer te redden. Memphis maakte het Mike Maignan flink lastig vanuit een vrije trap. De doelman redde ternauwernood vanwege de lastige stuit. Het ontstaan van de vrije trap was opmerkelijk. Tchouameni pakte de bal op, omdat deze lek was. Scheidsrechter Maurizio Mariani bestrafte dit met een vrije trap.

Daley Blind, Donyell Malen en Davy Klaassen kwamen na een uur in het veld voor De Roon, Steven Berghuis en Xavi Simons. De invalbeurt van Blind was bijzonder. Het betekende zijn honderste interland.

Georginio Wijnaldum in duel met Jules Koundé.

Slotfase

In de slotfase leunde Frankrijk achterover en loerde op de fouten van Oranje. Mbappé profiteerde op deze manier bijna van Klaassen die de bal bij hem inleverde. Cillessen bracht knap redding. Nederland was via Malen en Weghorst nog dicht bij een treffer. Maignan kwam er echter tussen en zorgde ervoor dat de aanvaller van Manchester United niet kon binnentikken.

Uiteindelijk werd het ook nog 4-0. Nadat de treffer van Moussa Diaby niet doorging vanwege buitenspel, schoot Mbappé vlak voor tijd de bal snoeihard achter Cillessen.

Oranje kreeg vanaf de stip nog de kans om de eer te redden na een handsbal van Upamecano. Maignan stopte echter de inzet van Memphis. Het was een pijnlijk einde van een teleurstellende avond.

Gibraltar

Nederland komt maandag weer in actie en kan dan de nare smaak deels wegspoelen. In De Kuip is Gibraltar de tegenstander. De aftrap is om 20.45 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Ronald Koeman: 'Iedereen weet nu waar we staan' Ronald Koeman: 'Iedereen weet nu waar we staan' Lees de reacties.