Oranje blijft steken op 1-1 tegen Ecuador

Mathieu Hilgersom
25 november 2022, 19:00

Oranje beleefde een zware avond tegen het lastige Ecuador. - Foto: KNVB Media

Oranje is er niet in geslaagd om ook het tweede duel op het WK te winnen. Na de 2-0 overwinning op Senegal speelde de ploeg van Louis van Gaal vrijdag met 1-1 gelijk tegen Ecuador in Doha. Hierdoor liet het Nederlands elftal de kans liggen om zich als eerste te plaatsen voor de achtste finale.

De bondscoach ruimde ten opzichte van de wedstrijd tegen Senegal een plekje in voor Jurriën Timber centraal achterin in plaats van Matthijs de Ligt. Teun Koopmeiners en Davy Klaassen vervingen Steven Berghuis en Vincent Janssen. Hierdoor schoof Cody Gakpo een linie door, voorin naast Steven Bergwijn.

Deze laatste keuze van Van Gaal betaalde zich direct uit in de zesde minuut. Net zoals maandag brak Gakpo als spits de ban. Moises Caicedo leverde de bal zomaar in bij Klaassen die net zo simpel als effectief de PSV-speler aanspeelde. Gakpo twijfelde geen moment en schoot de bal snoeihard achter Hernan Galindez: 1-0.

Na zes minuten stond Nederland al op voorsprong dankzij een goal van Cody Gakpo.

Ecuador bijt van zich af

Een droomstart voor Nederland dus, al kwam het de wedstrijd niet ten goede. Oranje had langdurig balbezit zonder daarbij iets te creëren. Ecuador oogde aangeslagen. Het duurde tot halverwege de eerste helft voordat de ploeg van Gustavo Alfaro van zich ging afbijten. Het leverde een fase op waarbij Nederland achteruit liep en zich nauwelijks onder de Zuid-Amerikaanse druk wist uit te voetballen.

Na ruim een half uur kreeg Ecuador zijn eerste kans. Spits Enner Valencia, die twee keer trefzeker was tegen Qatar en toch fit genoeg bleek om te spelen, haalde hard uit in de korte hoek. Andries Noppert moest zich strekken om de inzet te keren.

Vlak voor rust leek Ecuador op gelijke hoogte te komen. Het afgeslagen schot van Ángelo Preciado belandde via Pervis Estupinan in het doel. De treffer telde echter niet, omdat Jackson Porozo op het moment van schieten volgens scheidsrechter Mustapha Ghorbalin in buitenspelpositie stond.

Oranje kwam in het tweede deel van de eerste helft nauwelijks onder de druk van Ecuador uit.

Valencia maakt gelijk

Zoals van tevoren afgesproken, kwam aan het begin van de tweede helft de steeds fitter wordende Memphis Depay in het veld. Bergwijn maakte voor hem plaats.

De spits van FC Barcelona kon echter niet voorkomen dat de gelijkmaker vrijwel direct na rust alsnog viel. Nadat Timber de bal verloor, haalde Estupinan uit. Noppert kon in eerste instantie nog redden, maar was kansloos op de rebound van Valencia. Dit keer bleef de vlag omlaag: 1-1. En eerlijk is eerlijk, onverdiend was het niet.

Ruim tien minuten later was het zelfs bijna 1-2. Valencia schoot op het been van Van Dijk waarna Gonzalo Plato in tweede instantie hard de onderkant van de lat raakte.

Enner Valencia maakt in de rebound gelijk.

Van Gaal grijpt in

Van Gaal greep in na 70 minuten door Klaassen naar de kant te halen. Berghuis kwam voor hem in de plaats. Even later kwamen ook Marten de Roon en Wout Weghorst in het veld. Koopmeiners en Gakpo gingen naar de kant.

Voor die tijd had Oranje nog geen kans gecreëerd in de tweede helft. Alleen Koopmeiners had een schot op doel gewaagd, maar zijn poging ging hoog over.

Hier kwam in de slotfase geen verandering in. Het publiek veerde alleen op toen Noppert zich verslikte in de jagende nog frisse invaller Kevin Rodriguez. Via de rug van de aanvaller verdween de bal achter de achterlijn.

Dinsdag tegen Qatar

Dinsdag sluit het Nederlands elftal de groepsfase af met een wedstrijd tegen Qatar in Al Khor. De aftrap is om 16.00 uur. Het gastland verloor tot nu toe zijn beide duels. Na de 2-0 nederlaag tegen Ecuador ging de ploeg eerder op de dag met 3-1 ten onder tegen Senegal.

Omdat Oranje vrijdag niet won, heeft het nog geen ticket voor de achtste finale bemachtigd. Tegen Qatar heeft de ploeg van Van Gaal aan een punt genoeg om in elk geval bij de eerste tweede in de poule te eindigen.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Louis van Gaal: 'We hebben een gelijkspel eruit gesleept' Louis van Gaal: 'We hebben een gelijkspel eruit gesleept' Lees de reacties.