Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten om goed voorbereid te zijn op Senegal - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
21 november 2022, 10:45

Oranje speelt voor de eerste keer in de historie tegen Senegal. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal opent de groepsfase van het WK in Qatar met een wedstrijd tegen Senegal. De ontmoeting in het Al Thumama Stadium staat om 17.00 uur op het programma. Met dit elftal feiten ben je optimaal voorbereid op de WK-opener van de mannen van bondscoach Louis van Gaal.

  • Oranje bereidt zich met een 26-koppige selectie voor op de openingswedstrijd van het WK in Qatar. Het is de eerste keer dat er een confrontatie met Senegal op het programma staat.
  • Voor aanvoerder Virgil van Dijk heeft de wedstrijd tegen Senegal een speciaal tintje. De centrale verdediger speelt naar alle waarschijnlijkheid zijn vijftigste interland in het shirt van Oranje. Van Dijk maakte zijn Oranjedebuut op 10 oktober 2015 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (1-2). Dat was onder de huidige assistent-bondscoach Danny Blind.
  • Ook voor Steven Bergwijn die op dit moment 24 interlands achter zijn naam heeft staan is een mijlpaal in zicht. Bergwijn moet nog éénmaal in actie komen om in aanmerking te komen voor zijn eerste zilveren schaal
  • Oranje heeft ruim tachtig jaar geen openingswedstrijd meer verloren tijdens een mondiale eindronde. Het laatste verlies dateert van 1938, toen in Frankrijk Tsjechoslowakije - in de verlenging -te sterk bleek.
  • De FIFA World Cup Qatar 2022 is het elfde mondiale eindtoernooi waar het Nederlands elftal actief is. De eerste keer was onder leiding van bondscoach Bob Glendenning. Op het WK 1934 in Italië behaalde Oranje de laatste 16.
  • Als het Nederlands elftal tegen Senegal drie punten uit het vuur sleept, dan gaat bondscoach Van Gaal Dick Advocaat (en Glendenning) voorbij op de ranglijst van bondscoaches met het grootste aantal Oranje-overwinningen. Een zege op Senegal zou de 38e overwinning voor de geboren Amsterdammer betekenen.
  • Van Gaal kent met Oranje een veelbelovende reeks. Sinds zijn terugkeer als bondscoach is zijn ploeg vijftien duels ongeslagen. De wedstrijden tegen Noorwegen, Duitsland, Polen en Montenegro eindigden in een gelijkspel.
  • In de laatste interlandweek voorafgaand aan het WK wist Oranje de nul te houden tegen zowel Polen 0-2) als België (1-0).
  • Senegal kreeg voorafgaand aan het WK een flinke domper te verwerken. Op een persmoment werd bekendgemaakt dat sterspeler Sadio Mané het hele toernooi aan zich voorbij moet laten gaan. De aanvaller van Bayern München is geblesseerd.
  • De Senegalezen speelden voorafgaand aan het WK nog twee oefeninterlands. Op 27 september werd gelijkgespeeld tegen Iran, 1-1. Drie dagen eerder was Senegal met 2-0 te sterk voor Bolivia.
  • Het duel tussen Oranje en Senegal zal onder leiding staan van de Braziliaanse scheidsrechter Wilton Sampaio.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen