Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Dijk: 'Het was een fijne avond'

KNVB Media
KNVB Media
22 september 2022, 23:15

Aanvoerder Virgil van Dijk feliciteert Cody Gakpo na de openingstreffer. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal tankte donderdagavond vertrouwen in aanloop naar het WK. In Warschau won het team van captain Virgil van Dijk met 2-0 van Polen. Tot tevredenheid van de aanvoerder.

“Het was een fijne avond, we speelden een goede wedstrijd”, sprak de verdediger van Liverpool voor de camera’s van de NOS. Wat extra fijn was voor hem en zijn kompanen in de achterhoede was dat het Nederlands elftal weer eens de ‘nul’ hield. Voor het eerst in dit kalenderjaar. “We zijn gedisciplineerd blijven spelen, hebben zo de wedstrijd over de streep getrokken.”

Hoewel Van Dijk tevreden was met het optreden van Oranje, begon de avond teleurstellend. Al vroeg viel Teun Koopmeiners uit met een blessure, waarna in het begin van de tweede helft ook Memphis met een kwetsuur het veld moest ruimen. “Het vroege uitvallen van Koopmeiners was niet fijn, maar ik heb gehoord dat het goed gaat. Gelukkig hebben de invallers hun rol goed ingevuld. Vincent Janssen speelde uitstekend, Wout Weghorst ook vond ik. Dat is belangrijk, want we hebben naar het WK toe iedereen nodig.”

Van Gaal

Ook bondscoach Louis van Gaal was tevreden over het optreden van zijn team. “Ik heb vooraf proberen aan te geven waar onze belangrijkste ontwikkeling moet plaatsvinden. Dat is bij balbezit van de tegenstander. Vandaag hebben we dat goed gedaan. We hebben negentig minuten druk op de bal gegeven en heel weinig weggegeven. Terwijl er bij Polen toch een fantastische spits staat.”

Bondscoach Louis van Gaal spreekt Memphis toe.

Oranje kwam op voorsprong na het doelpunt van Gakpo, waar 21 passes aan vooraf gingen. Het was een lust voor het oog. “Een wereldgoal”, vond Van Gaal. “Ik sprong op van de bank, dat doe ik normaalgesproken niet. Het was echt een topdoelpunt.” Achterin gaf Nederland daarnaast amper iets weg. De momenten waarop Polen toch dreigend werd, had Oranje volgens De bondscoach aan zichzelf te wijten. “We hebben te veel balverlies geleden in simpele situaties. Daardoor creëerden zij twee kansen. Maar dat was onze eigen schuld omdat we de bal verloren.”

Berghuis

Voor Steven Berghuis was het een bijzondere avond. De Ajacied begon op de bank, maar kwam vanwege de blessure van Koopmeiners al na vijf minuten binnen de lijnen. “Dat verwacht je niet. Je zit ontspannen te kijken. Maar toen het net gebeurde zag ik al aan de reactie van Teun dat het menens was. Dan is het gelijk warmlopen. Volgens mij begon ik daarna goed aan de wedstrijd. Ik creëerde een paar kansen en was steeds aanspeelbaar.”

Berghuis haalde het einde van de wedstrijd echter niet. Hij werd in de 75ste minuut vervangen voor de debuterende Kenneth Taylor. Berghuis bekende tegenover de NOS dat hij kampte met rugklachten. Of hij zondag tegen België van de partij is, liet de middenvelder nog in het midden.

Steven Berghuis werd na 75 minuten vervangen door Kenneth Taylor.

Alles over Huis van Oranje

Topartiesten, ultieme kippenvelmomenten, de grootste schermen van het land en bovenal tienduizenden fans achter Oranje op het WK!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen