Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje heeft plek in finaleronde binnen handbereik na zege op Polen

Willem Korenromp
KNVB Media
22 september 2022, 20:00

Cody Gakpo (uiterst links) wordt bejubeld na de openingstreffer tegen Polen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft de finaleronde van de Nations League binnen handbereik. De mannen van bondscoach Louis van Gaal wonnen donderdag in Warschau met 2-0 van Polen en hebben met nog één wedstrijd te gaan een voorsprong van drie punten op België. Zondag kan in de Johan Cruijff ArenA tegen de zuiderburen de plek in de Final Four worden veiliggesteld.

Met nog één wedstrijd te spelen heeft Nederland een voorsprong van drie punten op België, de nummer twee in groep 4 van League A. Mochten de zuiderburen zondag op gelijke hoogte komen met Oranje, dan is het onderlinge resultaat leidend. Het team van Van Gaal heeft wat dat betreft een goede uitgangspositie, want het won de eerdere ontmoeting met België in Brussel met 4-1.

Basisplaats Pasveer

Maar dat is zondag. Eerst stond donderdag de wedstrijd tegen Polen op het programma. Buiten een cruciaal duel in de Nations League was het voor het Nederlands elftal een van de laatste testcases richting het WK. Bovendien was het voor bondscoach Louis van Gaal een van de laatste kansen om spelers van dichtbij aan het werk te zien. De oefenmeester ruimde zodoende een basisplaats in voor Remko Pasveer, die op 38-jarige leeftijd zijn debuut maakte voor Oranje. “Eigenlijk is dat niet des Van Gaals om een 38-jarige te selecteren”, zei de bondscoach over de keuze voor Pasveer tegen de NOS. “Eigenlijk wilden we hem er vorig jaar al bij halen, maar toen brak hij iets in zijn hand. Hij heeft bij Ajax laten zien wat hij kan. Dus hij verdient het wel.”

Verder waren er basisplaatsen voor onder meer Jurriën Timber en Teun Koopmeiners, terwijl Cody Gakpo de voorkeur kreeg boven bijvoorbeeld Davy Klaassen of Steven Berghuis. Ook voor de PSV’er gold dat Van Gaal hem graag aan het werk wilde zien. Bij de Polen waren er veel ogen gericht op Robert Lewandowski. De topschutter ontbrak tijdens de vorige ontmoeting met Nederland in juni, maar verscheen deze donderdag gewoon aan de aftrap.

Remko Pasveer maakte zijn debuut in het Nederlands elftal.

Vroege tegenvaller

In het goedgevulde Narodowy-stadion had de Spaanse scheidsrechter Alejandro Hernandez amper gefloten voor het begin van de wedstrijd, of Oranje - dat aantrad in het nieuwe blauwe uitshirt - kreeg al een tegenvaller te verwerken. Na een luchtduel met Karol Linetty raakte Koopmeiners geblesseerd aan zijn hoofd. De middenvelder van Atalanta Bergamo werd per brancard van het veld gedragen, waarna hij werd vervangen door Steven Berghuis.

De Ajacied nam op het middenveld plaats naast Frenkie de Jong en stond na elf minuten aan de basis van de eerste grote mogelijkheid voor Oranje. Een indraaiende voorzet belandde voor de voeten van Daley Blind, die uit de rug van zijn tegenstander was weggelopen. Blind raakte de bal echter niet goed, waardoor zijn inzet een makkelijke prooi was voor de Poolse doelman Wojciech Szczesny.

Openingstreffer Gakpo

Twee minuten later was het wel raak, na fraai combinatiespel waarbij het Nederlands elftal de bal 21 keer rondspeelde. In de slotfase van die aanval vond Berghuis Memphis, die met een magnifieke pass de opgekomen Denzel Dumfries wegstak. De wingback van Internazionale bracht de bal voor het doel, waarna het voor Gakpo een koud kunstje was om de bal achter de kansloze Szczesny te plaatsen. Ook na de openingstreffer had Oranje het betere van het spel, zonder zich bovenmatig in te spannen. Er werd bij vlagen gemakkelijk gecombineerd, terwijl er in verdedigend opzicht weinig werd weggegeven. Zodoende hoefde de debuterende Pasveer in de eerste 45 minuten amper in actie te komen.

Cody Gakpo, maker van de 0-1.

Gek veel kansen creëerde Oranje echter niet. Berghuis nam het Poolse doel een paar keer onder vuur, maar schoot beide keren voorlangs. In de slotfase van de eerste helft kwam Nederland er in de tegenaanval nog een keer dreigend uit via Memphis, maar de Barcelona-aanvaller besloot af te spelen op Steven Bergwijn in plaats van voor eigen succes te gaan. Zo bleef het bij één doelpunten in de eerste helft.

Kansen voor Polen, maar Bergwijn scoort

Bij het aanvangen van de tweede helft bracht Van Gaal Marten de Roon binnen de lijnen als vervanger van Frenkie de Jong, terwijl de bondscoach enkele minuten later opnieuw in moest grijpen. Nu ging Memphis geblesseerd naar de kant. Vincent Janssen kwam voor hem in de ploeg. Even was Oranje de scherpte kwijt, wat direct leidde tot een paar kansen voor Polen. Eerst trok Przemyslaw Frankowski de bal voor, waarna de ingevallen oud-Ajacied Arek Milik van dichtbij over schoot. Daarna loste Feyenoord-middenvelder Sebastian Szymanski een wild schot dat naast het doel van Pasveer belandde.

Zo was het Nederlands elftal even zoekende zonder De Jong en Memphis, terwijl Polen beter in de wedstrijd leek te komen. Maar juist in een fase waarin Oranje het lastig had, zette Bergwijn Oranje op 0-2. Na Pools balverlies zocht de Ajax-aanvaller de combinatie met Janssen. De spits van Antwerp FC ging het een-tweetje aan en gaf de bal terug aan Bergwijn, die de bal fraai in de verre hoek plaatste.

Steven Bergwijn zoekt en vindt de verre hoek: 0-2.

De tweede treffer zorgde ervoor dat de rust terugkeerde in het spel van Oranje. Het bood Van Gaal de mogelijkheid om ook Kenneth Taylor zijn eerste minuten in het shirt van het Nederlands elftal te gunnen, als vervanger van Berghuis. Daarnaast maakte Bergwijn plaats voor Wout Weghorst. Met de nieuwelingen in de ploeg kwam Nederland geen moment meer in gevaar. Via afstandsschoten van Gakpo en Janssen was Oranje nog dichtbij een derde doelpunt, maar Szczesny liet zich niet nog een keer passeren.

Best mogelijke uitgangspositie

Zo deed Nederland dus wat het moest doen in Warschau en verwierf het zich de best mogelijke uitgangspositie voor de wedstrijd van zondag tegen België. Dan moet de laatste horde worden genomen op weg naar de finaleronde van de Nations League. Oranje kan in de Johan Cruijff ArenA rekenen op een uitverkocht huis. De wedstrijd begint om 20.45 uur.

Oranje voorafgaand aan de wedstrijd tegen Polen.

Alles over Huis van Oranje

Topartiesten, ultieme kippenvelmomenten, de grootste schermen van het land en bovenal tienduizenden fans achter Oranje op het WK!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen