Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ronald Koeman vanaf 2023 bondscoach Nederlands elftal

KNVB Media
KNVB Media
6 april 2022, 8:45

Het contract van Ronald Koeman loopt tot en met het WK in 2026. - Foto: KNVB Media

Na het aankomend WK neemt Ronald Koeman het bondscoachschap over van Louis van Gaal. Zijn contract hiervoor met de KNVB loopt dan tot en met het WK in 2026 en is inmiddels door beide partijen ondertekend.

Ronald Koeman: “Ik kijk uit naar de nieuwe samenwerking. Een kleine anderhalf jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlands elftal vertrokken. Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij.”

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB: “We zijn er erg blij mee dat Ronald volgend jaar terugkeert. Tijdens zijn eerdere ‘termijn’ als bondscoach heerste er grote tevredenheid over zijn werk en de resultaten. Vandaar dat ik, na intern beraad, samen met directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma, met Ronald en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen in gesprek ben gegaan.”

Bij de aanstelling van Van Gaal was bekend dat hij zal aanblijven tot en met het WK, dat van 21 november tot en met 18 december in Qatar plaatsvindt. Om voor de periode daarna ook zeker te zijn van een bondscoach met ruime ervaring op het hoogste niveau, heeft de KNVB vroegtijdig het initiatief genomen om met Koeman in gesprek te gaan: “Ik wilde niet wachten met het invullen van de opvolging van Louis van Gaal. De aflossing van de wacht valt straks namelijk op een a-typisch moment; eind van het kalenderjaar, een periode waarin toptrainers al lang en breed onder contract staan en de spoeling dus dun is. Al medio januari hebben we daarom besloten contact op te nemen met Ronald, die beschikbaar was. Vervolgens zijn we er in een paar gesprekken met elkaar uitgekomen”, aldus Marianne van Leeuwen.

Carrière Koeman

Als speler heeft Koeman 78 interlands op zijn naam staan. In 1988 won hij met het Nederlands elftal het EK. Hij kwam in actie bij vier Nederlandse clubs in het betaald voetbal: FC Groningen, Ajax, Feyenoord en PSV. Hij speelde bovendien 192 wedstrijden voor FC Barcelona. Met PSV en FC Barcelona won Koeman de Europacup I, de huidige Champions League. Met FC Barcelona veroverde hij bovendien de UEFA Supercup.

Na zijn loopbaan als voetballer ging Koeman als trainer aan de slag. Zo heeft hij aan het roer gestaan bij Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoord, Southampton, Everton en Barcelona. Van februari 2018 tot medio 2020 was hij bondscoach, een periode waarin het Nederlands elftal tweede werd in de Nations League en zich kwalificeerde voor het EK. Vanaf 1 januari 2023 is Koeman de tiende trainer die na de Tweede Wereldoorlog meer dan één ‘termijn’ als bondscoach op zijn cv mag schrijven. Vanaf die tijd is hij ook via de KNVB beschikbaar voor interviews over het Nederland elftal. Over de verdere invulling van Oranjes staf na ‘Qatar’ worden nu geen mededelingen gedaan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen