Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederland - Noorwegen in een elftal feiten

KNVB Media
KNVB Media
16 november, 9:00

Davy Klaassen scoorde in de uitwedstrijd tegen Noorwegen (1-1). - Foto: KNVB Media

Ging het toch nog mis in Montenegro terwijl de kwalificatie voor het WK 2022 in kannen en kruiken leek. En zo kreeg Nederland - Noorwegen ineens een heel andere lading. De Noren ruiken bloed, De Kuip is leeg en Nederland moet zich herpakken. Maar het belangrijkste is dat we tegen Noorwegen alles gewoon in eigen hand hebben. Een elftal feiten om je voor te bereiden op een historisch avondje Oranje.

Persconferentie vooruitblik Nederland - Noorwegen.

 • Eerst maar eens de scenario's.  Als Nederland wint of gelijkspeelt kunnen de tickets voor het WK worden besteld. Of Turkije moet een 'Spanje-Maltaatje' doen en met 13-0 bij Montenegro winnen. Verliest Nederland dan zijn we afhankelijk van Turkije. Als Turkije wint, is Nederland uitgeschakeld. Bij elk ander resultaat van Turkije krijgen we een herkansing in de play-off. Geen prettig vooruitzicht met landen als Portugal en Zweden als mogelijke tegenstander.
 • Hoe zit die play-off in elkaar. De tien runners-up, samen met de twee hoogstgeplaatste (en nog niet geplaatste) groepswinnaars uit de UEFA Nations League, gaan door naar de play-offs. Zij strijden in drie groepen van vier teams via een halve finale en vervolgens een finale om de laatste drie tickets. De loting voor de Europese play-offs vindt plaats op vrijdag 26 november om 17.00 uur in Zürich.
 • Noorwegen dan, de ploeg van coach Stale Solbakken staat 37ste op de FIFA-ranking. Het is een tegenstander waar we regelmatig moeite mee hebben. Een keer werd het 9-0, in de tijd van Cruijff en Van Hanegem, maar daarna is het toch vaak 0-0, 1-1, of we winnen moeizaam met een doelpunt verschil. Zo eindigde de wedstrijd in Noorwegen in 1-1 met doelpunten van Haaland en Davy Klaassen.

Hoogtepnten Noorwegen - Nederland (1/9/2021) WK-kwalificatie.

 • Superster Haaland is er niet bij in Rotterdam. Dat is een voordeel. De Feyenoorders Pedersen en Aursnes zijn wel geselecteerd. Die kennen de Kuip en draaien goed met Feyenoord. En Martin Odegaard kennen we ook nog van Vitesse. Een fijne voetballer die met Arsenal na een dramatische start is opgeklommen naar de vijfde plaats in de Premier League.
 • Een groot nadeel voor Nederland is dat de Kuip leeg is vanwege de coronamaatregelen. De spelers zullen het zonder de steun van het fantastische Oranjelegioen moeten doen. Nederland - Noorwegen wordt uitgezonden door de NOS op NPO3. Aanvang wedstrijd 20.45 uur. De voorbeschouwing begint om 20.00 uur.
 • Memphis Depay ontpopt zich deze WK-kwalificatie tot een ware doelpuntenmachine. Nooit eerder scoorde een international zo vaak in een kwalificatie reeks, 14 keer. In totaal heeft Depay 37 keer gescoord voor Oranje, net zo vaak als Bergkamp en Robben. Alleen Kluivert (40 keer), Huntelaar (42) en Van Persie (50) scoorden vaker.

— De laatste van Depays 37 doelpunten voor Oranje tot nu toe was een van zijn mooiste.

 • Memphis loopt precies 1 op 2. Hij scoorde de 37 goals in 74 interlands. Als hij speelminuten maakt in Rotterdam, wordt de ontmoeting met Noorwegen het 75e Oranje- optreden voor de aanvaller van Barcelona. Memphis debuteerde in oktober 2013 onder bondscoach Louis van Gaal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (0- 2).
 • Ook Louis van Gaal kan een mijlpaal bereiken. Tegen Noorwegen zit hij voor de 50ste keer op de bank als bondscoach van het Nederland. Hoewel dit keer wel in een rolstoel naast de dug-out omdat Van Gaal door een val een heup heeft in zijn heup. Mijn brein is nog scherp zei hij tegen de NOS. De bondscoach was zichtbaar geraakt door het verzoek van de spelers en de staf om te blijven.
 • Stefan de Vrij kon niet bij de selectie blijven. De Inter-verdediger viel tegen Montenegro vlak voor tijd uit met een hamstringblessure en is naar verwachting zeker twee weken uit de roulatie.

— Mark Flekken in actie tijdens de trainng van Oranje.

 • Van alle spelers in de huidige selectie is Mark Flekken de enige speler die zijn debuut kan maken als hij speelminuten krijgt tegen Noorwegen. Die kans is wel groter geworden omdat eerste doelman Justin Bijlow niet fit genoeg is om te spelen. De Feyenoord-goalie blijft wel bij de groep. Louis van Gaal heeft Tim Krul toegevoegd aan de selectie.
 • Het duel Nederland - Noorwegen staat dinsdag onder leiding van Clément Turpin. De Fransman floot in 2019 de halve finale van de UEFA Nations League tussen Nederland en Engeland. In het Portugese Guimarães werd het 3-1 voor Oranje. In 2015 leidde Turpin het EK-kwalificatietreffen tussen Kazachstan en Nederland (1-2). Virgil van Dijk maakte in deze wedstrijd zijn debuut, terwijl Robin van Persie in Astana zijn honderdste cap mocht bijschrijven.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen