Oranje geeft voorsprong weg en moet feest uitstellen

Mathieu Hilgersom
13 november 2021, 22:30

Nederland gaf een 0-2 voorsprong uit handen tegen Montenegro. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal is er zaterdag niet in geslaagd om te profiteren van de misstap van Noorwegen tegen Letland (0-0). Een overwinning in Montenegro was voldoende geweest voor directe kwalificatie voor het WK. Oranje kwam ook op een comfortabele 0-2 voorsprong, maar gaf deze in de laatste tien minuten uit handen: 2-2.

Louis van Gaal koos voor het duel in Podgorica voor Danjuma en Donyell Malen op de flanken. Zij speelden ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen Gibralar (6-0) in de plaats van Steven Berghuis, die zich geblesseerd had afgemeld, en Noa Lang.

De basiself van het Nederlands elftal tegen Montenegro.

Counterend Montenegro

Montengro was niet van plan om slechts een bijrol te spelen in het feestje van Nederland. De ploeg speelde met vijf verdedigers en wilde het op de counter de tegenstander zo moeilijk mogelijk maken. Deze tactiek leek in eerste instantie te werken. Oranje vond maar moeilijk de ruimte in de defensie van Montenegro en zag de opponent er soms gevaarlijk uitkomen.

De eerste kans was ook voor Montenegro. Justin Bijlow twijfelde om uit te komen en daarvan profiteerde bijna Vladimir Jovivic. De middenvelder schoot vanuit een moeilijke hoek in het zijnet.

Penalty

Net als in de thuiswedstrijd (4-0 winst) hielp een penalty Nederland in het zadel. Marko Jankovic legde Davy Klaassen op de rand van het strafschopgebied over de knie. De Spaanse scheidsrechter Carlos del Carro Grande wees resoluut naar de stip. Memphis Depay maakte dankbaar van dit buitenkansje gebruik en schoot onberispelijk binnen.

Davy Klaassen gaat naar de grond. Oranje krijgt een strafschop.

Een mooie aanval van het Nederlands elftal leverde voor rust ook bijna de 0-2 op. Op aangeven van Malen schoot Danjuma rakelings naast. Even later mikte de aanvaller van Villarreal voor het doel langs na een pass van Frenkie de Jong. Montenegro zorgde voor gevaar via Jovovic (kopbal) en Marko Jankovic (redding Bijlow). Ook had Oranje geluk dat het geen strafschop tegen kreeg toen Denzel Dumfries de bal ongelukkig tegen zijn hand kreeg.

Weergaloze goal

Tien minuten na rust scoorde Memphis op weergaloze wijze de tweede Nederlandse treffer. De strakke voorzet van Dumfries vanaf de rechterkant tikte hij achter het standbeen tegen de touwen. Het verzet van Montenegro leek daarmee verbroken en Oranje kon rustig proberen om de marge te vergroten. Omdat het 'moeten' er vanaf was, leverde dit in eerste instantie nauwelijks kansen op.

Frenkie de Jong in duel met Uros Djurdjevic.

Een kwartier voor tijd stichtte Oranje eindelijk weer gevaar. Invaller Steven Bergwijn speelde met een fraaie pass Dumfries vrij. De rechtsback koos voor eigen succes, maar zag zijn inzet via een been van de tegenstander over de achterlijn verdwijnen. Direct daarna kopte De Vrij over, opnieuw op aangeven van Bergwijn.

Niets leek erop dat Nederland de winst nog uit handen zou geven, tot Milutin Osmajic Ilija Vukotic een vrije doortocht gaf richting Bijlow. De invaller omspeelde de doelman en schoot de 1-2 in het doel. Montenegro geloofde weer in een goede afloop en werd hiervoor vier minuten later al beloond. Risto Radunovic gaf voor en Nikola Vujnovic kopte raak, tot ontzetting van iedereen die Oranje een warm hart toedraagt. Helaas was er daarna te weinig tijd voor Nederland om alsnog de winst te forceren en daarmee directe kwalificatie voor het WK af te dwingen.

Beslissing in Rotterdam

Omdat Nederland niet won in Montenegro is de wedstrijd dinsdag tegen Noorwegen in Rotterdam toch allesbeslissend. De ploeg van Louis van Gaal heeft aan een punt genoeg om de eindronde te halen.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.