Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Montenegro - Nederland in een elftal feiten

KNVB Media
KNVB Media
13 november 2021, 9:00

Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt zaterdag 13 november voor het eerst een interland in Montenegro. En niet zo maar een duel. Winst brengt het WK in Qatar weer een stukje dichterbij en misschien kwalificeert Oranje zich zelfs al in het Pod Goricomstadion. Een elftal feiten om je goed voor te bereiden op het negende en voorlaatste duel in de WK-kwalificatie.

  • Montenegro is de nummer 64 van FIFA-ranglijst en zeker niet te onderschatten. Volgens bondscoach is Nederland in de eerste wedstrijd in de eerste twintig minuten zelfs weggespeeld. Het werd uiteindelijk 4-0. Voor het goede gevoel is het daarom goed om de samenvatting terug te kijken.

Hoogtepunten  Nederland - Montenegro op 4 september 2021.

  • Montenegro moet het doen zonder sterspeler Stevan Jovetic. De aanvaller van Hertha BSC is positief getest op corona en zit in quarantaine. Volgens bondscoach Radulovic zijn er geen andere spelers besmet geraakt
  • Montenegro staat vierde in groep G met 11 punten en is uitgeschakeld voor het WK in Qatar. Het verloor thuis met 1-0 van Noorwegen. Tegen Letland kwam het in eigen stadion niet verder dan 0-0.
  • Nederland kan zich zaterdag al plaatsen voor het WK in Qatar. Als Nederland wint en Noorwegen morst thuis tegen Letland punten dan kunnen de tickets worden besteld.
  • In alle andere gevallen valt de beslissing op dinsdag 16 november in de thuiswedstrijd tegen Noorwegen in De Kuip. Alleen de nummer een in de groep plaatst zich rechtstreeks voor het WK in Qatar volgend jaar. De nummer twee is veroordeeld tot de play-offs. Ook Turkije aast nog op die plek. De  tien  runners-up,  samen  met  de  twee  hoogstgeplaatste (en  nog  niet  geplaatste) groepswinnaars uit de UEFA Nations League, gaan door naar de play-offs. Zij strijden in drie groepen van vier teams via een halve finale en finale om de laatste drie tickets. De loting voor de Europese play-offs vindt plaats op vrijdag 26 november om 17.00 uur in Zürich.

— Louis van Gaal kan deze periode de mijlpaal van 50 interlands als bondscoach halen.

  • Als Nederland zich kwalificeert is het de elfde keer dat ons land aanwezig is op de WK-eindronde. Drie keer haalde Nederland de finale: in 1974, 1978 en 2010. De laatste keer dat Oranje op een eindronde actief was in 2014. Onder Louis van Gaal reikte Nederland toen tot een niet verwachte derde plaats.
  • Memphis Depay scoorde twee keer in de thuiswedstrijd tegen Montenegro in Eindhoven. Als hij dat nu weer doet, achterhaalt hij Dennis Bergkamp en Arjen Robben op de topscorerslijst aller tijden. Dan hoeft Depay alleen nog Patrick Kluivert, Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie voor zich te dulden.
  • Mark Flekken is de enige speler in de selectie die zijn debuut kan maken als hij speelminuten krijgt.
  • Jasper Cillessen was vaste keeper onder Louis van Gaal tijdens het WK 2014. Vanwege een coronabesmetting ging hij niet mee naar het afgelopen EK. Daarna werd hij niet meer opgeroepen, maar door de blessure van Joël Drommel keert hij terug in de selectie.

— Jasper Cillessen keerde terug in de selectie van het Nederlands elftal. 

  • Bondscoach Louis van Gaal kan de komende interlandperiode een mijlpaal bereiken. Hij is nog twee duels verwijderd van zijn vijftigste inter land als coach van Oranje. Van Gaal staat nu met 48 interlands op gelijke hoogte met Guus Hiddink.
  • Het duel tussen Montenegro en Nederland staat onder leiding van Carlos del Cerro Grande. Voor de Spanjaard is het – als arbiter – een eerste kennismaking met de nationale teams van beide landen. Del Cerro Grande trad wel op als vierde official bij een interland van het Nederlands elftal. Dat was in maart 2018 toen Ronald Koeman in de Amsterdam ArenA tegen Engeland zijn debuut maakte als bondscoach (0-1). Verder was hij in 2016 scheidsrechter bij twee duels van Jong Oranje.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen