Oranje wint met grote cijfers van Gibraltar: 6-0

Mathieu Hilgersom
11 oktober 2021, 22:30

Het Nederlands elftal juicht na weer een treffer tegen Gibraltar. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft maandag zoals verwacht zonder problemen afgerekend met Gibraltar. In een goedgevulde Rotterdamse Kuip won de ploeg van Louis van Gaal met 6-0 van de hekkensluiter in de WK-kwalificatiegroep. Memphis Depay was voor rust twee keer trefzeker. In de tweede helft was invaller Arnaut Danjuma met een treffer en enkele fraaie acties de uitblinker.

Louis van Gaal had voor het eerst een plek in de basis ingeruimd voor Noa Lang. De aanvaller maakte vrijdag als invaller zijn debuut tegen Letland en kreeg nu de kans om zichzelf vanaf de aftrap te bewijzen. Hij nam de plaats in van Cody Gakpo, die met de verschijnselen van een hersenschudding was afgehaakt. Georginio Wijnaldum keerde terug in het team. De middenvelder was tegen Letland geschorst. Daarom zat Guus Til op de bank.

Noa Lang maakte zijn basisdebuut in Oranje.

Het spelbeeld was vanaf de eerste minuut eentonig. Nederland had de bal en Gibraltar liep naar achteren in de hoop de schade beperkt te houden. Het kleine voetballand mist echter de kwaliteit om een muur te bouwen die heel zorgvuldig afgebroken moet worden. Niet voor niets verloor Gibraltar al zijn voorgaande kwalificatiewedstrijden. De kansen volgden elkaar dan ook vanaf de eerste minuut in rap tempo op waardoor een doelpunt nooit lang kon uitblijven.

Vroege voorsprong

Na negen minuten was het al raak. De corner van Memphis belandde op het hoofd van Virgil van Dijk die snoeihard binnenkopte. Het was voor het eerst sinds zijn blessure dat de captain weer eens scoorde voor oranje.

Tien minuten later had ook de 2-0 op het scorebord moeten staan. Graeme Torrilla kreeg de bal op de hand na een kopbal van Stefan de Vrij. Na ingrijpen van de VAR legde de Russische arbiter Vitali Meshkov de bal op de stip. Doelman Bradley Banda stopte echter de strafschop van Memphis.

Lang hoefde de aanvaller niet te treuren, want bij de volgende aanval kreeg hij de bal op een presenteerblaadje van Davy Klaassen. Van dichtbij tikte Memphis raak.

Davy Klaassen en Memphis Depay vieren de 2-0.

In het restant van de eerste helft ging het baltempo wat omlaag en zat er meer tijd tussen de kansen. Wijnaldum was met meerdere pogingen nog het dichtste bij de derde treffer. Doelman Banda wist zich met enkele goede reflexen te onderscheiden.

De 3-0 viel uiteindelijk vanaf de stip. Opnieuw greep de VAR in na een handsbal van Gibraltar. Dit keer was Julian Valarino de boosdoener. Memphis schoot deze strafschop wel raak.

Omsingeling

Het spelbeeld was in de tweede helft niet anders. Oranje omsingelde Gibraltar dat met het hele team voor het eigen doel hing. De marge liep al snel op tot vier. Denzel Dumfries kopte raak, op aangeven van Lang.

Van Gaal bracht daarna vers aanvallend bloed in de ploeg met Danjuma en Wout Weghorst. Vooral Danjuma liet zich direct gelden met enkele fraaie aanvallende acties. Uiteindelijk zorgde hij ook voor de 5-0. Memphis wipte de bal op, Weghorst kopte door en de aanvaller van Villarreal schoot raak.

Arnaut Danjuma viel sterk in bij Oranje.

Weghorst was daarna dicht bij de zesde treffer, maar zijn inzet werd van de lijn gewerkt door de defensie van Gibraltar. Donyell Malen, een andere invaller, schoot even later wel raak na goed voorbereidend werk van opnieuw Memphis. Ondanks diverse mogelijkheden werd Gibraltar verder leed bespaard.

Meer tegenstand

Tijdens de laatste interlandperiode van deze WK-kwalificatiecyclus kan Nederland meer tegenstand verwachten. Op 13 november gaat Oranje op bezoek in Montenegro. Drie dagen later wacht in Rotterdam een confrontatie met directe concurrent Noorwegen, dat maandag met 2-0 won van Montenegro. Laten we hopen dat de mannen van Van Gaal daarna een ticket voor het WK in Qatar op zak hebben.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van dit duel.