Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Gaal: ‘Niet geweldig, wel stap dichterbij ons doel’

KNVB Media
KNVB Media
8 oktober, 23:15

Virgil van Dijk vond dat Oranje het zelf te spannend heeft gemaakt. - Foto: KNVB Media

Een moeizame overwinning was het. Maar het Nederlands elftal schreef vrijdagavond drie punten bij tegen Letland (1-0). Bovendien verstevigde het de koppositie in groep G van de WK-kwalificatie, omdat Turkije en Noorwegen elkaar in evenwicht hielden

“Ja, we hebben het te spannend gemaakt”, moest aanvoerder Virgil van Dijk in gesprek met de NOS toegeven. Oranje beleefde in de slotfase enkele hachelijke momenten toen Letland twee hoekschoppen kreeg. Er ontstond gevaar voor het Nederlandse doel, maar dankzij een knappe redding van Justin Bijlow hield Oranje stand.

“Iedereen verwacht dat we deze wedstrijd winnen en dat is denk ik ook logisch”, vervolgt Van Dijk. “We hebben kansen gecreëerd, maar het tweede doelpunt viel niet. Door slippertjes van ons kregen zij ook een aantal mogelijkheden. Daar zijn geen excuses voor, daar zullen we beter mee om moeten gaan. We willen als groep beter worden, stappen maken. Dat kan alleen door kritisch naar ons eigen spel te kijken. Maar uiteindelijk hebben we er drie punten bij, die erg belangrijk zijn voor de kwalificatie.”

Moeilijke wedstrijden

Net als zijn aanvoerder was bondscoach Louis van Gaal vooral blij met de drie punten die bijgeschreven werden. “De wedstrijd was niet geweldig, maar we winnen met 1-0. Turkije en Noorwegen spelen gelijk, dus we zijn weer een stap dichterbij ons doel. Daar gaat het om.”

Vanmorgen heb ik tegen supporters die we tegenkwamen gezegd dat ik blij zou zijn met een 1-0 overwinning

Van Gaal wist vooraf dat het lastig kon worden tegen Letland. Als bondscoach speelde hij twee moeizame wedstrijden tegen Estland en als trainer van Barcelona won Van Gaal ooit nipt van Skonto Riga. “Dit zijn hele moeilijke wedstrijden. Vanmorgen heb ik tegen supporters die we tegenkwamen gezegd dat ik blij zou zijn met een 1-0 overwinning. Vooraf had ik al voorspeld dat we veel kansen zouden krijgen en meer balbezit zouden hebben. Maar ik vind niet dat het uiteindelijk zo spannend mag worden. Dat doen we zelf door persoonlijke fouten. Gelukkig laat Bijlow zien dat hij er niet voor niets staat.”

Debutant

Van Gaal lichtte voor de camera’s van de NOS ook nog de invalbeurt van Noa Lang uit. De aanvaller van Club Brugge maakte in Riga zijn debuut in Oranje. “Je zag dat hij iets wilde laten zien”, sprak de bondscoach. “Aan lef geen gebrek.”

Noa Lang maakte zijn debuut in Oranje.

Nerveus was Lang niet voor zijn debuut. “Nee, ik zag het als een gewone wedstrijd. Uiteindelijk was ik nog bij drie kansen betrokken, waaronder een grote voor Memphis. Ik kon net zelf niet schieten, dus gaf hem op Memphis zijn goede rechter. Het was jammer dat de bal er niet in ging.”

Gibraltar

Oranje reist terug naar Nederland, waar het maandag speelt tegen Gibraltar. Van Dijk kijkt er naar uit. “Ik ben er lange tijd uit geweest, dus geniet van elke wedstrijd die ik speel. Ik heb veel zin in de wedstrijd van maandag. Hopelijk in een geweldige sfeer.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen