Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje slaat ongenadig toe in spektakelstuk tegen Turkije

Francis Grondhuis
KNVB Media
7 september 2021, 22:30

Met zijn drie treffers evenaart Memphis Depay op de topscorerslijst Johan Cruijff en Abe Lenstra. - Foto: KNVB Media

Na een ongekend spektakelstuk tegen Turkije heeft het Nederlands elftal de koppositie in groep G van de WK-kwalificatie in handen. Oranje was in Amsterdam oppermachtig. Een flitsende eerste helft legde de basis voor de uiteindelijke 6-1 zege. Memphis Depay was de grote man en maakte een hattrick, terwijl rechtsback Devyne Rensch debuteerde.

"Het is D-Day", sprak bondscoach Louis van Gaal voor het cruciale treffen met Turkije. Nog geen finale, maar wel een enorm belangrijke avond in de kwalificatiereeks als Oranje de kansen op het WK-ticket volledig in eigen hand wilde houden. De Turken, met Feyenoorder Orkun Kökçü in de gelederen, stonden immers in de sfeervolle Johan Cruijff ArenA aan de aftrap met de wetenschap dat ze in groep G een punt voorsprong op Nederland en Noorwegen hadden.

Steven Bergwijn begon vanaf de aftrap vanaf de linkerflank.

Goal na 54 seconden

Die luxe was binnen 54 seconden al een beetje vervlogen. Na een kwartier nog meer. En na 37 minuten helemaal. Daar waren twee mannen in het bijzonder verantwoordelijk voor. Bij de eerste twee goals gingen Davy Klaassen en Memphis Depay met elkaar de combinatie aan. Bij de 1-0 rondde Klaassen af, bij de 2-0 was Depay de afmaker. Twee fantastische aanvallen waarbij de Turkse defensie in het hart doorboord werd. Bij de 3-0 forceerde Klaassen een penalty die door Depay à la Panenka werd verzilverd.

Het Oranjegezinde deel van de 36.000 fans in de ArenA - die vanwege de coronamaatregelen voor 2/3 gevuld mocht zijn - ging in deze eerste helft compleet uit zijn dak. Zoals ook de bank van Oranje telkens meters opveerde. Het Nederlands elftal speelde frank en vrij in het stadion waar het afgelopen zomer ook al in feeststemming in alle drie pouleduels van EURO 2020 zegevierde.

Showtime!

Daarna ging de achtste finale tegen Tsjechië verloren en sloeg het chagrijn toe. Frank de Boer maakte plaats, Louis van Gaal nam het over. Het is nog geen drie maanden geleden, maar resultaten bij de hervatting van de WK-kwalificatie bracht in no time het broodnodige elan terug. Oranje ging de afgelopen interlandweek met elke wedstrijd beter spelen. In Noorwegen (1-1) liep het nog moeizaam, maar werd wél een resultaat gehaald. Tegen Montenegro zat de spirit er al meer in en tegen de Turken gooide de ploeg alle schroom van zich af. Oranje Showtime!

Dat gebeurde zonder Cody Gakpo die tegen Montenegro een blessure had opgelopen. Hij werd op de linkerflank vervangen door Steven Bergwijn. Op de linksbackpositie keerde Daley Blind terug van een schorsing en ook aanvoerder Virgil van Dijk was weer present. Dat ging in het basisteam ten koste van Tyrell Malacia en Matthijs de Ligt die op de bank moesten plaatsnemen.

Virgil van Dijk had weinig te duchten van Burak Yilmaz.

Cruijff en Lenstra

In de tweede helft leek Oranje wat gas terug te nemen. Het was ook bijna onmogelijk om het enorm hoge baltempo, directe passing en de vele positiewisselingen voorin vol te houden. Ook al stond er een Oranjespeler meer op het veld nadat verdediger Saglam Söyüçü in de 44e minuut na zijn tweede gele kaart de catacomben mocht opzoeken. Keeper Justin Bijlow moest wat vaker in actie komen. De 23-jarige Rotterdammer, die vorige week in Noorwegen debuteerde, deed dat overigens nagenoeg foutloos en lijkt deze week zijn plek onder de lat defintief bevestigd te hebben.

Van Gaal gunde na rust Teun Koopmeiners speelminuten op de plek van Frenkie de Jong. De nieuwe aanwinst van Atalanta kon al snel Depay feliciteren met zijn derde treffer van de avond en tevens zijn 33e goal in Oranje. Een bijzonder aantal, want de 27-jarige Moordrechter kwam daarmee op gelijke hoogte als legendes Johan Cruijff en Abe Lenstra qua interlandtreffers. Topscorer aller tijden Robin van Persie (50 doelpunten) is voorlopig nog even uit beeld.

Debuut Rensch

Ook Donyell Malen, Guus Til, Ryan Gravenberch en Devyne Rensch kwamen nog binnen de lijnen. Voor de laatste betekende dat zijn debuut in Oranje, op 18-jarige leeftijd. Naast Rensch liet Van Gaal in dit interlandblok ook Justin Bijlow en Tyrell Malacia debuteren. De vijf wissels én de 4-0 stand op het bord zorgde ervoor dat het laatste deel van de wedstrijd wat slordiger oogde. Oranje bleef wel zoeken naar meer goals, ook omdat de Turken het wel best vonden en flinke ruimtes weggaven. De enigen die daar nog van profiteerden waren Til (assist Koopmeiners) en Malen (assist Rensch). Zij schroefden de score in de slotfase op naar 6-0. Daar leek het bij te blijven, maar diep in blessuretijd maakte Cengiz Ünder alsnog de eretreffer. Een kadootje, na een te korte terugspeelbal van Bijlow op Van Dijk.

Desondanks, 6-1 is een ongekende uitslag. Oranje beleefde een heerlijke avond en deed meer dan goede zaken in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar. Het zette Turkije op achterstand en liep zelfs qua doelsaldo nog een goal uit op Noorwegen dat met 5-1 Gibraltar versloeg. Zowel Nederland als Noorwegen staan nu op 13 punten uit 6 wedstrijden. Oranje koestert een doelsaldo van +9 ten opzichte van de Noren. Bij een gelijk puntenaantal in de poule is straks het doelsaldo als eerste doorslaggevend. 

Teun Koopmeiners (links) en Donyell Malen vieren de eerste interlandtreffer van Guus Til.

Wijnaldum geschorst

De enige smet op de avond was de gele kaart die Georginio Wijnaldum in de eerste helft kreeg. Het was zijn tweede van deze WK-kwalificatie, waardoor hij een automatische schorsing aan zijn broek heeft voor het eerstvolgende duel, op 8 oktober in en tegen Letland. Ook Van Dijk pakte geel, maar die is vooralsnog zonder consequenties.

Oktober en november

Voor Oranje liggen er nog twee kwalificatieblokken in het verschiet. In oktober neemt Nederland het op tegen Letland (uit) en Gibraltar (thuis). Half november volgen de laatste twee wedstrijden tegen Montenegro (uit) en tot slot Noorwegen (thuis). Aan het eind van de rit kunnen we de definitieve conclusies trekken. Gaat Oranje als groepswinnaar rechtstreeks naar Qatar? Moet de ploeg als nummer twee play-offs spelen? Of geeft ze alsnog alles uit handen? Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Turkije.

Kwalificatie WK 2022

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen