Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Nederland – Turkije

KNVB Media
KNVB Media
7 september, 9:00

Sfeerbeeld van Turkije - Nederland op 6 september 2015. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. De aftrap in de Johan Cruijff ArenA is om 20.45 uur. Hieronder lees je alles wat je moet weten over dit duel!

 • De wedstrijd tegen Turkije kan wel eens cruciaal zijn voor de WK-kwalificatie. Oranje verloor de uitwedstrijd in Instanbul met 4-2 en bewees zich hiermee een slechte dienst. De Turken gaan sindsdien aan kop in de groep met één punt verschil op Nederland en Noorwegen. De ploeg van Louis van Gaal kan met winst de kansen dus doen keren. Andersom kan Turkije bij een zege een reuzestap zetten richting Qatar.
   
 • Nederland heeft het traditioneel moeilijk met Turkije. Van de dertien duels won het er slechts vijf. De laatste keer was op 15 oktober 2013. Oranje won toen het WK-kwalificatieduel met 0-2, dankzij treffers van Arjen Robben en Wesley Sneijder. Memphis Depay maakte in die wedstrijd zijn debuut.

Samenvatting van Turkije - Nederland in 2013.

 • Oranje verloor de laatste twee confrontaties met Turkije. Naast de 4-2 nederlaag op 24 maart werd het op 6 maart 2015 3-0 in de EK-kwalificatie. In totaal verloor Nederland vier keer van Turkije.
   
 • De eerste interland tegen Turkije was op op 4 mei 1958. Oranje, onder aanvoering van Elek Schwartz, verloor toen de oefeninterland met 1-2. Faas Wilkes maakte de enige Nederlandse treffer.
   
 • Het doelpuntsaldo is in het voordeel van Nederland: 15-13. Peter van Vossen, Rob Witschge en Klaas Jan Huntelaar zijn de enigen die twee keer doel troffen tegen de Turken.

Klaas Jan Huntelaar scoorde twee keer tegen Turkije.

 • Wesley Sneijder en Frank de Boer kwamen het vaakst tegen Turkije in actie: vijf keer. Van de huidige selectie speelden Daley Blind en Memphis Depay vier keer tegen de Turken.
   
 • De Johan Cruijff ArenA (voorheen de Amsterdam ArenA) is het stadion waar Nederland en Turkije het vaakst tegen elkaar speelden: vijf keer (1997, 2001, 2010, 2012, 2015). In totaal speelde Nederland 77 interlands in dit stadion. Nederland won 43 keer, speelde negentien keer gelijk en verloor veertien maal.
   
 • Nederland moet het tegen Turkije stellen zonder Cody Gakpo en Nathan Aké. De eerste raakte geblesseerd tijdens het met 4-0 gewonnen WK-kwalificatieduel zaterdag tegen Montenegro. Aké ontbreekt vanwege privé-omstandigheden.

Oranje tegen Turkije zonder Aké en Gakpo Oranje tegen Turkije zonder Aké en Gakpo Lees het artikel.

 • Directe concurrent Noorwegen komt dinsdag ook in actie. De ploeg ontvangt in eigen huis Gibraltar, dat al zijn vijf WK-kwalificatieduels tot nu toe verloor. Montenegro – Letland is dinsdag de andere wedstrijd in groep G.
   
 • Na deze interlandperiode pakt Nederland de draad weer op met een uitwedstrijd tegen Letland op vrijdag 8 oktober. Op deze dag staat ook Turkije – Noorwegen op het programma.
   
 • Oranje Light Wave! Om het Nederlands elftal een warm welkom te heten, zetten we dinsdagavond net voor de opkomst van de spelers de Oranje Light Wave in. We roepen alle Oranjefans in het stadion op om vlak voor de aftrap voor een sfeervolle Johan Cruijff ArenA te zorgen. Download alvast de KNVB Oranje-app, ga naar de Fanzone en activeer jouw oranje licht om met de opkomstceremonie mee te doen aan de Oranje Light Wave. Zo vullen we heel het stadion met lichtjes en creëren we samen de Oranje Light Wave.

Bezoekersinformatie Nederland - Turkije Bezoekersinformatie Nederland - Turkije Alles wat jij moet weten over jouw bezoek aan de John Cruijff ArenA.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen