Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Noord-Macedonië - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
21 juni 2021, 8:00

Ryan Gravenberch krijgt mogelijk speelminuten tegen Noord-Macedonië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt maandagavond zijn laatste groepsduel op het EK. Om 18.00 uur trapt de ploeg af in de Johan Cruijff ArenA tegen Noord-Macedonië. Een elftal feiten over dit duel.

  • Oranje kwam niet eerder uit tegen Noord-Macedonië. Wel speelde het vier keer tegen Macedonië. De eerste twee keer, in 2004 en 2005 werd het gelijk. In de kwalificatie voor het WK van 2010 won Oranje beide duels. Uit werd het 1-2 (John Heitinga en Rafael van der Vaart). Thuis won de ploeg van Bert van Marwijk met 4-0. Dirk Kuijt (twee keer), Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart maakten de goals.
     
  • Nigel de Jong, Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart kwamen tijdens al deze vier duels tegen Macedonië in actie.
     
  • Maarten Stekelenburg is de enige speler van de huidige selectie van Oranje die tegen Macedonië in actie kwam. De doelman stond onder de lat tijdens de confrontaties in 2008 en 2009.
     
  • Tijdens het WK-kwalificatieduel tegen Macedonië in Tetovo op woensdag 10 september 2008 scoorde Goran Pandev als enige namens de thuisploeg. De spits, inmiddels 37 jaar, is nog altijd de sterspeler van Noord-Macedonië. Hij speelde in zijn carrière onder andere voor Internazionale, Lazio Roma, Napoli en Galatasaray.

Goran Pandev in duel met Wesley Sneijder tijdens Nederland - Macedonië op 1 april 2009 (4-0).

  • Noord-Macedonië is voor het eerst op een eindronde actief. De ploeg plaatste zich via de play-offs door overwinningen op Kosovo (2-1) en Georgië (1-0).
     
  • Noord-Macedonië verloor de eerste twee groepsduels op het EK. Oostenrijk was met 3-1 te sterk en Oekraïne met 2-1. Hierdoor is de ploeg van bondscoach Igor Angelovski al uitgeschakeld.
     
  • Ook voor Nederland staat er maandag niets meer op het spel. De ploeg won van Oekraïne (3-2) en Oostenrijk (2-0) en is daardoor al groepswinnaar. Mogelijk geeft bondscoach Frank de Boer daarom wat andere spelers de kans om zich te bewijzen.
     
  • Het is nog niet bekend wat de tegenstander van Oranje wordt in de achtste finale. De ploeg treft een nummer drie uit de poules D, E en F. Omdat poule F met Frankrijk, Portugal, Duitsland en Hongarije wordt gezien als de poule des doods hoopt iedereen met een oranjehart dat het een tegenstander wordt uit poule D of E.
     
  • De laatste keer dat Oranje na twee duels al zeker was van de achtste finale op een EK was in 2008. Toen had Nederland met 3-0 gewonnen van Italië en met 4-1 van Frankrijk. Bondscoach Marco van Basten voerde toen flink wat wijzigingen door in zijn elftal voor het laatste groepsduel tegen Roemenië. Desondanks won Nederland met 2-0. Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie maakten de doelpunten.
     
  • Het Nederlands elftal kwam zes keer eerder in actie op 21 juni. Daar hoort de befaamde 2-1 overwinning op West-Duitsland in 1988 bij, maar ook de pijnlijke 1-3 nederlaag tegen Rusland op het EK 2008. De overige duels leverden overwinningen op tegen Italië (WK 1978, 2-1) en Frankrijk (EK 2000, 3-2), en gelijke spelen tegen Ierland (WK 1990, 1-1) en Argentinië (WK 2006, 0-0).

Oranje ging op 21 juni 2008 verrassend onderuit op het EK tegen het Rusland van Guus Hiddink.

  • In 2008 speelde het Nederlands elftal ook binnen een jaar tegen Oekraïne, Oostenrijk en (toen nog) Macedonië, alleen in een andere volgorde. Op 26 maart werd Oostenrijk met 4-3 verslagen, terwijl op 24 mei Oekraïne er met 3-0 aan moest geloven. Op 10 september won Oranje vervolgens met 1-2 in Macedonië.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen