Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ex-internationals delen hun toernooi-ervaring

KNVB Media
KNVB Media
26 mei, 13:15
4:51

Ex-international Dirk Kuyt - Foto: KNVB Media

Bondscoach Frank de Boer maakt vandaag zijn definitieve selectie bekend voor het Europees kampioenschap. In aanloop blikken ex-internationals Dirk Kuyt, Hans van Breukelen, Khalid Boulahrouz en Willem van Hanegem met Soufiane Touzani terug op hun ervaringen.

Dirk Kuyt is een voorbeeld van hoever je kan komen als je het beste uit jezelf wilt halen. Mede daardoor kwam de voormalig speler van onder meer Feyenoord en Liverpool tot 104 interlands voor Oranje. “Het belangrijkste is dat je plezier blijft houden in wat je doet. Of je nu Kuyt, Sneijder of Van Persie heet. Verder moet je elke dag hard blijven werken om beter te worden als voetballer.”

Als speler van FC Utrecht werd Kuyt voor het eerst opgeroepen voor Oranje. Het is een moment dat de aanvaller zich nog goed kan herinneren. “Ik kom uit Katwijk, dus kon op de fiets naar Huis ter Duin. Binnen kwam ik Edwin van der Sar tegen. Samen hebben we een visje gegeten in het restaurant. Dat zal ik nooit vergeten, dat zo’n ervaren speler zich over mij ontfermde om me op mijn gemak te stellen. Op mijn debuut moest ik overigens nog een jaar wachten. Toen heb ik onder Marco van Basten mijn eerste interland gespeeld. In het Utrecht-stadion. Maar ik ben er heel trots op dat ik uiteindelijk tot 104 interlands ben gekomen.”

Van Breukelen: ‘Opstellen als teamspeler’

Hans van Breukelen kroonde zich in 1988 met het Nederlands elftal tot Europees kampioen door in de finale Sovjet-Unie te verslaan. Zijn advies aan de huidige generatie internationals: "Het allerbelangrijkste is dat ze zich opstellen als teamspelers. Het gaat niet alleen om de eerste elf, maar om alle 26. Je moet je weg kunnen cijferen voor het grote doel: de beker terughalen naar Nederland. Die instelling is volgens mij het allerbelangrijkste, om het voor en met elkaar te doen."

Hans van Breukelen in gesprek met Soufiane Touzani.

Boulahrouz: 'Lieten ons niet storen'

Boulahrouz maakte de WK’s van 2006 en 2010 mee en stond in 2008 met Oranje op het EK. Dat het Nederlands elftal in 2010 bijna wereldkampioen werd, had onder meer te maken met het sterke teamgevoel, geeft De Kannibaal aan. “Door de jaren heen zijn we naar elkaar toegegroeid. Op het veld waren we een geheel. We lieten ons niet storen door randzaken, lieten ons niet gek maken. We wisten dat we goed waren en kans hadden om wereldkampioen te worden. Iedereen straalde dat ook uit. De jongens die nu naar het EK gaan moeten ook veel op elkaar vertrouwen en naar elkaar toegroeien. Daarnaast heb je kwaliteit nodig. En dat is genoeg aanwezig.”

Khalid Boulahrouz in gesprek met Soufian Touzani.

Van Hanegem: ‘Oranje is het mooiste dat er is’

Willem van Hanegem speelde in 1974 de WK-finale met het Nederlands elftal tegen West-Duitsland. Hij genoot altijd van de momenten bij Oranje. “Bij een club had je soms momenten waarop het niet liep. Dan was het altijd fijn om naar Zeist te gaan. Het voelde als een uitje. Na wedstrijden met het Nederlands elftal kwam je weer met een heel ander gevoel terug bij je club. Als je in Oranje speelt besef je het niet, maar het is het mooiste dat er is. Later toen ik minder werd en niet meer geselecteerd werd, vond ik dat toch jammer. Want het Nederlands elftal is het hoogste dat je kunt halen.”

Willem van Hanegem in gesprek met Soufian Touzani.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen