Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje voldoet in Gibraltar aan opdracht en wint met 7-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
30 maart, 22:30

Frenkie de Jong speelde in Gibraltar zijn 25e interland. - Foto: KNVB Media

Die iconische rots, die start- en landingsbaan pal naast het bescheiden stadion, de eerste ontmoeting in de historie. De bijzondere omstandigheden in Gibraltar leken het decor van een fijne voetbalavond te worden. Maar over de 0-7 zege van Oranje in het WK-kwalificatieduel hing een grauwe sluier, namelijk het uitvallen van Daley Blind met een - op het eerste oog - ernstige blessure.

De centrale verdediger moest kort na rust per brancard het veld verlaten na een ongelukkig moment waar hij zelf niets aan kon doen. Blind werd na een spaarzame uitbraak van de thuisploeg door de onbesuisde Tjay De Barr in diens val meegenomen en bleef vervolgens met zijn linkerbeen in het kunstgras haken. Met een van pijn vertrokken gezicht werd de 77-voudig international naar de catacomben gedragen. Volgens bondscoach Frank de Boer met een kwetsuur aan de enkel.

Het was bitter en curieus tegelijk dat Oranje direct na dat akelige incident eindelijk het net wist te vinden en met vier treffers in tien minuten definitief afstand nam van het land dat nog nooit een punt pakte in EK- of WK-kwalificatiewedstrijden. Belangrijke doelpunten, gelet op het feit dat na de struikelpartij in Turkije (4-2) vorige week woensdag het doelsaldo mogelijk een bepalende factor wordt in groep G van de WK-kwalificatie. Oranje had zaterdag op dat vlak tegen Letland al goede zaken kunnen doen, maar bleef ondanks een veelvoud aan kansen slechts op 2-0 steken. "We hadden minimaal zeven goals moeten maken", sprak De Boer in de aanloop naar het treffen in Gibraltar.

Het basisteam van Oranje voor aanvang van het WK-kwalificatieduel met Gibraltar.

Opnieuw veel kansen

In het Zuid-Europese ministaatje, onderdeel van het Britse koninkrijk, wenste De Boer minimaal vijf treffers. Hij werd op zijn wenken bediend, al bleek dat aanvankelijk makkelijker gezegd dan gedaan. De Gibraltarezen beperkten hun verdedigende speelveld tot maximaal 20 meter, met twee aangesloten linies van vijf man. De enige aanvaller De Barr zwierf daarvoor in de ruimte en was vooral bezig met het maken van vervelende overtredingen. Het noopte Oranje tot een soort zaalvoetbal. Snelle tikjes, korte combinaties, inspelen van de spitsen en zoeken naar de vrije ruimte.

De Nederlandse driekleur wappert voor de rots van Gibraltar.

Na een moeizaam eerste kwartier leek Oranje het werkende recept te hebben gevonden. Vijf grote kansen in vijf minuten tijd waren echter niet besteed aan Depay (2), Wijnaldum, Klaassen en Dumfries. Oranje miste daarbij zeker een dosis fortuin. Zo werd de eerste mogelijkheid voor Depay door keeper Coleing onbedoeld met het hoofd tegengehouden. Diezelfde goalie liet daarna wel degelijk zijn kwaliteiten zien bij goede schoten van Wijnaldum en Klaassen.

Berghuis breekt weer de ban

Zodoende leek Oranje na al die gemiste kansen af te stevenen op een frustrerende 0-0 ruststand. Gelukkig stak Steven Berghuis daar net op tijd een stokje voor. Net als zaterdag tegen Letland opende de rechtsbuiten de score, ditmaal in de 42e minuut met een prachtig geplaatst schot. Berghuis kreeg de bal uit de kluts voor zijn linkervoet en aarzelde geen moment: 1-0.

Desondanks was de buit halverwege opnieuw veel te mager. Hoewel Frank de Boer al op voorhand aangaf dat hij het 'een beetje overdreven' vond dat zijn ploeg maar even de recordscore van België tegen Gibraltar (9-0) uit 2017 zou evenaren. Zeker niet op het kunstgras, in hun eigen 'huis'. Om toch iets nieuws in Oranje op te wekken, voerde De Boer in de rust een wissel toe: Ryan Gravenberch loste Denzel Dumfries af. Middenvelder voor verdediger.

Memphis Depay scoorde tweemaal en staat nu op 23 treffers in het Nederlands elftal.

Drie uit drie voor Luuk de Jong

In de 54e minuut kwam ook Donyell Malen binnen de lijnen, al was dat geen geplande wissel. De jonge aanvaller verving de onfortuinlijke Blind. Nadat de wedstrijd vanwege de blessure van Blind een paar minuten had stilgelegen, was het daarna bij de eerste de beste aanval meteen raak via Luuk de Jong: 2-0. Opvallend: de spits scoorde deze interlandweek in alle drie wedstrijden.

Daarna volgden in rap tempo ook treffers drie, vier en vijf. De makers waren Depay (61e minuut), Wijnaldum (62e minuut) en Malen (64e minuut). In de slotfase deden invaller Donny van de Beek en opnieuw Depay nog een duit in het zakje en trokken score op naar 0-7.

Alles open in groep G

Een fijne uitslag voor Oranje. Zeker gelet op het nieuws vanuit Istanboel waar Turkije na twee zeges op Nederland en Noorwegen verrassend punten liet liggen tegen Letland (3-3). Daardoor ligt alles weer open in WK-kwalificatiegroep G. In september vervolgt Oranje de race naar Qatar 2022 met een uitwedstrijd tegen Noorwegen. Maar voor het zover is, wacht natuurlijk eerst nog in juni het uitgestelde EURO 2020. Met de 7-0 winst van vanavond op zak - de grootste uitwinst sinds de 0-7 op San Marino in 1993 - kan het Nederlands elftal zich nu vol richten op de voorbereiding en de EK-eindronde.    

Reacties Oranje Reacties Oranje Reacties van bondscoach Frank de Boer, aanvoerder Georginio Wijnaldum en Memphis Depay. "We hebben alles weer in eigen hand."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de WK-kwalificatiewedstrijd Gibraltar - Nederland.

Kwalificatie WK 2022

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen