Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen goals bij Italië-Nederland

KNVB Media
KNVB Media
14 november 2009, 22:46

Foto:

In een rommelig duel speelde het Nederlands elftal zaterdagavond de oefenwedstrijd tegen Italië in Pescara met 0-0 gelijk. Oranje, zonder Wesley Sneijder, leverde nog meer kwaliteit in na het uitvallen van Robin van Persie. Ook Italië kon geen vuist maken.

Een afgekeurd doelpunt van Giampaolo Pazzini in de 81ste minuut leverde de voornaamste opwinding op in het matige duel, dat werd gekenmerkt door veel fouten. Pazzini tikte de bal met de hand achter Maarten Stekelenburg, na een voorzet van Andrea Pirlo. Na heftige protesten van de Oranje-internationals werd het doelpunt ongeldig verklaard, door de Zwitserse scheidsrechter Claudio Circhetta. De arbiter voorkwam ook dat het duel vaart en spektakel kreeg, door veelvuldig voor wissewasjes te fluiten.

Het was een avond waaruit bleek dat het niet meevalt om spelers als Sneijder en Van Persie te vervangen. Met Klaas Jan Huntelaar in plaats van van de Arsenal-spits, die na twaalf minuten een blessure opliep toen Giorgio Chiellini zijn schot blokte, stokte het aanvalsspel van Nederland. Slechts bij vlagen lukte het vooral Rafael van der Vaart, die Wesley Sneijder verving, en Eljero Elia om aardige combinaties op te zetten.

Bepalende gebeurtenis

De meest bepalende gebeurtenis van eerste helft was het uitvallen van Van Persie. De door Van Marwijk voor het eerst in de spits geposteerde aanvaller, werd direct vervangen door Huntelaar. Aan de geplaagde spits van AC Milan was het gebrek aan wedstrijdritme wederom zichtbaar, net als in het vorige oefenduel van Oranje met Australië.

De eerste helft telde slechts twee kansen. In de twintigste minuut kreeg Dirk Kuyt een schietkans van achttien meter, na een een-tweetje met Elia. Kuyt schoot voorlangs het doel van Gianluigi Buffon. Vlak voor rust kreeg Italië zijn eerste kans. De jonge Rafaelle Palladino ontsnapte aan de aandacht van Van der Wiel, en kreeg op drie meter van het doel een vrije kans. Hij wist de stuiterende bal echter over het doel van Stekelenburg heen te werken.

Hoewel op het middenveld felle duels werden uitgevoerd, leidde dit voor rust nauwelijks tot kansen. Een enkele keer kwam Italië over de vleugels echter gevaarlijk door. Debutant Antonio Candreva, middenvelder van Livorno, loste het Oranje-probleem twee keer zelf op, door de bal te verspelen. Ook Fabio Grosso glipte er één keer doorheen bij de sterk spelende Gregory van der Wiel, maar zijn slechte voorzet leidde niet tot gevaar.

Onwennigheid

Het Oranje-spel kenmerkte zich door onwennigheid in de voorste linie, waar de statische Huntelaar lastig te bereiken was voor Rafael van der Vaart en Dirk Kuyt. Eljero Elia speelde een sterke eerste helft, al hadden zijn acties weinig rendement, ook vanwege de strakke Italiaanse mandekking. Bij vlagen toonde Nederland, ook voor het uitvallen van Van Persie, het geliefde combinatiespel, met snelle positiewisselingen. Dit soort momenten werden vaak door Mark van Bommel ingeleid. De middenvelder, na vier duels weer in de basis, was de sterkste Oranje-speler.

Een paar minuten voor tijd kwam Van Bommel nog in een kansrijke positie, maar het leidde niet tot een doelpunt. Nederland had veel overtredingen nodig, maar liefst 27 in het hele duel. Van Bommel en De Jong kregen geel. Een slotoffensiefje van Italië bracht ook geen verandering meer in de stand. Zelfs een met de hand gescoorde goal mocht niet baten.

Statistieken:

Italië-Nederland 0-0.

Geel: Chiellini, Grosso (Italië), De Jong, Van Bommel (Nederland).

Toeschouwers: 14.137.

Italië: Zambrotta, Chiellini, Cannavaro, Grosso (80. Crisito); Candreva (77. Montellivo), Palombo (67.Biondini), Pirlo; Camoranesi (86. Macchioni), Palladino (55. Rossi), Gilardino (77. Pazzini).

Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst; Van Bommel, De Jong; Kuyt, Van der Vaart (77. Afellay), Elia (71. Babel); Van Persie (14. Huntelaar).

N.B. Opbrengst voor slachtoffers aardbeving: 190.220 euro.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen