Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje in 2020: Stroef begin, hoopvol vervolg voor Nederlands elftal

KNVB Media
KNVB Media
31 december 2020, 10:00

Donny van de Beek krijgt de felicitaties voor zijn doelpunt tegen Italië - Foto: KNVB Media

Een bewogen jaar voor het Nederlands elftal, zo mogen we 2020 gerust omschrijven. Het begon met acht maanden zonder interlands en het - vanwege de coronapandemie - verschuiven van EURO 2020 naar de zomer van 2021.

Daarop volgden het tussentijdse vertrek van bondscoach Ronald Koeman naar FC Barcelona, de zoektocht naar een nieuwe bondscoach, interlands zonder publiek en de zware blessure voor aanvoerder Virgil van Dijk. Met de aanstelling van Frank de Boer als nieuwe bondscoach en een tweetal prima overwiningen sloot Oranje het jaar toch nog positief af.

Doelpunten gezocht

Het Nederlands elftal begon in september, met Dwight Lodeweges als interim-coach, goed aan de UEFA Nations League. In het eerste duel werd Polen in Amsterdam met 1-0 verslagen. Het wellicht enige minpuntje was de magere score, want de kansen op een grotere overwinning waren zeker aanwezig. Dat gebrek aan scorend vermogen uitte zich nadrukkelijk in de drie daaropvolgende duels: zowel tegen Italië (0-1), Bosnië-Herzegovina (0-0) als Mexico (0-1) kwam Oranje niet tot scoren.

In de laatste vier duels wist Nederland, via Donny van de Beek, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum, dan toch het net te vinden en eindigde Oranje achter Italië als tweede in de groep. Niet voldoende voor plaatsing voor de halve finales van de UEFA Nations League, wel voldoende om bij de loting voor de kwalificatie voor het WK 2022 als groepshoofd ingedeeld te worden. 

Uitslagen Nederlands elftal Uitslagen Nederlands elftal Bekijk hier alle uitslagen en statistieken van het Nederlands elftal.

Speelminuten

Bondscoaches Dwight Lodeweges en Frank de Boer maakten in 2020 gebruik van 26 spelers. Slechts drie daarvan kwamen in alle wedstrijden in actie: Georginio Wijnaldum, Hans Hateboer en Luuk de Jong. Teun Koopmeiners (op 7 oktober tegen Mexico) en Marco Bizot (op 11 november tegen Spanje) kwamen beide slechts een keer binnen de lijnen, het was voor de AZ-spelers wel meteen hun debuut. Ook Owen Wijndal maakte zijn debuut tegen Mexico, maar hij voegde vervolgens nog drie caps toe aan zijn totaal.

Meeste speelminuten Nederlands elftal 2020

SpelerMinutenWedstrijden
Georginio Wijnaldum6228
Memphis Depay6087
Frenkie de Jong5857
Hans Hateboer4888
Stefan de Vrij4506

Georginio Wijnaldum maakte de meeste minuten en meeste doelpunten namens Oranje in 2020.

Doelpunten

Meer dan genoeg kansen, maar slechts een doelpunt; dat was de teleurstellende conclusie na de eerste vier duels van 2020. Alleen Steven Bergwijn wist - op 4 september tegen Polen - een treffer te maken, verder gaf het scorebord drie keer een 0 aan. Het leek er even op dat Oranje een nieuw negatief record zou neerzetten met - voor het eerst in de historie - vier interlands op rij zonder goal, maar gelukkig voorkwam Donny van de Beek dat met zijn eerste doelpunt namens Oranje in de wedstrijd tegen Italië. Memphis Depay en Georginio Wijnaldum verzorgden vervolgens de gehele doelpuntenproductie tegen Bosnië-Herzegovina en Polen. Met drie treffers kroonde Wijnaldum zich tot topscorer van Oranje over 2020.

Doelpunten Nederlands elftal 2020

SpelerDoelpuntenWedstrijden
Georginio Wijnaldum38
Donny van de Beek26
Memphis Depay27
Steven Bergwijn12

'Routinier' Tim Krul met debutant Owen Wijndal.

Mix van jong en 'oud'

Het Nederlands elftal verwelkomde in 2020 zowel nieuwe talenten als oude bekenden. Vanuit Jong Oranje schoven iedere wedstrijdperiode enkele spelers van Jong Oranje aan. Sommigen maakten direct hun debuut (Teun Koopmeiners, Owen Wijndal), anderen trainden mee en kregen zo een kijkje in de keuken van 'het grote Oranje' (Perr Schuurs, Ryan Gravenberch en Sven Botman). Voor het eerst geselecteerd, maar niet in actie kwamen PSV-middenvelder Mohamed Ihattaren en FC Twente-keeper Joël Drommel.

Aan de andere kant meldden zich in Zeist ook oude bekenden als Davy Klaassen (laatste wedstrijd: Nederland-Zweden, oktober 2017), Tim Krul (laatste wedstrijd: Kazachstan-Nederland, oktober 2015) en Leroy Fer (laatste duel: Nederland-Mexico, november 2014). De meest bekende 'oude bekende' is uiteraard Frank de Boer. Na 112 interlands als speler en een periode als assistent-bondscoach onder Bert van Marwijk, arriveerde De Boer voor een derde periode bij Oranje, nu als bondscoach. Met een EK-eindronde en de kwalificatie voor het WK 2022 voor de boeg, is er genoeg om naar uit te kijken.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen