Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje loot Noorwegen en Turkije op weg naar Qatar

KNVB Media
KNVB Media
7 december 2020, 20:30

Bondscoach Frank de Boer bekeek de loting met onder andere Gijs de Jong, Nico-Jan Hoogma en Eric Gudde in Zeist. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal neemt het in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar op tegen Noorwegen, Turkije, Letland, Montenegro en Gibraltar. Dat is het resultaat van de loting die maandagavond plaatsvond in het UEFA-hoofdkwartier in Zurich.

In groep G treft Oranje met Noorwegen, Turkije en Letland enkele oude bekenden, als ook twee nieuwe tegenstanders; tegen zowel Gibraltar als Montenegro kwam het Nederlands elftal namelijk nog niet eerder uit.

Positieve balans

Oranje heeft een positieve balans ten opzichte van Letland, Noorwegen en Turkije. Alle drie duels met Letland werden in winst omgezet, met een doelsaldo van 11-0. De laatste ontmoeting vond plaats op 12 juni 2015, toen een EK-kwalificatiewedstrijd in Riga dankzij doelpunten van Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh in 0-2 eindigde. Ook aan de laatste ontmoeting met de Noren bewaart Oranje goede herinneringen. Op 10 juni 2009 versloeg Nederland Noorwegen in een  kwalificatieduel voor het WK 2010 met 2-0. André Ooijer en Arjen Robben waren de doelpuntenmakers. 

Hoewel de balans met Turkije in het voordeel van Oranje uitvalt, was het laatste onderlinge duel er een om snel te vergeten. In Konya begon het Nederlands elftal op 6 september 2015 heel matig aan de kwalificatiewedstrijd voor het EK 2016, waardoor het na een half uur al tegen een 2-0 achterstand aankeek. Met een doelpunt in de 86e minuut zette Burak Yilmaz de 3-0 eindstand op het scorebord. Mede dankzij deze nederlaag (en dubbele verliespartijen tegen Tsjechië en IJsland) liep Oranje het EK in Frankrijk mis. 

De resultaten tegen de tegenstanders in poule G

TegenstanderDuelsWinstGelijkVerliesDoelsaldo
Gibraltar0--- 
Letland33--11-0
Montenegro0--- 
Noorwegen2096544-27
Turkije1254313-9

Competitie-format

UEFA levert dertien deelnemers aan het WK in Qatar. Er zijn tien groepen, waarvan de groepswedstrijden worden gespeeld tussen maart en november 2021. De tien groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK, de tien nummers twee spelen een play-off. Aan deze play-offs nemen ook de beste twee groepswinnaars van de UEFA Nations League (die niet als nummer 1 of 2 van hun kwalificatiegroep eindigden) deel. Deze play-offs vinden plaats in maart 2022, waarna de laatste drie landen zich kwalificeren voor de WK-eindronde.

Oranje begint WK-kwalificatie uit tegen Turkije Oranje begint WK-kwalificatie uit tegen Turkije Het speelschema is inmiddels ook bekend.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen