Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Polen - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
18 november 2020, 10:00

Memphis Depay in de laatste ontmoeting met Polen, in september in Amsterdam. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal komt vanavond voor het laatst in dit kalenderjaar in actie. Ook valt vanavond de beslissing in groep 1 van de Nations League: plaatst Oranje zich voor de finaleronde? Dan moet het in ieder geval in Chorzow afrekenen met Polen. Een elftal feiten over deze cruciale ontmoeting (aftrap 20.45 uur).

 • Oranje heeft plaatsing voor de finaleronde niet in eigen hand. Wint Italië in Sarajevo de uitwedstrijd tegen het al gedegradeerde Bosnië-Herzegovina, dan is de Squadra Azzurra definitief groepswinnaar. Oranje moet hopen op een gelijkspel (of verlies) van Italië en dan zelf winnen van de Polen. Aan een gelijkspel heeft Oranje niets, aangezien de Italianen een beter onderling resultaat kunnen overleggen.

Stand groep 1 Stand groep 1 Bekijk de stand van zaken in groep 1 van de Nations League A.

 • Eén ding is zeker: de winnaar van groep 1 is ook de gastheer van de Nations League Finals 2021. Drie landen hebben zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de finaleronde en alledrie zitten ze in groep 1: Italië, Polen én Nederland. Mocht het Nederland worden, dan zijn de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam en de Rotterdamse Kuip de beoogde speellocaties. De Nations League Finals worden van 6 tot en met 10 oktober 2021 gehouden. De halve finales worden op 6 en 7 oktober 2021 gespeeld, de wedstrijd om de derde plek en de finale zijn op 10 oktober 2021.
 • Vier landen doen mee aan de Nations League Finals 2021. Frankrijk heeft zich als enige land al verzekerd van een ticket. Portugal, de winnaar van de eerste editie in 2019, is al uitgeschakeld.
 • Van de voorgaande 16 ontmoetingen met Polen wist Oranje er zeven te winnen. Zes keer ging de winst naar Polen en drie duels eindigden onbeslist. Ook het doelsaldo is in ons voordeel: 22-16.
 • Wanneer we kijken naar de zeven gespeelde uitwedstrijden in Polen, dan zijn de recente statistieken hoopgevend. Oranje begon in 1968 met een 0-0 gelijkspel, verloor de drie daaropvolgende ontmoetingen, maar pakte daarna drie keer de winst op Poolse bodem. Voor het laatst in 2016 toen er onder leiding van bondscoach Danny Blind werd geoefend en goals van Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum voor een 1-2 overwinning zorgden. 
 • Minder hoopgevend is dat alle drie uitwedstrijden die Nederland van Polen verloor in Stadion Slaski in Chorzow plaatsvonden. En laat dat nu ook het stadion zijn waar we vanavond aan de aftrap staan. 

Georginio Wijnaldum maakte vier jaar geleden tijdens een oefeninterland tegen Polen de winnende treffer. Inmiddels staat de middenvelder op 20 gescoorde goals in Oranje.

 • De laatste overwinning op Polen dateert van twee maanden geleden. Toen maakte Oranje onder leiding van interim-bondscoach Dwight Lodeweges met een 1-0 zege een goede start in de Nations League. De winnende goal in de Johan Cruijff ArenA kwam in de 61e minuut van de voet van Steven Bergwijn die daarmee zijn eerste Oranjetreffer maakte. Bergwijn behoorde aanvankelijk ook in deze interlandperiode tot de selectie, maar bleek na aankomst in het trainingskamp niet fit genoeg.

Steven Bergwijn maakte twee maanden geleden de enige treffer in de thuisoverwinning op Polen.

 • Sven Botman, Ryan Gravenberch en derde keeper Joël Drommel zijn de enige spelers in de 22-koppige selectie die nooit eerder voor het Nederlands elftal uitkwamen. Zij kunnen dus vanavond hun debuut maken. Daley Blind is met 73 caps de meest ervaren international van de huidige groep, op de voet gevolgd door aanvoerder Georginio Wijnaldum (69 caps). 
 • Het is vandaag 18 november en die datum is Oranje niet zo gunstig gezind. Vier keer eerder werd er een interland op deze dag gespeeld, maar nooit lukte het Oranje om de volle winst binnen te halen. Drie oefenwedstrijden - tegen België, Duitsland en Paraguay - eindigden in een gelijkspel, terwijl het WK-kwalificatieduel met Frankrijk in 1982 op een 2-0 verlies uitdraaide. Winnen in Polen, vandaag op 18 november, zou dus een primeur zijn in de kalenderhistorie van Oranje.
 • De scheidsrechter van vanavond is een onbekende voor Oranje. De Israëlier Orel Grinfeld floot nooit eerder een wedstrijd van het Nederlands elftal. Hij zal worden geassisteerd door zijn landgenoten Roy Hassan en Idan Yarkoni. De vierde official is Gal Leibovitz. Bij de wedstrijden in de Nations League wordt er geen VAR ingezet.
 • Polen - Nederland is vanavond te zien bij de NOS op NPO3 en via een livestream op NOS.nl De voorbeschouwing start om 20.20 uur. De aftrap is om 20.45 uur.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen