Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Nederland - Bosnië en Herzegovina

KNVB Media
KNVB Media
15 november 2020, 10:00

Georginio Wijnaldum wurmt zich door de defensie van Bosnië en Herzegovina. - Foto: KNVB Media

Nederland speelt vanavond het vijfde kwalificatieduel in de UEFA Nations League tegen Bosnië en Herzegovina. De aftrap is om 18.00 uur. Alleen bij winst in de Johan Cruijff ArenA blijft Nederland in de race voor de Nations League Finals. Een elftal feiten over deze belangrijke interland.

  • Bondscoach Frank de Boer wacht nog altijd op zijn eerste overwinning bij Oranje. Na een nederlaag tegen Mexico volgden drie gelijke spelen, waaronder tegen Italië en Spanje. 'Dan moet het maar tegen Bosnië gebeuren', zei hij met een kwinkslag na afloop van het duel met de Spanjaarden. 
  • Wie een blik op de stand werpt, ziet dat alleen winst Oranje in de race kan houden voor de UEFA Nations League Finals. Drie dagen later speelt Nederland de laatste wedstrijd in en tegen Polen. Nederland kan de poulezege dan in eigen hand hebben, maar is daarbij wel afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Italië en Polen. 

Stand Stand Ga naar de stand in de Nations League kwalificatiepoule van Nederland.

  • Als Nederland zich plaatst voor de Final Four, dan worden die in Nederland gespeeld. De KNVB heeft een bid uitgebracht om de Final Four te organiseren. De speelsteden zijn dan Amsterdam en Rotterdam.
  • Eerst maar eens winnen van Bosnië - Herzegovina. Dat is nog lastig genoeg, bleek uit de uitwedstrijd in Zenica. In een matige wedstrijd bleeft het 0-0 tegen de stugge Bosniërs, ondanks dat Nederland kansen kreeg om de overwinning naar zich toe te trekken. Het was de eerste interland ooit tussen beide landen. 

Samenvatting Bosnië - Nederland (11/10/2020) UEFA Nations League 

  • Bovendien kreeg sterspeler Edin Dzeko rust. De spits van AS Roma en topscorer aller tijden van Bosnië - Herzegovina viel een half uur voor tijd in. Op het middenveld loopt de andere vedette: Miralem Pjanic, ploeggenoot van Frenkie de Jong bij FC Barcelona. Dzeko is ook vandaag niet aanwezig; vanwege een positieve coronatest werd hij niet opgeroepen.
  • Bij Nederland ontbreekt aanvoerder Virgil van Dijk. Zijn collega's staken hem voor de wedstrijd tegen Spanje een hart onder de riem. De aanvoerdersband begon in die wedstrijd aan de arm van Georginio Wijnaldum om via Memphis Depay te eindigen bij Daley Blind. 

Come back stronger, Virgil!

  • De Fransman Francois Letexier is door de UEFA aangewezen als scheidsrechter voor vanavond. Letexier floot nog niet eerder een duel van Oranje. Hij wordt geassisteerd door zijn landgenoten Cyril Mugnier en Mehdi Rahmouni. De vierde official is Amaury Delerue.
  • In de selectie van Nederland zitten drie spelers die hun debuut kunnen maken: Joel Drommel die de geblesseerde Justin Bijlow vervangt, Ryan Gravenberch die werd opgeroepen nadat Tonny Vilhena positief testte op corona en als laatste Lille-verdediger Sven Botman die Nathan Aké vervangt.

 

  • De voetbalbond van Bosnië-Herzegovina is qua leeftijd een jonkie: de bond werd in 1992 opgericht en in 1996 door de FIFA erkend (ter vergelijking: de KNVB bestaat sinds 1889). De allereerste wedstrijd was een officieuze interland in en tegen Iran op 6 juni 1993, die ook meteen de eerste overwinning opleverde: 1-3. De eerste officiële interland speelde Bosnië-Herzegovina pas op 30 november 1995 tegen Albanië. Die verliep minder goed: in Tirana werd het 2-0 voor de Albanezen.
  • Bosnië-Herzegovina kwalificeerde zich nog nooit voor een EK. Ook EURO 2020 gaat aan de neus van de jonge voetbalnatie voorbij, nadat de ploeg in de play-offs na strafschoppen van Noord-Ierland verloor. Wel nam het een keer deel aan een WK. In 2014 in Brazilië bleven de Bosniërs steken in de groepsfase, na nederlagen tegen Argentinië en Nigeria. 

— Frank de Boer, aanvoerder van Oranje. 

  • Nederland speelt voor de tiende keer op 15 november. De bondscoach zal zich vooral 15 november 2000 heugen. Vijf minuten voor tijd kopte hij snoeihard de winnende goal binnen tegen Spanje; binnenkant paal uit een corner van Clarence Seedorf.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen