Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Nederland - Spanje

KNVB Media
KNVB Media
11 november 2020, 10:00

Davy Klaassen scoorde tijdens de laatste ontmoeting tegen Spanje. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal en Spanje staan vanavond tegenover elkaar in de Johan Cruijff ArenA. Het is de dertiende ontmoeting tussen beide landen en de eerste zonder publiek. Onderstaand nog elf andere interessante feiten over deze vriendschappelijke wedstrijd.

  • Nederland heeft een positieve balans tegen Spanje. Van de twaalf eerdere ontmoetingen met Spanje won Oranje zes keer. Eén keer eindigde een ontmoeting in een gelijkspel, vijf keer wonnen de Spanjaarden. Ook het doelsaldo is in het voordeel van Nederland: 18-17.
  • Oranje won de laatste twee ontmoetingen. Op 31 maart 2015 zegevierde Nederland met 2-0 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Stefan de Vrij en Davy Klaassen maakten de doelpunten. En die interland daarvoor weten we natuurlijk allemaal nog: de 5-1 overwinning op het WK in Brazilië. Robin van Persie en Arjen Robben scoorden twee keer. Ook in dit duel maakte De Vrij een treffer.
  • De Spanjaarden kijken liever terug op de ontmoeting daarvoor. Tien jaar geleden was Nederland – Spanje de WK-finale. Arjen Robben had misschien wel de winnende treffer op de voet, maar hij stuitte op de teen van doelman Iker Casillas. Diep in de verlenging maakte Andrés Iniesta de winnende treffer voor Spanje en schoot daarmee Nederland in rouw.

Het beslissende moment van de WK-finale in 2010. Andrès Iniesta schiet Spanje in de verlenging naar de wereldtitel.

  • Van de spelers die vijf jaar geleden namens Oranje tegen Spanje in actie kwamen, maken Stefan de Vrij, Daley Blind, Davy Klaassen, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum nu opnieuw uit van de selectie.
  • De eerste interland tussen Nederland en Spanje was op 5 september 1920. De Spanjaarden wonnen dit duel tijdens de Olympische Spelen met 3-1. Voor Nederland scoorde Ber Groosjohan.
  • Marco Bizot gaat vanavond zijn debuut maken, zo kondigde bondscoach Frank de Boer dinsdag aan tijdens de persconferentie. 780 Oranje-internationals gingen hem voor.
  • Frank de Boer zit woensdagavond als bondscoach op de bank van Oranje. Als speler kwam hij ook twee keer tegen de Spanjaarden in actie. In 2000 en 2002 speelden Nederland en Spanje een oefenduel. Nederland won met respectievelijk 2-1 en 1-0.

Georginio Wijnaldum viert woensdag zijn dertigste verjaardag.

  • Georginio Wijnaldum viert vandaag zijn dertigste verjaardag. Op 2 september 2011 maakte hij zijn debuut. Oranje won die dag - mede dankzij een doelpunt van Wijnaldum - met maar liefst 11-0 van San Marino. Inmiddels staat Wijnaldum op 67 interlands.
  • Spanje plaatste zich met glans voor het EK voetbal, komende zomer. De ploeg pakte 26 punten uit tien duels en bleef daarmee directe concurrenten Zweden en Noorwegen ruim voor.
  • In de Nations League presteert Spanje wisselvallig. Na een 1-1 gelijkspel tegen Duitsland volgde een 4-0 overwinning op Oekraïne en een 1-0 zege op Zwitserland. De ploeg verloor echter vorige maand verrassend het uitduel tegen Oekraïne: 1-0. Omdat Duitsland maar liefst drie keer gelijkspeelde in vier duels, heeft Spanje toch de leiding in de poule.
  • Drie keer eerder speelde Nederland een interland op 11 november. De laatste keer was negen jaar geleden. De oefeninterland tegen Zwitserland eindigde in 0-0. Ook op 11 november 1962 was Zwitserland de tegenstander. Dit EK-kwalificatieduel eindigde in een 3-1 overwinning voor Oranje. Op 11 november 1970 verloor Nederland met 1-0 tegen Oost-Duitsland, eveneens voor de EK-kwalificatie.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen