Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Dijk: 'Alle credits naar de bondscoach'

KNVB Media
KNVB Media
14 oktober 2020, 23:00

Onderling respect na afloop van Italië-Nederland tussen Giorgio Chiellini en Luuk de Jong. - Foto: KNVB Media

Slechts één training had Frank de Boer de gelegenheid om zijn uitgedokterde tactiek op zijn spelers over te brengen. Het pakte uitstekend uit voor de bondscoach. In Bergamo boekte het Nederlands elftal in de 5-3-2 opstelling een goed resultaat (1-1) tegen Italië. "Ik moest dit gewoon heel rationeel bekijken."

Bondscoach Frank de Boer.

De Boer zag de keuze voor zijn opstelling met vijf verdedigers gerechtvaardigd. "Ik moest heel rationeel bekijken waar het team het beste resultaat uit kon halen. Wat doet de tegenstander en wat kunnen wij daar tegenover stellen? We speelden met vijf man achterin zodat er niet continu achter die Italianen aan moest worden gerend door jongens die daar niet geschikt voor zijn", legde De Boer voor de camera van de NOS uit.

"Het is duidelijk dat de resultaten niet goed waren. Italië is een heel goed team, dus we moesten keuzes maken. Als het zou mislukken, dan zouden de kritieken niet mals zijn geweest. Maar in de training heb ik gezien hoe de spelers als jonge hyena's achter hun prooi aangingen. Toen heb ik ze verteld: als we dit in de wedstrijd laten zien, moet het geen probleem worden."

Als je dit kunt opbrengen, in welk systeem dan ook, dan wordt het lastig voor elke tegenstander.

Het gelijkspel geeft 'een bepaalde rust', beaamde De Boer. "Uiteindelijk kunnen we niet tevreden zijn over het resultaat, want we willen altijd winnen. Maar we kunnen wel tevreden zijn over de manier waarop we hebben gespeeld. Als je dit kunt opbrengen, in welk systeem dan ook, dan wordt het lastig voor elke tegenstander. Nu moeten we zorgen dat we volgende maand de laatste twee wedstrijden in de Nations League winnen."

Verder bouwen

Aanvoerder Virgil van Dijk keek tevreden terug op de tweestrijd in Bergamo. "We hebben het met vlagen goed gedaan. Georganiseerd gespeeld en heel hard gewerkt. We hadden het zelfs in de tweede helft, via de counter, beter kunnen uitspelen, hoewel Italië ook kansen kreeg. Alle credits gaan naar de trainer, hij heeft het goed aangepakt. We wisten dat het anders moest dan vorige maand in de ArenA. We wilden ditmaal een resultaat boeken. Een gelijkspel is een goede prestatie waarop we verder kunnen bouwen." 

Frenkie de Jong en doelpuntenmaker Donny van de Beek.

Meer risico

Frenkie de Jong speelde centraal op het middenveld een puike partij. "We hadden een goed plan. Vorige keer kwamen we verdedigend in heel grote ruimtes en dat hadden we vandaag beter voor elkaar. Ik kon als middelste middenvelder iets meer risico naar voren nemen, omdat we nu meer spelers in de restverdediging hadden." De 10-voudig international reageerde nuchter op de kritiek die de laatste tijd over Oranje neerdaalde na de mindere resultaten. "Wij raakten zelf niet van de leg daardoor. Vandaag hebben we laten zien dat we gewoon een goed team zijn."

En Donny van de Beek? Die maakte zijn eerste interlandtreffer. "Ik kreeg hem op de hak en dacht: ik haal gewoon vol uit. Door die goal kregen we wat meer zelfvertrouwen. We hebben een goede indruk achtergelaten. Natuurlijk wilden we winnen, maar een punt geeft de verhoudingen wel goed weer, denk ik"

Italië - Nederland 1-1 Italië - Nederland 1-1 Getergd Oranje laat zijn tanden zien in Italië.

Stand Nations League Stand Nations League Bekijk de stand in groep 1 van de Nations League A.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen