Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Italië - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
14 oktober 2020, 9:30

Wesley Sneijder scoorde - op zijn verjaardag - de 2-0 tegen Italië tijdens EURO 2008 - Foto: KNVB Media

Johan Cruijff zei het een aantal jaren geleden al: "Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen." De viervoudig wereldkampioen is een uiterst lastige tegenstander, ook voor het Nederlands elftal, zoals o.a. blijkt uit de onderstaande elf feiten over Nederland-Italië.

 • Van de voorgaande 22 ontmoetingen met Italië wist Oranje er slechts drie te winnen. De laatste overwinning dateert van 9 juni 2008, toen Oranje tijdens EURO 2008 in Bern een prachtige 3-0 overwinning boekte op de Azzurri. Sindsdien eindigde het treffen drie keer in een gelijkspel en trok Italië drie keer aan het langste eind (0-2, 1-2 en 0-1). Nicolo Barella scoorde tijdens de laatste ontmoeting op 7 september jl. de enige treffer.
 • De Engelsman Anthony Taylor is de scheidsrechter bij Italië – Nederland. Taylor floot twee keer eerder een duel van het Nederlands elftal: in 2016 leidde hij de WK-kwalificatiewedstrijd Luxemburg-Nederland (1-3) en in 2018 was hij de arbiter bij het Nations League-duel tussen Nederand en Frankrijk in De Kuip (2-0). Zijn landgenoten Gary Beswick en Adam Nunn assisteren hem. De vierde official is Chris Kavanagh, eveneens afkomstig uit Engeland.
 • Het Nederlands elftal speelt voor het eerst in het Stadio Atleti Azzurri d'Italia in Bergamo tegen Italië. De meeste duels tussen beide landen werden afgewerkt in de Johan Cruijff/Amsterdam ArenA; Oranje en de Azzurri stonden daar al vijf keer tegenover elkaar: 2000, 2005, 2013, 2017 en 2020.
 • Oranje speelde tot op heden vijf duels op 14 oktober: drie keer tegen België en twee keer tegen Polen. Dat leverde drie overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag op (doelcijfers: 10-6). De enige verliespartij was in en tegen België, op 14 oktober 1962.
 • Marten de Roon mist de wedstrijd tegen Italië vanwege een schorsing. De middenvelder van Atalanta Bergamo kreeg in het duel met Bosnië-Herzegovina zijn tweede gele kaart in dit Nations League-toernooi. Dat betekent automatisch een schorsing. Memphis Depay, geschorst tegen Bosnië-Herzegovina vanwege twee gele kaarten, is tegen Italië weer van de partij. Frenkie de Jong, Joël Veltman en Georginio Wijnaldum hebben ieder een gele kaart achter hun naam en staan op scherp.
 • De schorsing is zuur voor De Roon, die als middenvelder van Atalanta Bergamo graag had willen schitteren in zijn thuisbasis. Behalve De Roon komen ook Hans Hateboer en - sinds dit seizoen - Sam Lammers uit voor de club uit Bergamo, die wekelijks weet te verrassen met goede resultaten en doelpuntrijke duels.

Marten de Roon mist de wedstrijd tegen Italië vanwege een schorsing.

 • Bondscoach Frank de Boer maakte als speler zijn debuut in Oranje tegen Italië. Op 26 september 1990 begon hij in de basis, waarna hij na 70 minuten vervangen werd door Dennis Bergkamp. Oranje verloor het oefenduel met 1-0, Roberto Baggio scoorde het enige doelpunt.
 • De Italiaanse bondscoach Roberto Mancini stond tijdens die wedstrijd op 26 september ook in het veld en is als speler en als coach nog ongeslagen tegen Nederland. In 1990 speelde hij twee keer mee (eenmaal winst en een gelijkspel) en als coach behaalde hij tot nu toe dezelfde resultaten.
 • Van de huidige selectie maakte Daley Blind als enige zijn debuut tegen Italië. Op 6 februari 2013 speelde hij in de (toenmalige) Amsterdam ArenA de volle 90 minuten mee. In het duel dat in 1-1 eindigde, maakten ook Ola John en Jonathan de Guzman hun debuut. Blind heeft inmiddels 70 caps behaald, tegen John 1 en De Guzman 14.
 • Ongeveer 1000 medewerkers uit de Italiaanse gezondheidszorg zijn de speciale toeschouwers bij het Nations League-duel tussen Nederland en Italië. Het duel wordt gespeeld in Bergamo, dat dit voorjaar één van de zwaarst getroffen steden van Europa was in de corona-crisis. Om de stad én de zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken na deze zware tijd, heeft de Italiaanse voetbalbond besloten een aantal van hen uit te nodigen in het stadion.
 • Het Nederlands elftal wist zowel tegen Italië, Mexico als Bosnië-Herzegovina niet te scoren. De laatste keer dat Oranje drie keer op rij geen doel trof was in het najaar van 2009. Tegen achtereenvolgens Australië (0-0, 10 oktober), Italië (0-0, 14 november) en Paraguay (0-0, 18 november) bleef Nederland doelpuntloos, maar kreeg het ook geen treffers tegen. Ook in 1949/'50 en in 1968 noteerde Oranje drie duels op rij zonder goals. Mocht het treffen met Italië geen treffers opleveren, dan betekent dat een nieuw (helaas negatief) record van vier wedstrijden op rij zonder doelpunten.

Nicolo Barella heeft Italië op 0-1 gekopt in de Johan Cruijff ArenA.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen