Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Bosnië-Herzegovina - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
11 oktober 2020, 9:00

Memphis Depay ontbreekt vanavond wegens een schorsing - Foto: KNVB Media

In Zenica speelt het Nederlands elftal vandaag voor het eerst in de historie tegen Bosnië-Herzegovina. Beide landen kenden een slechte generale op weg naar deze ontmoeting. Oranje ging tegen Mexico met 0-1 onderuit, terwijl Bosnië-Herzegovina deelname aan EURO 2020 misliep door een nederlaag (na strafschoppen) tegen Noord-Ierland. Onderstaand nog elf feiten over de wedstrijd van vanavond.

  • Memphis Depay is geschorst voor het duel met Bosnië-Herzegovina. Hij kreeg zowel tegen Polen als Italië een gele kaart en zal daarom vanaf de tribune toekijken. Marten de Roon, Frenkie de Jong, Joël Veltman en Georginio Wijnaldum hebben ieder een gele kaart achter hun naam en staan op scherp.
  • De Roemeen Istvan Kovacs is door de UEFA aangewezen als scheidsrechter voor vanavond. Kovacs floot nog niet eerder een duel van Oranje. Hij wordt geassisteerd door zijn landgenoten Mihai Artene en Valentin Avram. De vierde official is Sergei Ivanov uit Rusland.
  • De voetbalbond van Bosnië-Herzegovina is qua leeftijd een jonkie: de bond werd in 1992 opgericht en in 1996 door de FIFA erkend (ter vergelijking: de KNVB bestaat sinds 1889). De allereerste wedstrijd was een officieuze interland in en tegen Iran op 6 juni 1993, die ook meteen de eerste overwinning opleverde: 1-3. De eerste officiële interland speelde Bosnië-Herzegovina pas op 30 november 1995 tegen Albanië. Die verliep minder goed: in Tirana werd het 2-0 voor de Albanezen.
  • Van de Oranje-selectie is doelverdediger Marco Bizot momenteel de enige speler zonder haasje. In de wedstrijd tegen Mexico maakten Teun Koopmeiners en Owen Wijndal hun debuut, waarmee zij zich international nummer 779 en 780 mogen noemen. Het duel met de Mexicanen had ook een feestelijk randje voor Joël Veltman, hij speelde zijn 25e interland en ontving na afloop een zilveren schaal.
  • Nathan Aké is van de huidige selectie de enige speler die eerder tegen Bosnië-Herzegovina is uitgekomen. Met Onder 17 speelde hij op 26 oktober 2011 een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina. Het duel eindigde in een klinkende 3-0 overwinning voor Nederland, dankzij doelpunten van Thom Haye, Branco van den Boomen en jawel, Nathan Aké. Later dat seizoen pakte Onder 17 in Slovenië ook nog de Europese titel.

Nathan Aké is de enige speler van de huidige selectie die al eens tegen Bosnië-Herzegovina speelde.

  • Bosnië-Herzegovina kwalificeerde zich nog nooit voor een EK. Ook EURO 2020 gaat aan de neus van de jonge voetbalnatie voorbij, nadat de ploeg afgelopen donderdag na strafschoppen van Noord-Ierland verloor. Wel nam het een keer deel aan een WK. In 2014 in Brazilië bleven de Bosniërs steken in de groepsfase, na nederlagen tegen Argentinië en Nigeria. 
  • Zowel het Nederlands als het Bosnische elftal zijn aan een matige reeks bezig. Van de laatste vijf wedstrijden won Oranje er twee, eindigde er een in een gelijkspel en gingen twee duels verloren. Bosnië-Herzegovina wist van de laatste vijf duels er slechts een te winnen, van Liechtenstein. Tegen Italië werd een keer gelijkgespeeld en een keer verloren. Daarnaast ging Bosnië-Herzegovina ook onderuit tegen Griekenland en Polen.
  • Wanneer Daley Blind tegen Bosnië-Herzegovina speelt, brengt hij zijn interlandtotaal op 70 interlands. Hiermee evenaart hij Jan Wouters en Ruud van Nistelrooy op de ranglijst van record-internationals van Oranje. 
  • Het Nederlands elftal speelde tot op heden twaalf keer op 11 oktober. Zeven duels leverden een overwinning op, drie keer werd het gelijk en twee keer leed Oranje een nederlaag. De mooiste overwinning op deze datum was ongetwijfeld de 8-1 tegen Hongarije in 2013. Robin van Persie maakte een hatrick, daarnaast waren ook Kevin Strootman, Jeremain Lens, Rafael van der Vaart en Arjen Robben trefzeker. Szilárd Devecseri maakte de ellende voor de Hongaren compleet door in eigen doel te scoren. Het doelpunt van Hongarije kwam op naam van Balazs Dzsudzsak.
  • Hij maakt geen deel meer uit van de Bosnische selectie, maar Haris Medunjanin speelde meer dan 40 interlands voor Bosnië-Herzegovina. Interessant, want gedurende zijn jeugdjaren kwam Medunjanin voor meerdere Oranjeteams uit. Hoogtepunt was de Europese titel die hij met Jong Oranje in 2007 in Groningen behaalde, meteen ook het laatste jaar dat hij Nederland vertegenwoordigde. In 2009 debuteerde hij voor Bosnië-Herzegovina, waarmee hij ook op het WK 2014 actief was..
  • Het Nederlands elftal wist zowel tegen Italië als Mexico niet te scoren. De laatste keer dat dat voorkwam was in 2015, toen Oranje in september achtereenvolgens niet tot scoren kwam tegen IJsland (0-1) en Turkije (0-3). De laatste keer dat Oranje drie keer op rij geen doel trof was in het najaar van 2009. Tegen achtereenvolgens Australië (0-0, 10 oktober), Italie (0-0, 14 november) en Paraguay (0-0, 18 november) bleef Nederland doelpuntloos, maar kreeg het ook geen treffers tegen.

Haris Medunjanin in actie tegen Israël op het EK voor spelers onder 21 jaar in 2007.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen