Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mohamed Ihattaren kiest voor Oranje

KNVB Media
KNVB Media
3 november 2019, 9:00

Bondscoach Ronald Koeman is blij met de beslissing van Ihattaren. - Foto: KNVB Media

Goed nieuws voor het Nederlandse voetbal: Mohamed Ihattaren, de talentvolle jeugdspeler van PSV, heeft na overleg met zijn familie, de KNVB en zijn club, besloten voor Nederland uit te (blijven) komen.

Ihattaren nam het besluit weloverwogen: “Ik heb er lang over nagedacht en heb ook veel met mijn familie overlegd. Uiteindelijk zijn we tot de beslissing gekomen om voor het Nederlands elftal te kiezen. Ze (de KNVB - red.) hebben veel voor me gedaan in de vertegenwoordigende jeugdelftallen, ik heb daar alles doorlopen en dat maakt het ook moeilijk om weg te gaan. Sinds Onder 14 speel ik al in het oranje en ik heb met Onder 17 nog het EK gewonnen. Het is mooi dat ik dat voort kan zetten.”

Talenten behouden voor Nederland

Bondscoach Ronald Koeman is blij met de beslissing van Ihattaren: “Mo is een hele jonge speler die een geweldige ontwikkeling doormaakt en inmiddels vast in PSV 1 speelt. Dit soort talenten wil je behouden voor het Nederlandse voetbal en gelukkig heeft hij de keuze voor Oranje gemaakt.”

Dit soort talenten wil je behouden voor het Nederlandse voetbal

De bondscoach heeft de afgelopen tijd voortdurend contact gehouden met de speler van PSV, zonder al te veel druk uit te oefenen: “We hebben er vanuit de KNVB alles aan gedaan. Meerdere gesprekken gevoerd met Mo en zijn familie en ook telefonisch heb ik hem regelmatig gesproken. De rol van PSV, en met name van John de Jong en Mark van Bommel, was daarbij heel belangrijk. Toen zijn vader overleed is dat contact even op een laag pitje komen te staan, zodat er alle tijd was om dat verdriet te verwerken. Vervolgens hebben we afgelopen week nog een gesprek gehad en heeft hij nu de keuze voor Nederland gemaakt.”

 "Veel met de trainer gesproken"

Signaal

Welke rol Ihattaren in Oranje kan vervullen, zal de toekomst uitwijzen. Koeman: “Ik kan niemand iets beloven, maar als je hem ziet, dan komt dat wel goed. Zijn keuze is in ieder geval een mooi signaal naar andere spelers die voor dezelfde keuze komen te staan. Dit is echt belangrijk voor het Nederlandse voetbal.”

Ihattaren: “Behalve met mijn familie en de KNVB, heb ik ook veel met de trainer (Mark van Bommel - red.) gesproken, hij heeft ook aardig wat ervaring bij het Nederlands elftal. Daarnaast heb ik met mijn teamgenoten overlegd, zij zitten al bij Oranje en vertelden me hoe het is om bij het Nederlands elftal te voetballen. Dat neem je allemaal mee in je besluit. Het was een goed laatste gesprek en voor mijn moeder voelde het ook goed. Nu kan ik me weer focussen en belangrijk zijn voor de club.”

Europees kampioen

Mohamed Ihattaren speelde zijn eerste officiële jeugdinterland op 28 maart 2017, toen hij met Oranje onder 15 in en tegen België in actie kwam. Voor zowel Onder 15 als Onder 16 speelde Ihattaren vier interlands, voordat hij in het seizoen 2017/’18 versneld werd geselecteerd voor Onder 17. Onder leiding van bondscoach Kees van Wonderen kroonde Onder 17 zich in 2018, met Ihattaren in de gelederen, tot Europees kampioen.

Vorig seizoen maakte de speler van PSV de overstap naar Oranje onder 19, waarmee hij zich net niet kwalificeerde voor het EK. Dit seizoen werd Ihattaren op eigen verzoek nog niet geselecteerd, enerzijds in verband met de ziekte van zijn vader, anderzijds vanwege de te maken keuze voor Nederland of Marokko.

Mohamed Ihattaren scoort namens Oranje onder 17 de 2-0 tegen Turkije, 13 maart 2018.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen