Groepswinnaar, maar kwetsbaar

24 juni 2010, 22:31

In Kaapstad versloeg Nederland donderdagavond Kameroen op de valreep met 2-1, in een duel waarin Van Persie de ban brak met zijn eerste WK-goal. Maar ook in een duel waarin Nederland zich defensief af en toe gammel toonde, al was de strafschop waar Eto'o uit gelijkmaakte, makkelijk verkregen. Huntelaar besliste het duel na een knappe actie van invaller Robben. In de achtste finale wacht Slowakije.

Het was het slotakkoord in een vermakelijk duel, dat moeizaam op gang kwam. Bondscoach Bert van Marwijk had Arjen Robben een kwartier gegund. Eén actie was voldoende om de wedstrijd te beslissen. Zijn schot op de paal werd door een andere invaller, Klaas Jan Huntelaar, knap binnengeschoten. Daarmee trok Nederland toch nog het duel naar zich toe, dat lange tijd redelijk gelijk opging. In de slotminuten klonk zelfs even het Nederlandse gezang door het vuvuzelalawaai heen.

Hoewel Nederland de tweede helft goed begon, nam Kameroen al snel het initiatief over en creëerde het gevaar. Maarten Stekelenburg redde knap op een enorme kans voor Makoun, die zomaar voor de Nederlandse keeper opdook. Even later schoot Kameroen een vrije trap tegen de linkerarm van Rafael van der Vaart, waardoor Kameroen een strafschop kreeg. Dit keer zat Stekelenburg er weliswaar dichtbij, maar Eto'o toonde zich in de 65e minuut trefzeker: 1-1.

Van Persie breekt ban

De eerste helft was voor Robin van Persie. Met rechts schoot hij door de benen van de keeper, in de 26e minuut. De ban was gebroken, ook bij de man die de oorzaken van zijn matige optredens liever bij zichzelf zoekt, in plaats van bij de omstandigheden. Van Persie legde zichzelf veel druk op. Een spits heeft een goal nodig. Ook een onervaren spits. Het is pas het eerste seizoen voor Van Persie op die positie, en dan heeft hij nog bijna zes maanden gemist door een blessure.

Weer begon hij moeizaam aan het duel. Hij verloor duels op fysieke kracht. Maar om vier minuten voor negen ging de spits van Oranje een combinatie aan met de sterk spelende Rafael van der Vaart. Vanaf de rechterrand van het zestienmetergebied legde Van Persie terug op de zwervende aanvaller van Real Madrid. Met de juiste snelheid en de juiste richting kreeg Van Persie de bal terug. Dat snapte gelukkig ook Dirk Kuyt, die een handig overstapje maakte. Met rechts trof Van Persie doel, door de benen van keeper Souleymanou.

De eerste helft kenmerkte zich door twee kansen aan beide kanten. Er was een af en toe aardig combinerend Oranje, en een sporadische dreiging als Kameroen even aanzette. De verdediging van Oranje oogde bij momenten toch enigszins gammel wanneer Kameroen met snelle combinaties aanviel. Toen John Heitinga in de 41e minuut onder een voorzet doorliep, had Nederland geluk dat Samuel Eto'o de bal niet goed aannam. Bij een ander moment, een minuut voor rust, plukte de geconcentreerde Maarten Stekelenburg de bal voor de voeten van de ontsnapte spits weg.

Defensief kwetsbaar

Nederland miste voor rust ook drie kansen. De eerste was een slap schot in de 20e minuut van Van Persie in vrije positie, na een prachtige diepe bal van Giovanni van Bronckhorst. Daarna schoot Van der Vaart een vrije trap met te weinig kracht, en schoof Kuyt de bal na een knappe aanval voorlangs.

Het gevoel dat beklijfde was dat Nederland defensief kwetsbaar is. Dat Mark van Bommel wederom weergaloos was, en dat voor Van Persie, Huntelaar en Robben de ban is gebroken. Al met al een positieve avond voor Nederland. Maar hopelijk ook een leerzame. Op 28 juni om vier uur ’s middags in het Moses Mabhida Stadion in Durban wacht Slowakije om met Oranje te strijden voor een plek in de kwartfinale op dit WK vol verrassingen.