Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

10 feiten over Wit-Rusland - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
13 oktober 2019, 8:30

Eerder dit jaar won Oranje met 4-0 van Wit-Rusland in De Kuip. - Foto: KNVB Media

Vanavond speelt het Nederlands elftal de zesde wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks. We blikken vooruit op het duel tegen Wit-Rusland aan de hand van tien feiten.

  • Het wordt de tiende keer dat beide landen tegenover elkaar staan. Van de voorgaande negen ontmoetingen won Oranje er zeven en werden er twee gewonnen door de Wit-Russen.
  • De twee nederlagen tegen Wit-Rusland waren allebei in het Dinamo Stadion, dat vanavond ook het decor is van de wedstrijd. Alleen in 2003 wist Oranje in het stadion in Minsk te winnen.
  • Twee jaar geleden speelde Oranje voor het laatst tegen Wit-Rusland. Oranje won de wedstrijd in Borisov met 1-3, maar omdat Zweden diezelfde avond met 8-0 van Luxemburg won werd het team zo goed als uitgeschakeld voor deelname aan het WK.

In 2017 won Nederland met 1-3 in Wit-Rusland.

  • Oranje wist dit jaar al vier kwalificatiewedstrijden te winnen. De laatste keer dat Nederland meer kwalificatieduels won in één kalenderjaar was in 2013 (vijf).
  • In de laatste twee uitduels (Duitsland en Estland) wist Oranje vier keer te scoren. Het is nog nooit gebeurd dat Oranje in drie uitwedstrijden achter elkaar minimaal vier doelpunten maakte.
  • In twaalf van de zeventien interlands onder Ronald Koeman incasseerde Nederland de openingstreffer, maar in acht van die duels wist het team alsnog terug te komen (vier keer winst, vier keer gelijk en vier keer verloren).
  • Jasper Cillessen kan tegen Wit-Rusland zijn 54e interland spelen en daarmee het aantal van Gejus van der Meulen evenaren. Slechts drie keepers kwamen vaker in actie namens het Nederlands elftal; Maarten Stekelenburg (58), Hans van Breukelen (73) en Edwin van der Sar (130).

Jasper Cillessen kan zijn 54ste interland keepen.

  • Wit-Rusland kwam niet tot scoren in de laatste vier wedstrijden op eigen bodem (tegen Estland, Noord-Ierland, Duitsland en Moldavië). De laatste keer dat de Wit-Russen een thuisdoelpunt maakten was op 12 oktober 2018 tegen Luxemburg (1-0, door Anton Saroka).
  • In groep C van de EK-kwalificatie kreeg alleen Nederland per wedstrijd gemiddeld minder schoten op doel tegen (3,0 – 15 in 5 duels) dan Wit-Rusland (3,7 – 22 in 6 duels).
  • Igor Stasevich creëerde zeventien kansen voor Wit-Rusland, meer dan iedere andere speler voor zijn land in groep C van de EK-kwalificatie. Memphis volgt met zestien.

De wedstrijd begint om 18.00 uur (Nederlandse tijd) en is live te zien op NPO 1.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen