Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tien feiten over Nederland – Noord-Ierland

KNVB Media
KNVB Media
10 oktober 2019, 11:00

Matthijs de Ligt kan vanavond de jongste Nederlander ooit worden met twintig interlands. - Foto: KNVB Media

De eindsprint van de EK-kwalificatiereeks gaat vanavond verder voor het Nederlands elftal. In De Kuip is Noord-Ierland de tegenstander. We blikken vooruit op het treffen aan de hand van tien feiten.

  • Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er stilgestaan bij het overleden van twee oud-internationals; Humphrey Mijnals en Fernando Ricksen.
  • Het wordt de zevende ontmoeting met de Noord-Ieren. Van de zes eerdere wedstrijden won Oranje er drie, werd er twee keer gelijkgespeeld en wonnen de Noord-Ieren één keer. In vier van de zes wedstrijden hield Oranje de nul.
  • De laatste ontmoeting met de Noord-Ieren was op 2 juni 2012 in Amsterdam. Oranje won die oefeninterland met 6-0, onder meer door doelpunten van Robin van Persie en Ibrahim Afellay (beiden twee keer).

Robin van Persie en Arjen Robben juichen na één van de zes treffers tegen Noord-Ierland in 2012.

  • Het Nederlands elftal heeft zestien keer op rij gewonnen in De Kuip; de laatste tegenstander die met een punt vertrok uit Rotterdam was Roemenië in 2008. De laatste nederlaag is zelfs 25 wedstrijden en vandaag exact negentien jaar geleden (tegen Portugal, 0-2).
  • Het Nederlands elftal scoorde dit jaar tot nu toe zeventien keer en dat is al meer dan in 2018 (zestien keer). In de laatste twee interlands scoorde Oranje vier keer; de laatste keer dat het drie keer op rij gebeurde was in 1958.
  • Wie vanavond onverhoopt in de file staat en de aftrap dreigt te missen, hoeft niet in paniek te raken. Veertien van de zeventien doelpunten (inclusief de verlenging tegen Engeland) vielen dit kalenderjaar na rust, dat is 82%.

Georginio Wijnaldum scoorde in zijn laatste negen interlands vijf keer.

  • Als Matthijs de Ligt vanavond in actie komt, wordt hij de jongste Nederlander ooit met twintig interlands achter zijn naam (20 jaar en 59 dagen). Dat record staat nu nog op naam van Clarence Seedorf (20 jaar en 331 dagen).
  • Memphis Depay was dit jaar tot nu toe bij twaalf doelpunten direct betrokken (vier doelpunten, acht assists); deze eeuw waren alleen Patrick Kluivert (dertien in 2000) en Robin van Persie (dertien in 2013) in één kalenderjaar bij meer Oranje-treffers schutter of aangever.
  • Georginio Wijnaldum kan vanavond zijn zestigste interland spelen. Hij was in zijn laatste negen interlands vijf keer trefzeker; even vaak als in zijn dertig interlands daarvoor. Totaal staat de middenvelder van Liverpool op dertien interlandgoals.
  • Als Oranje vanavond wint, komt het bovenaan in de kwalificatiepoule te staan. Net als Duitsland en Noord-Ierland heeft het dan twaalf punten, maar met een beter onderling resultaat én een duel minder dan de Noord-Ieren.

Memphis Depay was dit jaar al bij twaalf doelpunten direct betrokken.

De wedstrijd tegen Noord-Ierland, in een uitverkochte Kuip, begint om 20.45 uur en is live te zien op NPO 3.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen