Oranje na sensationele tweede helft langs Duitsers

6 september 2019, 22:45

Feest bij Oranje, na weer een doelpunt tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft een sensationele overwinning geboekt op Duitsland: 2-4. De zege in de EK-kwalificatie kreeg in de tweede helft gestalte, toen Oranje vier keer wist te scoren.

Duitsland-Nederland in Hamburg. Een aankondiging die bij veel Oranje-supporters een gevoel van nostalgie oproept. 31 jaar geleden, op 21 juni 1988, was in deze stad de euforische 2-1 overwinning op Duitsland. Met onder meer de benutte strafschop van de huidige bondscoach: Ronald Koeman. De succesvolle glijpartij van Marco van Basten aan het einde van de wedstrijd, bracht het Nederlands elftal destijds naar de eindstrijd. En een beetje genoegdoening voor de verloren WK-finale van 1974.

Niet verliezen

Vooral niet verliezen, zo luidde de opdracht voor het Oranje uit 2019. Om zo de achterstand op Duitsland en Noord-Ierland niet al te groot te laten worden, in de wetenschap dat Oranje zelf nog enkele wedstrijden moet inhalen. Koeman had een tactisch plan uitgedokterd met een - bij balbezit - vooruitgeschoven rechtsback Denzel Dumfries en een spitspositie die veelvuldig werd ingenomen door Ryan Babel, in plaats van door Memphis.

Het Nederlands elftal werd door Duitsland uitgenodigd om het spel te maken. De thuisploeg loerde op een snelle tegenstoot. In één van die uitvallen liep Oranje direct schade op, toen Lukas Klostermann profiteerde van veel ruimte in de verdediging. Jasper Cillessen stopte weliswaar zijn schot, maar Serge Gnabry was wel succesvol: 1-0. De openingsgoal volgde juist op de eerste kans die Nederland kreeg, toen Memphis de vuisten van Manuel Neuer had getest.

— Foto: Frenkie de Jong viert de 1-1.

Het lukte Oranje maar sporadisch om gevaarlijk te worden. De kopstoot van Matthijs de Ligt, ruim voorlangs, was zo ongeveer het enige serieuze wapenfeit in het vervolg van de eerste helft, terwijl het gevaar van de Duitse tegenaanval constant op de loer lag. Cillessen moest nog serieus aan het werk om een open schietkans van Marco Reus onschadelijk te maken.

Comeback

Bij Duitsland waren ook na rust enkele sneltreinen op dreef. Reus, Gnabry, Schulz en Timo Werner. Stuk voor stuk spelers die alleen al met hun snelheid imponeren. En toch. Toch was daar opnieuw een comeback van Nederland. Zoals het eerder in deze kwalificatiereeks tegen Duitsland ook al terugkeerde na een achterstand. Georginio Wijnaldum waarschuwde de Duitsers eerst al met een goede schietkans. Daar had Neuer nog een antwoord op. Op de inzet van Frenkie de Jong - twee minuten later - niet.

Even daarvoor hadden Davy Pröpper en debutant Donyell Malen hun entree gemaakt. Indirect had dit een enorme impact, want vijf minuten later stond Nederland plotseling met 1-2 voor, toen Jonathan Tah het laatste zetje gaf na een aanval met een Hollandse signatuur.

— Foto: Goal! Debutant Donyell Malen maakt de 2-3.

De voorsprong stond zo’n zes minuten op het bord. Matthijs de Ligt kreeg ongelukkig en zonder opzet op zijn hand, scheidsrechter Dias uit Portugal was onverbiddelijk: strafschop. Toni Kroos maakte van dankbaar gebruik: 2-2. Maar het spektakelstuk was nog niet voorbij. Malen fleurde zijn eerste interland direct op met een belangrijke goal: 2-3.

Drie punten

Het afwachtende Duitsland had niet langer de tijd om af te wachten, maar slaagde er niet in om een ander speltype op de mat te leggen. Sterker, Wijnaldum perste er in de laatste minuut een laatste indrukwekkende sprint uit en maakte zelfs de 2-4. Het was het slotstuk van een memorabele tweede helft, waarin Oranje vier keer wist te scoren. Nederland is drie punten en een flinke dosis vertrouwen rijker, terwijl ook het onderling resultaat met Duitsland in het voordeel is van Oranje.

Komende maandag vervolgt Oranje zijn weg in de EK-kwalificatie, als de uitwedstrijd tegen Estland op het programma staat.

Statistieken Duitsland-Nederland Statistieken Duitsland-Nederland Statistieken Duitsland-Nederland.