Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Reacties Oranje: 'Dit verlies mag onze ontwikkeling niet verpesten'

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 juni 2019, 22:45

Matthijs de Ligt is in de lucht Cristiano Ronaldo de baas in de finale van de Nations League. - Foto: KNVB Media

Speel je een finale, dan wil je ook de hoofdprijs winnen. Dat het Nederlands elftal daar zondag in de eindstrijd van de Nations League niet in slaagde, zorgde vanzelfsprekend voor grote teleurstelling bij de Oranje-internationals. Maar ook voor een realistische en hoopvolle blik op de nabije toekomst.

Zoals bijvoorbeeld aanvoerder Virgil van Dijk treffend verwoordde, direct na het 1-0 verlies tegen Portugal. "Het is balen dat we verliezen, want we wilden graag de cup pakken. Het is jammer dat we hier met lege handen staan, maar we moeten wel trots op onszelf zijn. We maken grote stappen als groep, zowel binnen als buiten het veld. Dat moet doorgaan. Dit verlies mag onze ontwikkeling niet verpesten."

Aanvoerder Virgil van Dijk in gevecht met Cristiano Ronaldo.

Niet helemaal okselfris

We hebben laten zien dat iedereen nu rekening met ons moet houden.

Daar kon ook Frenkie de Jong zich in vinden. "We hebben laten zien dat iedereen nu rekening met ons moet houden. We hebben grote landen verslagen en ervaring opgedaan in deze Finals. We moeten ons nog wel kwalificeren voor de EK-eindronde, maar dit nemen we zeker mee."

De middenvelder die dit seizoen reuzenstappen zette in zijn ontwikkeling keek desondanks kritisch naar het wedstrijdverloop in de finale. "We deden vandaag in de opbouw niet genoeg. Ik zelf ook niet. Te weinig oplossingen gevonden tussen de linies. De wedstrijd tegen Engeland was wel zwaar, maar dat mag geen excuus zijn. We zijn allemaal goedgetrainde profs, hoewel we niet helemaal okselfris waren."

teleurstelling bij Memphis.

Fantastische campagne 

Daley Blind speelde een sterke wedstrijd, maar had daar weinig boodschap aan. "We balen ontzettend dat we deze prijs niet hebben kunnen pakken. Het bittere gevoel van een finale verliezen blijft hangen. Je moet ook slechte wedstrijden kunnen winnen, maar vandaag viel het niet onze kant op. Die 120 minuten tegen Engeland hakten er wel in."

Toch kon de 64-voudig international ook met trots terugkijken op het voorbije seizoen met Oranje. "We hebben een fantastische campagne gedraaid in de Nations League en grote teams verslagen. Als je ziet waar we vandaan komen, dan hebben we het heel goed gedaan. En heel Nederland staat weer achter Oranje. Hier moeten we mee verder. Nu zijn we teleurgesteld en boos, maar we kunnen met de kop omhoog naar het nieuwe seizoen uitkijken."

Het basisteam van Oranje voor de Nations League-finale tegen Portugal.

'Voorin meer creativiteit nodig'

Bondscoach Ronald Koeman was ontevreden over het optreden van zijn ploeg. "We waren onnauwkeurig. We hadden veel langer balbezit moeten houden en met creativiteit aan de bal en geduld moeten zoeken naar de mogelijkheden. Nu speelden we veel te vaak de lange bal. Na de 1-0 zakte Portugal nog verder in en verdedigen kunnen ze wel. We namen daarna nog risico's en waren daardoor iets gevaarlijker, maar we konden niet echt een grote kans meer creëren. We waren aanvallend gewoon niet goed genoeg."

Ik ben teleursteld in het resultaat, maar trots op de spelers.

"Ik ben teleursteld in het resultaat, maar trots op de spelers. Als je een finale speelt, wil je die ook winnen. Als je ziet waar we vandaan komen en hoe dit traject met een finale eindigt. Wel hebben we vanavond gezien waarin we ons moeten verbeteren. De verdediging en het middenveld staan goed. Hopelijk komt daar voorin nog meer bij, zodat we meer creativiteit krijgen."

Maar dat Oranje zich dit seizoen razendsnel heeft ontwikkeld staat als een paal boven water. Koeman somde het rijtje landen waartegen zijn ploeg het in de Nations League opnam nog maar eens op. "Frankrijk, Duitsland, Engeland en Portugal. Dat zijn momenteel de sterkste ploegen van Europa. Alleen Spanje hoort daar nog bij." 

Lees ook Lees ook Oranje moet winst Nations League aan Portugal laten. Wedstrijdverslag.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen