Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Preview: Oranje begint EK-kwalificatie tegen Wit-Rusland

Bram van Beek
KNVB Media
21 maart 2019, 10:30

Quincy Promes scoorde in 2016 twee keer in De Kuip tegen Wit-Rusland. - Foto: KNVB Media

Vanavond, donderdag 21 maart, om 20.45 uur speelt Oranje de eerste kwalificatiewedstrijd voor EURO 2020. In De Kuip in Rotterdam is Wit-Rusland de eerste tegenstander in Groep C voor de ploeg van de jarige bondscoach Ronald Koeman.

Het Nederlands elftal kan met veel vertrouwen de kwalificatiereeks starten. De ploeg wist in 2018 onder leiding van bondscoach Ronald Koeman goede resultaten te boeken in de UEFA Nations League. In een groep met Duitsland en regerend wereldkampioen Frankrijk, ging de eerste wedstrijd tegen de Fransen verloren (2-1), maar na dat verlies kwam Oranje pas echt op stoom. Duitsland (3-0) en Frankrijk (2-0) werden aan de kant gezet. In de laatste interland van het jaar zorgde Virgil van Dijk er met een doelpunt in blessuretijd voor dat Oranje het 2-2-gelijkspel tegen Duitsland uit het vuur sleepte.

— Oranje pakte de groepswinst in de UEFA Nations League na goede resultaten tegen Frankrijk en Duitsland.

Ook de Wit-Russen kunnen tevreden terugkijken op hun resultaten in de UEFA Nations League. De ploeg van Igor Kriushenko bevond zich samen met Moldavië, Luxemburg en San Marino in groep 2 van divisie D. Met vijftien punten uit zes wedstrijden en geen enkele nederlaag, kroonde Wit-Rusland zich tot groepswinnaar.

Uitblinkers

Aan de kant van Wit-Rusland is Stanislav Dragun de absolute uitblinker. In zes Nations League-wedstrijden die hij met zijn land speelde, wist de middenvelder van BATE Borisov vijf keer te scoren. Of hij tegen Oranje ook het net zal vinden is nog maar de vraag: de Nederlandse verdediging kreeg in vier wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland slechts drie doelpunten tegen.

Eerdere ontmoetingen

Het Nederlands elftal en de Wit-Russen zijn geen onbekenden van elkaar. In acht eerdere ontmoetingen wist Oranje zes keer te winnen. Twee keer gingen de Wit-Russen er met de punten vandoor. De laatste keer dat Oranje tegen Wit-Rusland speelde was op 7 oktober 2017. In de kwalificatiecyclus voor het WK 2018 won Oranje met 1-3 dankzij doelpunten van Davy Pröpper, Arjen Robben en Memphis Depay. Desondanks zal menig Oranjefan met een kater terugdenken aan die avond; het was ook de avond dat Zweden met 8-0 van Luxemburg won, waardoor kwalificatie voor het WK uit het zicht verdween.

Exact een jaar eerder was Oranje in De Kuip met 4-1 te sterk voor Wit-Rusland. Quincy Promes groeide met twee doelpunten uit tot man van de avond. Promes zal er hoe dan ook op gebrand zijn om dit kunstje vanavond te herhalen.

Youri Mulder

Ook in 1995 trof Oranje de Wit-Russen. Deze wedstrijd zal niet snel vergeten worden door menig Oranjefan. Het EK-kwalificatieduel moest gewonnen worden om hoop te houden op een ticket voor het EK 1996 in Engeland. Youri Mulder, die eerder niet eens tot de selectie behoorde, maar een dag voor de wedstrijd werd opgeroepen na een blessure van Patrick Kluivert, kwam in minuut 65 het veld in. Door zijn doelpunt in de 83e minuut won Oranje met 1-0. Na overwinningen op Malta, Noorwegen & Ierland bereikte Nederland uiteindelijk ook het EK 1996, waar zij strandden in de kwartfinale.

Goal Youri Mulder | Nederland - Wit-Rusland (6/9/1995).

In de kwalificatiecyclus voor EURO 2020 zijn 55 landen ingedeeld in tien groepen. Het Nederlands elftal bevindt zich samen met Duitsland, Wit-Rusland, Estland en Noord-Ierland in Groep C. De twee hoogstgeplaatste landen van iedere groep verdienen een EK-ticket. De overige vier tickets worden verdeeld via de UEFA Nations League.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen