2018 in cijfers: het jaar van de strafschop

31 december 2018, 15:00

Oranje onder 17 werd in mei Europees kampioen na een penaltyserie tegen Italië. - Foto: UEFA

Op de laatste dag van het jaar blikken we nog één keer terug op 2018 aan de hand van statistieken. Het was het jaar waarin het Nederlands elftal de poule in de Nations League won, waarin de OranjeLeeuwinnen zich kwalificeerden voor het WK en Oranje onder 17 het Europees kampioenschap in Engeland won.

Had Oranje in het verleden nog wel eens negatieve ervaringen met strafschoppen (laten we het maar niet over EURO 2000 hebben...), in 2018 brachten de trappen vanaf elf meter de nationale teams vrijwel uitsluitend succes. De belangrijkste eigenaars van dat succes zijn de spelers van Onder 17 die in mei Europees kampioen werden, na drie (!) gewonnen strafschoppenreeksen.

100%

In die drie penaltyseries ging alles raak. Of nou ja, alles.. Daishawn Redan mistte er één, maar mocht hem opnieuw nemen omdat de scheidsrechter meende dat dat de keeper te vroeg van zijn lijn kwam. Die herkansing ging er wel in. Ook sinds de zomer zit Oranje onder 17 lekker in de strafschoppen; tijdens de eerste EK-kwalificatieronde kreeg het in drie duels zes strafschoppen, die allemaal benut werden door Naoufal Bannis.

Het Nederlands elftal kreeg dit jaar maar één strafschop, maar wat voor één. Er is deze dagen geen sportjaaroverzicht waarin de Panenka van Memphis Depay niet voorbij komt. De 2-0 tegen Frankrijk in blessuretijd is één van de voornaamste toonbeelden van de revival die het A-team dit jaar doormaakte. De OranjeLeeuwinnen mochten dit jaar drie keer vanaf elf meter aanleggen en drie keer schoot Sherida Spitse raak. Uitgezonderd penaltyreeksen scoorden alle Oranjeteams dit jaar dertig keer uit strafschoppen.

Memphis Depay na zijn benutte strafschop tegen Frankrijk.

Doelpunten

Het eerste Oranje-doelpunt van 2018 viel op 21 januari, toen Fenna Kalma namens Vrouwen onder 19 in de 58e minuut de 1-0 maakte tegen Engeland (1-0 winst). Het laatste doelpunt viel te noteren op 12 december; Nikita Tromp maakte in de 37e minuut namens Speelsters onder 17 de 0-2 tegen Duitsland, wat ook de uitslag was.

Met Nikita Tromp hebben we direct de topscorer van 2018 in Oranje te pakken. Maar liefst negentien keer wist ze het net te laten bollen, en dat in elf wedstrijden. Tegen Georgië, op 17 oktober, scoorde Tromp zes keer in één wedstrijd, waaronder de snelste hattrick ooit in Oranje: binnen 4 minuten. Vervolgens scoorde Tromp tegen Letland nog eens vier keer in één wedstrijd.

Tsjechië favoriete tegenstander

Er waren in 2018 tien landen die het vijf keer of meer opnamen tegen een Oranje-team; België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Ierland, Italië, Portugal, Tsjechië, Verenigde Staten en Zweden. Relatief gezien werd er van die landen het vaakst van de Tsjechen gewonnen; vijf van de acht onderlinge duels eindigden in een overwinning.

Totaal werden er 168 officiële interlands gespeeld en kon er in iets meer van de helft na afloop gejuichd worden door Oranje (87 overwinningen). De punten werden 35 keer gedeeld en 46 interlands gingen verloren. Er werd 417 keer door een Nederlands team gescoord en er werden 221 tegendoelpunten geïncasseerd. Het meest trefzekere team was Vrouwen onder 19, dat 55 keer scoorde.

Bloodworth

Dominique Bloodworth van de OranjeLeeuwinnen maakte dit kalenderjaar de meeste minuten namens Nederland; ze speelde 1105 minuten en mistte er maar 65 in dertien wedstrijden. Dilion Hoogerwerf van Oranje onder 15 speelde als enige alle interlands voor zijn team: 6 keer 80 minuten, oftewel 420.

Meeste wedstrijden en minuten

WedstrijdenSpelersMeeste wedstrijdenMeeste minuten
Mannen
A-elftal1037Memphis Depay en Matthijs de Ligt: 10Memphis Depay: 888
Jong Oranje939Rick van Drongelen: 9 Rick van Drongelen: 765
Onder 207434 spelers met 5 duels: Dani de Wit, Deyovaisio Zeefuik, Dylan Vente, Jordy WehrmannDani de Wit: 450
Vrouwen
A-elftal1327Dominique Bloodworth, Lieke Martens en Lineth Beerensteyn: 13 Dominique Bloodworth: 1105 (miste slechts 65 minuten)
Onder 2061910 speelsters met 6 duels Caitlin Dijkstra, Danique Ypema, Eva van Deursen en Victoria Pelova: 540 minuten (alles gespeeld)
Onder 191643Marisa Olislagers: 14Marisa Olislagers: 1090
Onder 171137Dana Foederer en Nikita Tromp: 11 Dana Foederer: 821
Onder 169476 speelsters met 7 duelsSamantha van Diemen: 496
Onder 1531912 speelsters met 3 duelsDanique van der Werf, Eline Wullms en Senna Koeleman: 240 minuten (alles gespeeld)