Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sensationele zege Oranje op wereldkampioen

KNVB Media
KNVB Media
16 november 2018, 23:00
3:03

Memphis balt de vuist na de 2-0: de buit is binnen. - Foto: KNVB Media

Opnieuw een avond met het Nederlands elftal die nog lang zal heugen. Door een sensationele overwinning in de Nations League heeft het Nederlands elftal zich op verschillende fronten een dienst bewezen. In een overtuigende wedstrijd werd wereldkampioen Frankrijk in de Rotterdamse Kuip op imponerende wijze met 2-0 geklopt.

Het perfecte scenario voltrok zich in de voetbaltempel. Ga maar na: het Oranje van bondscoach Ronald Koeman heeft in de groep vol voetbalreuzen volop kans op de groepswinst. Een gelijkspel tegen Duitsland, komende maandag, volstaat voor een finaleronde in de zomer van 2019.

Geplaatste status

Lijfsbehoud in de hoogste divisie is sowieso een feit, omdat Duitsland door de overwinning op Frankrijk naar divisie B is gestuurd. Misschien nog wel belangrijker is de geplaatste status bij de loting voor EK-kwalificatie, waardoor de sterkste landen worden ontlopen.

De zege op de kersverse wereldkampioen was een collectieve topprestatie van formaat. Jasper Cillessen, Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt. Virgil van Dijk, Daley Blind, Marten de Roon, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, Steven Bergwijn, Memphis, Ryan Babel en invallers Quincy Promes, Tonny Vilhena en Nathan Aké. Allemaal hadden zij hun bijdrage in dit grote succes.   

— Foto: Frenkie de Jong (links) in duel met Kylian Mbappé.

Een maand geleden kon het al niet op voor het Oranje-legioen, na de enigszins gelukkige, maar eclatante 3-0 tegen de Duitsers. Dat succesnummer wakkerde een prettig soort optimisme aan in Nederland, in aanloop naar de clash met Frankrijk, had ook Koeman gemerkt. Noem het chauvinisme.

Wonderkind

De keuzeheer wees op de persconferentie een dag eerder vooral op de extreme kwaliteiten die sommige Franse spelers bezitten. Denk dan bijvoorbeeld aan Antoine Griezmann en wonderkind Kylian Mbappé. Spelers die van Frankrijk afgelopen zomer de beste ploeg van de wereld maakten.  

Daar was vrijdag weinig van te merken. Het balbezit was in de eerste 30 minuten vooral voor Nederland. Na anderhalve minuut al diende de eerste grote kans zich aan voor Oranje, toen Georginio Wijnaldum op de voeten van Hugo Lloris schoot. Frankrijk was in de spaarzame uitvallen gevaarlijk. Via Griezmann bijvoorbeeld, met een kopbal na zo’n tien minuten. Of via verdediger Benjamin Pavard, met een vlammend schot.

Maar het was Nederland dat De Kuip twee minuten voor het verstrijken van de eerste helft liet ontploffen van vreugde. Een doorgeschoten bal kwam voor de voeten van Ryan Babel, die niet verder kwam dan – opnieuw –  de voeten van Lloris. De rebound was voor Wijnaldum, die net als tegen Duitsland wist te scoren: 1-0.

— Foto: Georginio Wijnaldum wordt gefeliciteerd na de 1-0. 

Ook na rust was er maar één ploeg die initiatief nam en dat was de thuisploeg. Sterker: Oranje heerste tegen de wereldkampioen. Een schot van Babel werd gekraakt, een kopbal van Van Dijk was een stuk gevaarlijker. En dan was er ook nog de aanval die Daley Blind opzette. Met een rake kopbal van Denzel Dumfries tot gevolg. Daarna was Memphis nog twee keer dicht bij de 2-0.

Op de been

En Frankrijk? Dat had slechts het geluk dat Lloris als één van de weinige Fransen wel een goede partij aflegde. Keer op keer hield hij de povere wereldkampioen op de been. Een spaarzame opleving aan Franse kant was er middels een schot van Ousmane Dembélé. Verder was het alleen Oranje dat de klok sloeg. Het wachten was op de verlossende, bevrijdende 2-0.

— Foto: Matthijs de Ligt troeft de Franse spits Olivier Giroud af. 

Frenkie de Jong had een knallend slotakkoord op de voet, maar ook hij vond Lloris op zijn weg. De Kuip danste van geluk toen Oranje diep in de blessuretijd nog een strafschop kreeg. Memphis verzilverde de penalty met een onvervalste ‘Panenka’. Opnieuw een historische prestatie op een avond die volledig oranje kleurde.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland-Frankrijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen