Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tien feiten over België - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
16 oktober 2018, 10:00

Memphis was in zijn laatste dertien interlands direct betrokken bij elf doelpunten. - Foto: KNVB Media

De Derby der Lage Landen staat vandaag, dinsdag 16 oktober, weer op het programma. Aan de hand van tien feiten blikken we vooruit op de oefeninterland.

  • Het is voor de 127e keer dat Nederland en België tegenover elkaar staan. Daarmee zijn de Belgen met afstand de tegenstander tegen wie het Nederlands elftal het vaakst speelde. Op de tweede plaats staat (West-)Duitsland, waar 41 keer tegen gespeeld werd.
  • De laatste ontmoeting was op 9 november 2016, in Amsterdam. Die vriendschappelijke wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij Davy Klaassen het Nederlandse doelpunt maakte uit een strafschop.
  • Van de voorgaande 126 ontmoetingen won Oranje er 55, eindigden er 30 in een gelijkspel en zegevierde België 41 keer.
  • Oranje wist al zeven duels op rij niet te winnen van België (vijf gelijk, twee verloren), een evenaring van de langste reeks zonder zege op de zuiderburen (eerder in 1924, 1950 en 1964). De laatste overwinning op de Belgen dateert van ruim 21 jaar geleden (6 september 1997, 3-1).

Davy Klaassen was in 2016 trefzeker tegen België.

  • Negen keer eerder speelde Nederland in het Koning Boudewijnstadion tegen België. Alleen in 1980 (1-0 nederlaag) kwam Oranje niet tot scoren.
  • Vijf spelers uit de huidige selectie kwamen eerder in actie tegen België: Daley Blind, Georginio Wijnaldum, Stefan de Vrij, Memphis Depay en Tonny Vilhena.
  • België verloor slechts één van de laatste 29 interlands die het speelde (23 overwinningen, vijf gelijk): de halve finale tegen Frankrijk op het WK 2018 (0-1).

Alex Witsel en Georginio Wijnaldum in duel in 2016.

  • Oranje is ongeslagen in de laatste elf oefenwedstrijden buitenshuis (acht overwinningen, drie gelijk) en kwam in alle elf duels tot scoren.
  • Memphis Depay was direct betrokken bij elf doelpunten in zijn laatste dertien interlands (zeven treffers, vier assists). Ook is hij sinds afgelopen zaterdag de jongste international (24 jaar en 242 dagen) met twaalf interlanddoelpunten sinds Patrick Kluivert in 1998.
  • Als Pablo Rosario of Marco Bizot vanavond in actie komt, is diegene de tiende debutant dit kalenderjaar. De laatste keer dat er meer spelers debuteerden in een kalenderjaar, was in 2013. Toen kwamen er elf nieuwelingen binnen de lijnen.

De wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion begint om 20.45 uur en wordt live uitgezonden op NPO 1. Oranje zal gesteund worden door ongeveer 750 Nederlandse supporters.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen