Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vijf jaar Memphis in Oranje: zijn vijf favoriete goals

KNVB Media
KNVB Media
15 oktober 2018, 12:00
4:39

Memphis Depay kapt op fraaie wijze verdediger Mats Hummels uit in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

Vandaag op de dag af vijf jaar geleden debuteerde Memphis Depay voor het Nederlands elftal. Voor OnsOranje koos hij zijn vijf favoriete doelpunten in die periode.

Het is 18 juni 2014, zeven maanden na zijn debuut in Oranje, wanneer Memphis voor het eerst in actie komt op een WK. De technisch begaafde aanvaller komt in de rust van het pouleduel met Australië in het veld voor Bruno Martins Indi. Iets meer dan twintig minuten later heeft hij zijn eerste WK-doelpunt al te pakken; een knal van afstand die buiten bereik van doelman Mathew Ryan in het zijnet binnen slaat. Op de beelden is te zien hoe de koning in het stadion voor hem klapt. Memphis lacht. "Als je die van zijn stoel krijgt en die voor je klapt; dat is een moment om nooit meer te vergeten."

Belangrijk moment

Voor mij als persoon was het een heel belangrijk moment in mijn carrière

Waarom dat doelpunt op nummer één staat? "Voor mij als persoon was het een heel belangrijk moment in mijn carrière. Op het hoogste niveau indruk kunnen maken en belangrijk kunnen zijn. Daarom, die op nummer één."

Memphis juicht op de voor hem karakteristieke manier na zijn treffer tegen Peru.

Eenzelfde reden heeft hij om het tweede doelpunt tegen Chili als tweede treffer te kiezen. "Scoren op een eindtoernooi maakt een ander gevoel los. Niet alleen bij mijzelf, maar ook bij het hele land. Dat hebben we toen wel gezien." Niet alleen het doelpunt, maar vooral om wat eraan voorafging, is een reden om dit tot één van zijn favoriete doelpunten in Oranje te rekenen. "De sprint die ik trek. Ik geloofde erin dat die bal bij mij kwam. En uiteindelijk kwam die bal."

Einde van een moeilijke periode

Treffer nummer drie wordt zijn eerste doelpunt tegen Luxemburg. Weer komt Memphis als invaller in het veld en opnieuw is hij belangrijk. Met zijn kopbal zet hij Oranje na een klein uur spelen op aangeven van Daley Blind op voorsprong in het lastige uitduel. Niet lang daarna wordt zijn eerste treffer gevolgd door een lage vrije trap, waarmee hij Nederland in veilige haven schiet; 1-3. "Dat was een moeilijke periode voor mij", bekent hij. De goals betekenden de ommekeer. "Ik kwam er in en draaide de wedstrijd om."

Ik zat er een klein beetje doorheen, maar toch nog meesprinten, je weet maar nooit waar die bal komt

Bij de laatste treffer twijfelt hij even. Uiteindelijk valt de keuze niet op zijn eerste treffer tegen Peru, maar op de tweede. "Het is niet alleen de goal die ik maak, maar weer de afstand die ik afleg nadat ik Quincy heb ingespeeld. Ik denk dat ik die wedstrijd de meeste kilometers heb afgelegd van het hele team en dat zie je niet vaak bij mij. Ik zat er een klein beetje doorheen, maar toch nog meesprinten, je weet maar nooit waar die bal komt. En uiteindelijk word je beloond. Dat is waar ik voor sta."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen