Oranje geeft Sneijder afscheid met glans

6 september 2018, 22:45

De afscheid nemende Wesley Sneijder omhelst Memphis, die twee keer scoorde. - Foto: KNVB Media

Een afscheid met glans moest het worden. En dat werd het uiteindelijk ook. Het Nederlands elftal versloeg donderdagavond Peru in een oefenduel (2-1) en nam zo op gepaste wijze afscheid van haar recordinternational: Wesley Sneijder.

Hoewel de oefeninterland van donderdagavond moet worden gezien als een meer dan serieuze voorbereiding op de duels om de Nations League, was het toch vooral de avond van Wesley Sneijder. De recordinternational nam in zijn 134e wedstrijd in het Oranje-shirt afscheid van de ploeg, waarin hij zoveel mooie momenten beleefde. Denk aan zijn doorbraakwedstrijd tegen Schotland, denk aan Euro 2008 en denk aan de WK’s in 2010, toen Sneijder 5 keer scoorde en aan het WK van 2014.

Nederland - Peru Nederland - Peru Samenvatting van de afscheidsinterland van Wesley Sneijder

Nog één keer

Nog één keer het volkslied. Nog één keer de aanvoerdersband strak om zijn arm. Nog één keer een glimp van zijn klasse zien. Nog één keer. Dat moment was er in de 53e minuut. Met een typische Sneijder-pass – in één gespeeld en precies op maat – zette hij collega Ruud Vormer voor de Peruaanse doelman. De middenvelder schoot echter over.

— Foto: Wesley Sneijder, voor het laatst in het Oranje-shirt.

Het begin van het duel was echter niet voor het Oranje van Sneijder, maar voor de gasten uit Zuid-Amerika, waarbij oud-PSV’er Jefferson Farfan de bekendste speler op het wedstrijdformulier was. Het begon al in minuut 6, toen Yoshimar Yotun de bal voor een open doel naast schoof. Zes minuten later was het wel raak. Pedro Aquino torende bij een hoekschop boven iedereen uit: 0-1.

Gaandeweg de eerste helft kwam Nederland een aantal keer gevaarlijk voor het doel. Daley Blind was met een schot van afstand dicht bij de gelijkmaker.

Debuut

Direct na rust was daar het debuut van Frenkie de Jong. De Ajacied zou al eerder worden opgeroepen, mits hij niet geblesseerd was geraakt, verklapte Koeman voorafgaand. Hij verving Georginio Wijnaldum. Ook Davy Pröpper kwam in de ploeg, voor Kevin Strootman.

Oranje ging op jacht naar de gelijkmaker en daar was Ruud Vormer dicht bij in de buurt. Eerst stiftte hij de bal voorlangs, twee minuten later schoot de middenvelder in kansrijke positie over. De gelijkmaker kwam er wel. De Jong toonde direct zijn kwaliteiten en bediende Memphis: 1-1.

En toen werd het 22.07 uur en brak de 60e minuut van de wedstrijd aan. Het moment waarop Sneijder – zoals vooraf besproken – werd gewisseld. Onder een ovationeel applaus verliet hij het veld van de Johan Cruijff ArenA. Niet langer is hij international van Oranje, maar zoals hij zelf eerder aangaf: het Nederlands elftal heeft er vanaf nu een fanatieke supporter bij.

Glans

Zonder de captain ging het team van Koeman onverminderd op zoek naar meer. Om zo het afscheid van Sneijder van nog meer glans te voorzien en om aan vertrouwen te winnen. Het zocht en vond. Want zeven minuten voor tijd rondde Memphis een door hem zelf opgezette aanval af: 2-1.

— Foto: Memphis juicht na één van zijn twee treffers tegen Peru.

Zondag komt het Nederlands elftal opnieuw in actie. Dan is in Parijs wereldkampioen Frankrijk de opponent tijdens de eerste wedstrijd om de Nations League.