Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aké voorkomt nederlaag Oranje tegen Italië

KNVB Media
KNVB Media
4 juni 2018, 22:45
5:20

Nathan Aké scoorde vlak voor tijd de 1-1. - Foto: KNVB Media

Een laat doelpunt van Nathan Aké heeft ervoor gezorgd dat het Nederlands elftal niet heeft verloren van Italië. De speler van Bournemouth kopte Oranje in Turijn naast Italië: 1-1. Afgelopen donderdag eindigde de oefenwedstrijd tegen Slowakije in dezelfde eindstand.

Italië-Nederland. Het zou zomaar een confrontatie kunnen zijn in de eindfase van een eindtoernooi. Een ultieme krachtmeting tussen twee grootmachten uit het mondiale voetbal. Maar hoe anders is het anno 2018. Aan de vooravond van het wereldkampioenschap is het slechts een oefenwedstrijd tussen twee landen, bij wie de pijn van het missen van het evenement nog onverminderd groot is. Geen WK voor Nederland, geen WK voor Italië.

Koeman-Mancini

Het was maandagavond ook een ontmoeting tussen de bondscoaches Ronald Koeman en Roberto Mancini. Eerder troffen ze elkaar in de finale van de Europa Cup 1 van 1992, als spelers van FC Barcelona en Sampdoria. Dat duel werd toen glansrijk gewonnen door Koeman, die op Wembley de enige treffer maakte.

In Turijn viel er 26 jaar later minder te genieten voor Koeman. Veel minder. De keuzeheer van Oranje schrok afgelopen donderdag van de eerste helft tegen Slowakije (1-1 na negentig minuten), maandagavond speelde Nederland zo mogelijk nog matiger. De ploeg grossierde in balverlies, was achterin slordig, kwam amper tot een fatsoenlijke aanval, laat staan dat het gevaarlijk kon worden.

Doelman Jasper Cillessen moest een enkele keren in actie komen.

Het is niet verrassend dat Italië voor rust de beste kansen kreeg, vier in totaal. Na drie minuten al zag Belotti een doelpunt afgekeurd en in het vervolg kreeg de spits nog een uitgelezen kans, evenals Verdi. Vijf minuten voor rust moest basisdebutant Ruud Vormer redding brengen op de doellijn. Dat het halverwege nog 0-0 stond, was een klein wonder.

Maar net als tegen Slowakije kwam het Nederlands elftal in de tweede helft iets beter op stoom. Met Janmaat voor de aan zijn hand geblesseerd geraakte Hans Hateboer. Na een uur ontstond de eerste kans, toen Vormer Vilhena wist te vinden. Zijn inzet was echter te hoog.

Koelbloedig

Enkele minuten later liet Simone Zaza zien een stuk koelbloediger te zijn dan Belotti, die hij even daarvoor verving. Zijn eerste mogelijkheid was direct raak. Even later kreeg Domenico Criscito rood na het neerhalen van de doorgebroken Ryan Babel.  

Met schoten van Vilhena en invaller Steven Berghuis liet Nederland zien zich niet gewonnen te geven. En terecht, want vlak voor tijd maakte Aké met zijn eerste interlanddoelpunt de gelijkmaker. In de absolute slotfase was Oranje zelfs dicht bij de winst.  

— Foto: Basisdebutant Ruud Vormer redt op de doellijn.

Vier wedstrijden is Ronald Koeman nu onderweg als bondscoach. De wedstrijden tegen Engeland, Portugal, Slowakije en Italië beschouwde hij nadrukkelijk als vier momenten waarop hij aan ‘zijn’ Nederlands elftal kan bouwen. Die fase is nu ten einde. Oranje vervolgt haar route naar het EK 2020 op 6 september, in de thuiswedstrijd tegen Peru. Drie dagen later begint Nederland aan de Nations League, in en tegen Frankrijk.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen