Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ongekende weelde voor Oranje tegen Portugal

KNVB Media
KNVB Media
26 maart 2018, 22:15
5:41

Feest bij het Nederlands elftal na de 0-1. - Foto: KNVB Media

Ongekende weelde voor Oranje. Juist tegen angstgegner Portugal boekte het Nederlands elftal een opmerkelijke 0-3 overwinning op de Europees kampioen. In het Zwitserse Genève boekte bondscoach Ronald Koeman zijn eerste succes.

Nederland had iets goed te maken na de matige uitvoering tegen Engeland van afgelopen vrijdag, 0-1 verlies. Dat moest dan gebeuren tegen Portugal. En dat is niet alleen de ploeg van fenomeen Cristiano Ronaldo en de huidige Europees kampioen. Portugal is ook de ploeg waarvan het Nederlands elftal zelden weet te winnen. Van de 12 voorgaande ontmoetingen slechts één keer, in 1991. Enige doelpunt: Richard Witschge.  

Twee rappe spelers 

Bondscoach Ronald Koeman had zijn opstelling ten opzichte van afgelopen vrijdag flink gewijzigd. Zo waren er basisplaatsen voor Jasper Cillessen, Kenny Tete, Nathan Aké, Donny van de Beek, Davy Pröpper en Tonny Vilhena. De voorhoede bestond uit twee rappe spelers: Memphis en Ryan Babel.

'Thuisland' Portugal mocht van Oranje laten zien waarom het Europees kampioen is geworden. Nederland ving de Portugezen op eigen helft op en was in de eerste de beste tegenstoot – na een minuut of tien – was het al raak. De opgestoomde aanvoerder Virgil van Dijk bereikte Tete en via Van de Beek kwam de bal bij Memphis terecht: 0-1.

— Foto: Memphis viert op uitbundige wijze de 1-0. 

Bij deze stand waren nóg meer ogen gericht op Ronaldo. De meervoudig wereldvoetballer van het jaar claimde na een half uur een strafschop na een vermeende overtreding van Aké, maar kreeg deze niet.

Een minuut later betrok zijn gezicht waar mogelijk nog meer. Nu kwam De Ligt die als verdediger mee op kwam. Zijn voorzet leek te hard, maar Babel kon zijn hoofd er tegenaan zetten. Het bracht Nederland op een onverwacht comfortabele 0-2 voorsprong. Bijna was de weelde nog groter geworden, toen Memphis een prachtige kopbal gekeerd zag worden door de Portugese doelman Lopes.

Ongekende luxe

Op slag van rust kwam de derde treffer toch nog. Een vrije trap van Memphis werd door De Ligt terug gekopt op aanvoerder Virgil van Dijk: 0-3. Ongekende luxe voor het zo geplaagde Nederlands elftal. En de ultieme beloning na een prima eerste helft.  

De Europees kampioen van 2016 liet het er niet bij zitten en opende na rust de jacht op treffers. Cillessen pakte een krachtige kopbal van Ronaldo en was ook in de minuten daarna alert op kleine Portugese mogelijkheden. Het humeur van de Portugezen werd er niet beter op, toen João Cancelo na twee keer geel kon vertrekken.  

— Foto: De 11 van Oranje die begonnen tegen Portugal. 

Diep in de tweede helft was daar de entree van een nieuw duo: Guus Til en Justin Kluivert. Laatstgenoemde treedt hiermee in de voetsporen van vader Patrick, die met 40 treffers lange tijd topscorer aller tijden van Oranje was.

Overeind

De Portugese druk hield aan – ook met tien spelers – maar wat er ook gebeurde, de verdediging en Cillessen bleven overeind.

De 0-3 overwinning betekent niets minder dan een enorme opsteker voor Ronald Koeman en het Nederlands elftal. Het zorgt ongetwijfeld voor een flinke dosis vertrouwen voor de nabije toekomst.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Portugal - Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen