Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nagenieten met de bondscoach: Koeman schiet Oranje langs Engeland

KNVB Media
KNVB Media
6 maart 2018, 12:00
3:42

Ronald Koeman vervulde een hoofdrol tijdens de met 2-0 gewonnen interland tegen Engeland in 1993. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt op vrijdag 23 maart een oefeninterland tegen Engeland. Een bijzonder duel, omdat Ronald Koeman voor de eerste keer als bondscoach op de bank plaatsneemt. Hij heeft goede herinneringen aan de tegenstander. Op 13 oktober 1993 speelde Koeman de hoofdrol in het met 2-0 gewonnen cruciale WK-kwalificatieduel tegen de Engelsen.

Het is 13 oktober 1993. Nederland heeft de punten hard nodig om het WK in de Verenigde Staten een jaar later in zicht te houden. Engeland is de directe concurrent. Nieuw puntverlies kan desastreus zijn.

Stiftje

De ervaren Koeman neemt op die dag zijn ploeg bij de hand. Hij maakt een cruciale overtreding waardoor David Platt niet alleen kan doorlopen op doelman Ed de Goeij. Even later maakt hij met een stiftje uit een vrije trap de verlossende 1-0. Dennis Bergkamp beslist uiteindelijk de wedstrijd. Het wordt 2-0 en Oranje weet zich uiteindelijk te plaatsen voor het WK. Engeland blijft verrassend thuis.

Ronald Koeman blikt terug op Nederland - Engeland in 1993.

Nu bijna 25 jaar later blikt de kersverse bondscoach terug op dit bijzondere WK-kwalificatieduel en zijn doelpunt. "Ik wist dat het voldoende was om de bal onder de lat, in de hoek te schieten. De keeper stond zo ver in de andere hoek. Die zou er nooit bij kunnen."

Speciaal tintje

Dat uitgerekend Engeland, het land waar hij de afgelopen 3,5 jaar coach was, de tegenstander is in zijn eerste interland als coach, vindt Koeman bijzonder. "Dat geeft deze wedstrijd een bijzonder tintje. Sowieso is Engeland een mooie tegenstander. Die ploeg heeft een geweldige mentaliteit, ook voor dit soort wedstrijden. Dat maakt het er wel aantrekkelijker op."

Woensdag 7 maart maakt Koeman de voorselectie bekend van het Nederlands elftal. Naast Engeland op 23 maart in Amsterdam (aftrap 20.45 uur) treft Oranje drie dagen later ook Portugal in een vriendschappelijk duel. De aftrap in Genève is om 20.30 uur.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen