Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Afscheid Sneijder en Robben markeert opbouw 'nieuw Oranje'

Chris van Nijnatten
KNVB Media
4 maart 2018, 18:00

Arjen Robben en Wesley Sneijder na de winst op Mexico tijdens het WK 2014. - Foto: KNVB Media

Het afscheid van Wesley Sneijder bij het Nederlands elftal was zondagochtend, hoewel niet onverwacht, groot nieuws. Terecht; de recordinternational stopt immers, daar heb je er maar een van. Een unieke positie in ons voetbal.

De beslissing om te stoppen is genomen in goed overleg met bondscoach Ronald Koeman, die er speciaal voor naar Qatar was afgereisd. Zoals hij recent ook naar München ging voor een goed gesprek met Arjen Robben, wiens staat van dienst bij Oranje vergelijkbaar is met die van Sneijder. Al was het maar omdat het duo tegelijk debuteerde in 2003 tegen Portugal.

Impact

Wesley Sneijder speelde 133 interlands voor Oranje.

De impact van de twee topspelers op het nationale elftal is immens. Met hun vertrek levert Oranje bij elkaar opgeteld 229 interlands en 68 doelpunten in. Je zou het een aderlating kunnen noemen. Toch kan het niet anders gaan dan zoals nu, nota bene vlak voor een nieuwe oefencampagne van het Nederlands elftal.

De bondscoach was daar duidelijk over: “Wesley is een van de beste Nederlandse voetballers van de afgelopen jaren. Hetzelfde geldt voor Arjen. Geweldige spelers met een enorme uitstraling. Maar ik wil doorselecteren, bouwen aan een nieuw Oranje en moet dus keuzes maken,” aldus de bondscoach. Waarmee het nieuws rond Sneijder en eerder Robben in feite een nieuwe start markeert. Die van de opbouw van een vernieuwd en verjongd Oranje, dat op 23 maart in Amsterdam voor het eerst stevig getest wordt tegen Engeland. Drie dagen later wacht de vriendschappelijke interland in Lausanne tegen Portugal.

Van Hooijdonk

Ervaringsdeskundige Pierre van Hooijdonk, hij speelde met Sneijder en Robben én analyseerde na zijn actieve carrière voor de NOS het Nederlands elftal. Hij begrijpt het moment van het afscheid als geen ander. “Jongens in de fase van Wesley en Arjen werken heel bewust toe naar een eindtoernooi. Nu weer twee jaar alles moeten geven, dat is veel gevraagd aan jezelf. Je moet dan kiezen. Temeer omdat je fysiek toch inlevert, ook door het vele reizen. Je wordt er niet fitter op met de jaren. Arjen speelt dan nog op topniveau. Die gaat de interlandperiodes benutten om bij Bayern fit te zijn.”

Tot op de laatste seconde heb ik genoten van deze mannen in het Nederlands elftal

Van Hooijdonk was, hoewel hij hun afscheid van Oranje als ‘logisch’ ziet, nog niet uitgekeken op het duo, bekent hij. “Tot op de laatste seconde heb ik genoten van deze mannen in het Nederlands elftal. Vooral ook van hun instelling. De verantwoordelijkheid die ze steeds namen. Hun winnaarsmentaliteit. Wesley tegen Frankrijk, uit. Hij had een onmogelijke opgave op een heel aanvallend middenveld. Maar hij vocht voor wat hij nog steeds waard was. Die wedstrijd zal niet als een afscheidscadeau gevoeld hebben. Maar daar hoorde je hem niet over; gewoon geven wat je hebt.”

Andere tijd

“Arjen en Wesley zagen de groep om hen heen anders worden. Niet zo zeer minder, maar wel anders. Een andere manier van beleving. Niet slechter, anders, een andere tijd breekt aan. Dat is normaal, iedere ouder wordende speler maakt dat mee, ik herken dat wel.”

“Toch zag je ze hun verantwoordelijkheid nemen, hoe moeilijk het ook was. En ze konden niet afbouwen hè, het waren bepaald geen wisselspelers. Ze stonden in het veld, alle ogen op ze gericht. Robben tegen Zweden, thuis. Die goal, zijn houding, wetend dat het zijn laatste interland was, alles. Wat heb ik daarvan genoten.”

Bij elkaar speelden Sneijder en Robben 229 interlands en scoorden 68 doelpunten.

Pijlers

“Er zullen nu nieuwe pijlers ontstaan. Ook dat is een logisch proces. Daarom: op tijd opstappen is ook een kwaliteit. Ik denk dat er in Kluivert en Memphis jongens klaar staan om Robben op te volgen. De opvolging van Sneijder vind ik lastiger. Die was zo creatief en anticipeerde zo snel, hij had een derde oog, leek het wel. Maar ook op zijn plaats komt weer een topper, dat presteert het Nederlandse voetbal keer op keer, alleen moeten we soms even wachten.”

 

Interlandcarrière Arjen Robben in cijfers

 • 96 interlands
 • 37 doelpunten
 • 8 gele kaarten
 • 0 rode kaarten
 • 7.393 minuten
 • 61 keer winst
 • 19 keer gelijk
 • 16 keer verloren
 • 6 eindtoernooien
 

Interlandcarrière Wesley Sneijder in cijfers

 • 133 interlands (recordhouder)
 • 31 doelpunten
 • 11 gele kaarten
 • 0 rode kaarten
 • 9.752 minuten
 • 85 keer winst (recordhouder)
 • 21 keer gelijk
 • 27 keer verloren
 • 6 eindtoernooien

Wesley Sneijder stopt als international Wesley Sneijder stopt als international Zondagochtend werd bekend dat Wesley Sneijder afscheid neemt als international.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen