Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dick Advocaat stopt als bondscoach van Oranje

KNVB Media
KNVB Media
14 november 2017, 22:00

Dick Advocaat was totaal 62 wedstrijden bondscoach van het Nederlands elftal. - Foto: KNVB Media

Dick Advocaat heeft besloten een punt te zetten achter zijn loopbaan als bondscoach. Dat zijn contract op 1 december afloopt was al bekend, maar na afloop van de wedstrijd in Roemenië liet de Hagenaar weten het boek definitief dicht te doen.

Dick Advocaat gaf in Boekarest tekst en uitleg over zijn besluit. "Ik stop omdat ik vind dat het tijd is voor een andere generatie. Daar heb ik niet aan getwijfeld. Het is tijd voor jongere mensen, het is tijd dat zij het laten zien."

Op maandag 8 mei kwam het bericht waar iedereen al op zat te wachten. Dick Advocaat nam voor de derde keer in zijn carrière het Nederlands elftal onder zijn hoede. Samen met zijn assistenten Ruud Gullit en Fred Grim moest hij Oranje alsnog naar het WK 2018 in Rusland zien te loodsen.

Een pittige klus, maar Advocaat zelf geloofde er heilig in dat het hem dat ging lukken. “Een geweldige uitdaging”, noemde hij het bij zijn aanstelling. “Het doel - kwalificatie voor het WK 2018 - is moeilijk, maar niet onmogelijk. Alles ligt nog open. We kunnen van iedereen winnen. Ook van Frankrijk. Dat geloof moeten we uitstralen.”

Advocaat spreekt het Nederlands elftal toe tijdens een training.

Succesvolle rentree

Met die insteek stapte Oranje, met Advocaat en Gullit voor het eerst op de bank, de mat op voor de interland tegen Luxemburg. De twee voorgaande oefenduels hadden onder leiding van Grim twee overwinningen opgeleverd op Marokko en Ivoorkust en tegen Luxemburg werd die lijn doorgetrokken. De bezoekers werden met een 5-0 nederlaag huiswaarts gestuurd.

Een mooie start dus, maar doordat Zweden verrassend koploper Frankrijk versloeg, was ineens alles anders in poule A. Advocaat zag er iets positiefs in. “We moeten nu voor de eerste plaats gaan”, vond hij. “De eerste twee wedstrijden tegen Frankrijk en Bulgarije na de vakantie zijn heel belangrijk.”

Kansloos in Frankrijk

In een volgepakt Stade de France stapte Nederland eind augustus de grasmat op voor het treffen met Frankrijk. Maar wie hoopte dat Oranje kon verrassen op deze donderdagavond, kwam bedrogen uit. Niet alleen gingen de bezoekers vrij kansloos onderuit, maar door de 4-0 nederlaag kreeg ook het doelsaldo een flinke knauw.

Vijf dagen later kwam Bulgarije op bezoek in de Amsterdam ArenA. Wilde Oranje het WK nog bereiken, dan moest er gewonnen worden. En dat lukte. Via onder meer twee treffers van Davy Pröpper werd met 3-1 gewonnen. Maar ook nu zorgden de Zweden voor een vervelende verrassing. In Minsk hadden de bezoekers met 0-4 gewonnen. Weer was de opdracht voor Advocaat en co. een beetje moeilijker geworden.

Desastreus bericht

Twee keer winnen en zo vaak mogelijk scoren, zo luidde die opdracht voor de laatste twee WK-kwalificatieduels. Maar nog voor Oranje had afgetrapt in Wit-Rusland, kwam er een desastreus bericht uit Solna. Zweden had met 8-0 gewonnen van Luxemburg en eigenlijk was daarmee de kans op het WK verkeken. “We gooien de handdoek niet zo snel”, bleef Advocaat strijdbaar, maar de 1-3 zege die Oranje boekte, leek niet voldoende om echt kansrijk te zijn in het slotduel.

Weer bleef Advocaat hopen op een wonder. Misschien en waarschijnlijk tegen beter weten in. “Want als je er vooraf al met de intentie in gaat van ‘dat wordt niks’, dan kun je beter niet spelen”, vond de bondscoach. Oranje probeerde het wel, maar verder dan een 2-0 overwinning kwam het niet. Er kon definitief een streep door het WK.

Arjen Robben nam na de wedstrijd tegen Zweden afscheid van Oranje.

Oefeninterlands

Na de uitschakeling tegen Zweden speelde Oranje onder Advocaat nog twee oefeninterlands. In Schotland werd met 0-1 gewonnen, terwijl Oranje ook in Roemenië zegevierde; 0-3. Het waren overwinning nummer 36 en 37 met Oranje voor Advocaat, die zich daarmee bovenaan de lijst nestelde van bondscoaches met de meeste overwinningen met Oranje.  

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen