Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Arjen Robben stopt als international

Ruud Scheper
KNVB Media
10 oktober 2017, 22:45

Arjen Robben tijdens zijn ereronde na afloop van Nederland - Zweden. - Foto: KNVB Media

Aanvoerder Arjen Robben stopt als international. Dat maakte de aanvaller bekend na afloop van het met 2-0 gewonnen duel tegen Zweden.

“Het doet pijn”, zei Arjen Robben op een donkere zaterdagavond in Wit-Rusland. Officieel had Oranje nog een kans op het WK, maar eigenlijk wist iedereen het al, de aanvoerder voorop. Na het EK 2016 ging ook het WK 2018, dat wat zijn laatste kunstje in het shirt van Oranje had moeten worden, aan zijn neus voorbij. “Natuurlijk doet het pijn. Maar ook dat hoort bij de sport.”

Robben kon het weten. Hoewel zijn lijf hem soms in de steek liet, speelde hij veertien jaar met ziel en zaligheid voor het Nederlands elftal. Hij kwam in totaal uiteindelijk tot 96 interlands. Een prachtig aantal natuurlijk, waarmee de buitenspeler zich nestelt in de top-10 van spelers met de meeste interlands voor het Nederlands elftal. Maar ook een aantal dat veel hoger had kunnen zijn, was hij niet zo vaak afwezig geweest door dat immer tegenstribbelende lijf.

Zes eindtoernooien

Zes eindtoernooien speelde hij en vrijwel altijd eiste hij een hoofdrol voor zich op. Wie herinnert zich niet zijn geweldige optreden op het EK in 2004, waar hij, een jaar na zijn debuut in het Nederlands elftal, met twee assists de Tsjechen pijn deed en de beslissende strafschop tegen Zweden koel benutte. Of het EK in 2008, toen Oranje onder meer door de dansende heupen van Robben grootmacht Frankrijk met 4-1 van de mat blies.

Robben na de gewonnen penaltyreeks op het EK 2004.

Ook op het netvlies gebrand blijft het WK 2010, met die chaotische aanloop waarin Robben op het oog zwaar geblesseerd van het veld strompelde. Kapotte hamstring, zo zag zelfs de leek toen hij in de uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije naar de achterkant van zijn bovenbeen greep. Weg was het WK.

Teen van Casillas

Maar het wonder geschiedde. Robben werd toch onverwacht snel klaargestoomd en wervelde in Zuid-Afrika over de velden alsof er niets was gebeurd. Niemand die hem kon stoppen, tot in de finale aan toe. Niemand, behalve Iker Casillas. Over beter gezegd, de teen van Casillas. Die voorkwam een doelpunt van de Groninger, waardoor Nederland net naast het WK-goud greep.

Robben en Van Bronckhorst tijdens het WK 2010.

Vier jaar later in Brazilië was hij nóg beter. Misschien zelfs wel de allerbeste. Ook nu dartelde hij langs tegenstanders alsof ze er niet stonden. Het leverde Oranje bijna een tweede opeenvolgende WK-finale op, maar met een ultieme sliding wist nu Javier Mascherano hem ternauwernood de voet dwars te zetten. Niet Nederland maar Argentinië ging naar de finale. Wat restte was ‘slechts’ het brons. Een prestatie die niemand vooraf ooit voor mogelijk had gehouden.

Mooiste dat er is

“Het mooiste dat er is”, zo noemde hij het meemaken van die eindrondes onlangs. Zó graag had hij nog één keer geschitterd op het allerhoogste podium. Zó graag ook had hij dat zijn overwegend jonge medespelers willen laten ervaren. Maar na het EK 2016, ontbreekt Oranje eveneens op het WK van komende zomer in Rusland. Ook de oude meester kon daar geen verandering meer in brengen.

Arjen Robben scoorde 37 keer voor Oranje.

“Als je dat shirt aantrekt en je speelt voor het Nederlands elftal, dan speel je altijd met zoveel eer in je donder”, zei hij op de laatste persconferentie waar hij als speler van Oranje bij aanschoof. Het was Robben ten voeten uit. “Dat moet tegen Zweden niet veel anders zijn”, besloot hij. “En misschien nog wel een tikkeltje meer.” En natuurlijk, hoe kon het ook anders, hield hij woord.

Video: Arjen, bedankt! Video: Arjen, bedankt! Bekijk hier een aantal hoogtepunten van Arjen Robben in Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen