Oranje wint wel, maar hangt aan flinterdun draadje

Ruud Scheper
7 oktober 2017, 22:45

Ryan Babel keerde na zes jaar afwezigheid terug bij Oranje. - Foto: KNVB Media

Een flinterdun draadje. Daaraan hangt de WK-droom van Oranje. Het Nederlands elftal won op bezoek bij Wit-Rusland met 1-3, maar na de monsterscore van Zweden eerder op de avond tegen Luxemburg lijkt dat niet voldoende. Oranje moet dinsdag in de Amsterdam ArenA met zeven doelpunten verschil winnen om nog kans te blijven maken op het WK. Een (schier) onmogelijke opgave.

Of het een voor- of een nadeel was dat Zweden eerder speelde dan Oranje, zo werd aan Dick Advocaat gevraagd een dag voorafgaand aan het cruciale treffen met Wit-Rusland. De bondscoach haalde zijn schouders op. “Wat moet ik daar op zeggen? Dat weet ik niet. Pas als je de uitslag weet, weet je of het een voordeel of een nadeel was.”

Mokerslag

Het antwoord was ondubbelzinnig en kwam aan als een mokerslag. 1-0 Granqvist, 2-0 Berg, 3-0 Berg, zo druppelden de desastreuze berichten uit Solna binnen. En dan was het nog maar net rust. Na de pauze werd het allemaal nog erger. 4-0 Berg, 5-0 Lustig, 6-0 Granqvist, 7-0 Berg, 8-0 Toivonen. Acht-nul! Om moedeloos van te worden.

De basiself van Oranje voorafgaand aan het duel met Wit-Rusland.

De opdracht van Oranje veranderde er – hoe raar dat ook mocht klinken – echter niet mee, zo betoogde ook de bondscoach. Ja, de kans op een WK-ticket leek al voorafgaand aan de wedstrijd in rook te zijn opgegaan. Maar moest er vooraf gewonnen worden en zo vaak mogelijk gescoord, die opdracht bleef ook na de monsterscore van Zweden onveranderd. “We gooien de handdoek niet zo snel”, reageerde Advocaat.

Slordig

Oranje, met Virgil van Dijk, Ryan Babel, Daryl Janmaat en Karim Rekik als meest opvallende nieuwkomers in de basiself, begon in de Borisov Arena niet bepaald lekker aan het duel. In de honger om snel tot een openingstreffer te komen, was het spel te vaak te slordig. Kansen bleven daardoor lang uit. Sterker nog, pas na 24 minuten volgde de eerste echte doelpoging; de poging van Vincent Janssen spatte uiteen op de lat.

Davy Pröpper bedankt zijn teamgenoten nadat hij Oranje op een 0-1 voorsprong heeft gezet.

Nog geen minuut later lag hij er alsnog in. Een voorzet van Ryan Babel werd door Arjen Robben teruggelegd en door Davy Pröpper achter Sergej Tsjernik geschoten. Diezelfde Babel had in de minuten die volgden twee enorme kansen om de score te verdubbelen, maar de aanvaller twijfelde eerst te lang en besloot bij mogelijkheid nummer twee de kans aan Janssen te geven. Dat was geen handige keuze; de spits stond buitenspel.

Paar kansjes

Een paar kansjes vielen er daarna voor de rust nog te noteren. Tonny Vilhena nam het doel van Wit-Rusland onder vuur en dwong Tsjernik tot een redding en ook bij een poging van Janssen, weggestuurd door Robben, moest de goalie van de Wit-Russen handelend optreden. Maar de gewenste tweede treffer viel niet.

Arjen Robben bracht Oranje kort voor tijd op een 1-2 voorsprong.

Na de pauze bewoog Oranje zich wat directer richting het vijandelijke doel, met twee pogingen van Janssen in de eerste vijf minuten tot gevolg, maar ook nu zonder resultaat. Aan de andere kant stond Jasper Cillessen op zijn post bij een poging van Sergey Balanovich. Maar bij een knal van Alyaksandr Valadzko in de verre hoek was ook de goalie van Nederland verslagen.

Hoop opgegeven

Na de gelijkmaker leek Nederland de hoop op een goed resultaat te hebben opgegeven. Nauwelijks kwam het nog in de buurt van Tsjernik, een schotje van invaller Bas Dost daar gelaten. Aan de andere kant dook Wit-Rusland mondjesmaat gevaarlijk op voor Cillessen, maar ook de doelman van Oranje werd nauwelijks echt op de proef gesteld.

Vincent Janssen was een paar keer dicht bij een treffer, maar scoorde niet.

Eigenlijk uit het niks kwam Oranje vlak voor tijd toch nog op voorsprong. Dost werd bij een corner onderuit getrokken in de zestien en de strafschop werd koel benut door Robben. Maar meer dan een doekje voor het bloeden, leek het niet.

Treffer Depay

Met de klok al op negentig minuten kroop Oranje nog twee keer door het oog van de naald. Eerst belandde een vrije trap pardoes op de lat boven Cillessen, vervolgens werkte Aleksey Yanushkevich de bal maar net naast het doel van de keeper van Nederland. Die treffer bleef Oranje echter bespaard.

Sterker nog, door de 1-3 van Memphis Depay in blessuretijd – hij schoot raak vanuit een vrije trap - werd de marge met Zweden nog verkleind tot twaalf goals. Een overwinning van zeven doelpunten of meer in het onderlinge treffen tussen beide landen aanstaande dinsdag, kan Nederland nog naar de play-offs brengen. Een op het oog (schier) onmogelijke opgave.

Samenvatting Samenvatting Bekijk hier de samenvatting van Wit-Rusland - Nederland. Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.