Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: Gewonnen!

KNVB Media
KNVB Media
7 oktober 2017, 14:30

Jong Oranje won vrijdag met 3-0 van Letland. - Foto: KNVB Media

En daar ging het vrijdag natuurlijk om bij de wedstrijd tegen Letland. Na het benoemde goede proces de vorige keer en de resultaten die daar wat bij achterbleven was het noodzaak om punten te halen en de opgedane achterstand op Schotland en Engeland in ieder geval niet groter te laten worden.

Dat is gelukt. De hele week hebben we getraind en gehamerd op een aantal tactische accenten; altijd erg prettig om te zien dat deze (zeker in de eerste helft) er ook zo uitkwamen. In de eerste vijf minuten al vier grote mogelijkheden, de vrije man - waarvan wij dachten dat het de centrale middenvelder zou kunnen worden - kwam perfect uit (niet voor niets dat we Frenkie de Jong daar hadden gezet) en dat gold ook voor de rol van Steven Bergwijn als ‘valse’ spits. Goed voorbereid, goed uitgevoerd.

Actieve rol

Wel leuk om hierbij te vermelden is dat de spelers in deze een zeer actieve rol hebben, we maken samen een plan. In de tweede helft startten we nog prima met goede kansen, die helaas niet verzilverd werden. Letland probeerde met man en macht te voorkomen dat het een grote score werd en toen we gingen wisselen werd het spel slordiger en voorspelbaarder.

Ook de 3-0 staat als een huis

In de eindfase hadden we nog een goal moeten maken. Dan was het perfect geweest, maar ook de 3-0 staat als een huis. We moeten onze ogen zeker niet sluiten voor het feit dat Letland een minder team en mindere spelers had dan wij, dus zeker geen ruimte voor euforie maar je moet het altijd eerst maar doen…. Na de wedstrijd was de sfeer uiteraard uitgelaten en goed, best wel wat opluchting ook bij de jongens die allemaal zo graag willen. Mooi om te zien.

Bad van cynisme

Nadat ik als trainer iets gezegd heb in de kleedkamer kunnen de boys onder de douche, ik ga naar de media. Eerst even door de gebruikelijke cynische en over-kritische eerste vragen heen:

  • Hier had je met dubbele cijfers van moeten winnen toch?
  • Wat een slechte tweede helft, niet dan?
  • Letland was wel heel matig he, als je dit niet dik wint…. Toch?
  • Dit was wel hard nodig hè, na die nederlaag in Schotland….

Daarna gelukkig ook wat realisme en normale update van de wedstrijd (dank Stef en Ragnar), waarin ook best wel naar voren komt dat we goed en fris gespeeld hebben. Wel grappig op zich: als ik de gang in loop zeggen mensen ‘gefeliciteerd’! Ik antwoord dan altijd met ‘jullie ook’, want we winnen als Nederland. Dat is een felicitatie voor alle Nederlanders, denk ik dan. Vervolgens worden het team en ik even ondergedompeld in een bad van cynisme en negativisme waarna er realisme ontstaat. Leuker zou zijn als er positivisme en blijheid zou zijn, overgaand in realisme. Maar goed, het zij zo.

KNVB-coach Art Langeler voorafgaand aan de wedstrijd.

Grote vier

In dit kader las ik vandaag in het AD een leuke column van Sjoerd Mossou. Hij had het over de grote vier en het einde van hun (interland)carriere. Hun hele interland-loopbaan zijn Van der Vaart, Sneijder, Robben en Van Persie bestookt met het hierboven genoemde cynisme, maar als je daar even door heen kijkt zie je vier hele grote spelers die (zeker ook in het Oranje-shirt) fantastische dingen hebben laten zien voor Nederland.

Nu we niet zo makkelijk winnen en de grote toernooien niet meer fluitend gehaald worden, ontstaat er langzaam maar zeker het besef dat deze spelers heel erg goed waren. Iets meer respect is dan ook zeker op zijn plaats! Sjoerd verwoord dit mooi.

Oekraïne

Voor Jong Oranje staat er de komende dagen weer een grote uitdaging. Dinsdag spelen we in Oekraïne. Dat is andere koek. Misschien wel vergelijkbaar met Schotland. Ook een ploeg waarbij resultaat (en zeker tegen Nederland) wordt gezien als iets bijzonders. Zij zullen er maximaal voor gaan en proberen ons op alle mogelijke manieren pijn te doen.

Oussama Idrissi maakte de eerste goal tegen Letland.

Met de ervaring van Schotland in ons achterhoofd moeten we deze keer proberen overeind te blijven. Daar hebben we als staf uiteraard weer een plan voor. Oekraïne bezit betere spelers dan bijvoorbeeld Letland en is een sterkere tegenstander, maar wij moeten in staat kunnen zijn daar veel tegenover te zetten. De groep van negentien spelers die we meenemen is aan elkaar gewaagd. Het niveau van de jongens is vergelijkbaar en dat maakt dat we als trainers goede (tactische) keuzes kunnen maken.

Als je bij je eigen club niet elke week hele wedstrijden speelt, is het heel erg veel gevraagd om in vier dagen twee wedstrijden te spelen - en daarin ook nog een acceptabel niveau te halen. Dat proberen we dan ook zoveel mogelijk te voorkomen, en met een goede gelijkwaardige selectie is dat ook goed te doen. De komende dagen gaan we ons goed voorbereiden, hopelijk met het gewenste resultaat!

Art Langeler
KNVB-coach Jong Oranje

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen