Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje leeft nog na verdiende zege op Bulgarije

Ruud Scheper
KNVB Media
3 september 2017, 20:00
5:36

Oranje juicht na de 1-0 van Davy Pröpper. - Foto: KNVB Media

Oranje leeft nog. Dat was de conclusie na negentig minuten voetbal in de Amsterdam ArenA. Nederland versloeg Bulgarije met 3-1 en mag daardoor hoop houden op plek twee, een plek die hoogstwaarschijnlijk recht geeft op een plaats in de play-offs. Dat Zweden dik won van Wit-Rusland zorgde echter wel voor een flinke domper op de feestvreugde.

Op een donkere donderdagavond in Parijs brak iets van een lichte opluchting door op het gezicht van Arjen Robben. Zweden verloren? Oranje had weliswaar een historisch pak slaag gekregen, maar de deur naar het WK stond nog altijd op een kier, begreep de captain. Hij schudde vastberaden het hoofd. “Dan moeten we die kans aanpakken. Met handen en voeten.”

Revanche

Bondscoach Dick Advocaat sloot zich twee dagen later op de afsluitende persconferentie voor de wedstrijd tegen Bulgarije bij die woorden aan. “De spelers moeten het gewoon laten zien”, zo sprak hij. “Zich revancheren op zichzelf, op de fans. We moeten gewoon winnen. Hoe, is totaal onbelangrijk.”

Dick Advocaat ruimde een plek in de basiself in voor Davy Pröpper, Kenny Tete en Tonny Vilhena.

Die woorden waren aangekomen bij zijn ploeg, zo bleek zondagavond in de ArenA. Oranje trad in vergelijking met het duel van een paar dagen eerder aan zonder de geschorste Kevin Strootman en de gepasseerde Wesley Sneijder, terwijl ook Timothy Fosu-Mensah zijn plaats weer moest afstaan. In de plaats van Fosu-Mensah stond Kenny Tete aan de aftrap, terwijl op het middenveld Tonny Vilhena en Davy Pröpper hun opwachting maakten.

Alles of niets

Oranje begon fel aan het duel. Alles of niets zong het publiek en Nederland leek vastberaden om daaraan gehoor te geven. Een dikke vijf minuten stonden er op de klok en de eerste grote mogelijkheid was al daar. Robben twijfelde echter tussen afspelen of zelf schieten, waardoor de mogelijkheid knullig verloren ging.

Davy Pröpper begon verrassend in de basis en beloonde het vertrouwen door twee keer te scoren.

Nauwelijks een minuut later was het wel raak. Een mooie combinatie tussen Daley Blind en Vincent Janssen werd door eerstgenoemde voor de goal langs getrokken, waar Pröpper de bal simpel kon binnen lopen. Oranje had de vroege voorsprong waar het zo op hoopte.

Oranje gaat door

Gesterkt door de 1-0 ging Nederland door en bijna was daar de 2-0 al binnen het kwartier. Janssen knokte zich voorbij zijn directe tegenstander en legde de bal voor het doel langs, maar Plamen Iliev tikte de bal dit keer wel voor de voeten van Pröpper weg. Tot op dat moment was er niets van Bulgarije vernomen, maar daar kwam verandering in toen de bal vanaf de rechterkant voor het doel werd getrokken, Tete onder de bal door ging en Georgi Kostadinov vrij kon inkoppen. Zijn inzet eindigde, gelukkig voor Oranje, op de paal.

Daley Blind stond aan de basis van de 1-0 en de 2-0.

Rustig aan ebde het elan daarna een beetje weg bij Oranje. Bulgarije kwam wat beter in de wedstrijd, maar gevaarlijk werd het niet. Tegen het einde van de eerste helft richtte Oranje zich weer wat op, maar twee pogingen van Robben misten scherpte. Vooral de tweede poging, al in blessuretijd van de eerste helft na een flitsende aanval vanaf rechts, had een beter lot verdiend, maar kreeg dat niet.

Voorlangs

Na de pauze, die iets langer duurde dan gepland omdat er een gat in het net achter Jasper Cillessen was ontdekt, nam het Nederlands elftal de regie weer stevig in handen. Het resulteerde in een kans van Janssen, maar de poging van de spits vloog voorlangs. Diezelfde Janssen was daarna nogmaals dichtbij een treffer, maar hij kwam ditmaal een teenlengte tekort om de voorzet van Pröpper tot doelpunt te promoveren.

Arjen Robben glijdt de 2-0 binnen.

Het was Robben die er wel 2-0 van maakte in de 67e minuut. En andermaal kwam de voorzet van links, waar Blind om Quincy Promes heen vloog, de bal op maat mee kreeg en Robben van dichtbij de gelegenheid gaf om te scoren. Nauwelijks was het stadion uitgejuicht of de 2-1 lag achter Cillessen. Een vrije trap werd al dan niet aangeraakt door Georgi Kostadinov en belandde pardoes bij de tweede paal tegen het net.

Marge naar twee

Even wankelde Oranje, maar de volgende grote kans was weer voor Robben, die op de voor hem kenmerkende manier naar binnen trok en via een Bulgaar de vuisten van Iliev vond. Na een knal van Jansen werd het alsnog 3-1. Via - alweer - de linkerkant was het ditmaal Promes die het hoofd zocht en vond van Pröpper, die met zijn tweede van de wedstrijd de marge weer bracht op twee.

Quincy Promes stond aan de basis van de 2-0.

Daar bleef het bij, hoewel Blind vlak voor tijd nog dichtbij de 4-1 was. Die goal had Oranje goed kunnen gebruiken in de jacht op plek twee, omdat Zweden verrassend dik van Wit-Rusland won (0-4) en zo het verschil in doelsaldo nog verder in zijn voordeel vergrootte. Oranje had nog wel geluk toen dik in de blessuretijd een kopbal van dichtbij rakelings langs het doel van Cillessen scheerde, waardoor het bij een verdiende 3-1 zege bleef.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

Kwalificatie WK 2018

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen