Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje overklast Luxemburg in De Kuip: 5-0

KNVB Media
KNVB Media
9 juni 2017, 22:45
7:27

De kersverse recordinternational Sneijder heeft Oranje zojuist op 2-0 voorsprong gezet. - Foto: KNVB Media

Dick Advocaat is vrijdag met succes begonnen aan zijn missie om Oranje naar het WK in Rusland te loodsen. In De Kuip had het Nederlands elftal weinig te duchten van Luxemburg. Het werd maar liefst 5-0.

Het was het eerste duel van Oranje in de derde termijn onder leiding van Advocaat. De nieuwe bondscoach voerde direct een aantal wijzigingen door. Zo kreeg Jasper Cillessen de voorkeur onder de lat, vormden de Lazio-spelers Wesley Hoedt en Stefan de Vrij het verdedigingsduo, hield Memphis Depay Quincy Promes uit de basis en was er een basisplaats voor de jarige Wesley Sneijder centraal op het middenveld. De spelverdeler turfde daarmee interland 131 en mag zich nu alleen recordinternational noemen.

Het basisteam van Oranje tegen Luxemburg.

Alert

Oranje zocht direct de aanval en dat leidde al snel tot het eerste gevaar. Het was aan Ralph Schon te danken dat Nederland niet direct de leiding nam. Zo stuitte Robben al in de eerste minuut op de doelman en was hij later ook alert toen Vincent Janssen hem eerst probeerde te omspelen en daarna van afstand probeerde te verrassen.

Arjen Robben schiet Oranje op voorsprong.

Het onvermijdelijke doelpunt viel uiteindelijk na 21 minuten. Hoedt greep goed in bij de opbouw van Luxemburg, ging de combinatie aan met Sneijder en stuurde vervolgens Robben de diepte in. De aanvaller twijfelde niet en schoot de bal langs Schon: 1-0. Het was het 33ste doelpunt van Robben voor het Nederlands elftal. Hij kwam daarmee op gelijke hoogte met Johan Cruijff.

Typische Sneijder-goal

Ook het tweede doelpunt was een bijzondere. Uitgerekend Sneijder maakte de treffer. Na een mooie aanval via Kevin Strootman en Janssen hakte Depay de bal voor de voeten van de recordinternational. Die legde aan en schoot van afstand raak; een typische Sneijder-goal.

Wesley Sneijder legt aan en schiet de 2-0 op het scorebord.

Bijna viel voor rust ook de 3-0. Een scherpe vrije trap van Sneijder werd door Strootman goed doorzien. De middenvelder raaktde bal echter niet lekker waardoor deze naast het doel van Luxemburg verdween. Aan de andere kant gaf Jasper Cillessen de Luxemburgers nog wat hoop door de bal slordig te verspelen. David Turpel benutte dit buitenkansje echter niet en gaf de Nederlandse doelman de kans zijn fout te herstellen.

Doelsaldo

In de tweede helft ging Oranje op zoek naar een nieuwe treffer om zo aan het doelsaldo te werken. De kansen volgden elkaar in rap tempo op. Robben en Sneijder schoten naast van afstand en de treffer van Janssen werd afgekeurd vanwege buitenspel. Robben was na een knappe slalom dicht bij de 3-0, maar hij gaf zijn actie geen passende beloning door in kansrijke positie de bal niet lekker te raken.

Quincy Promes juicht op de voor hem typerende wijze na de 4-0.

Na een uur was het alsnog raak. De voorzet vanaf de rechterkant was net te scherp voor Janssen waarna Georginio Wijnaldum de bal in de rebound hard in het doel schoot. Nadat Robben Schon nog een keer had getest, was het aan Quincy Promes om de 4-0 aan te tekenen. De invaller kopte binnen na een goede onderschepping en voorzet van Stefan de Vrij.

Luxemburg was murw gespeeld en vocht tegen de Nederlandse aanvallen en de vermoeidheid. Mede daardoor ging de opbouw mis en kon Janssen op weg naar de 5-0. Doelman Schon voorkwam dit, maar dit ging ten koste van een strafschop. De spits van Tottenham Hotspur legde zelf aan en schoot de bal overtuigend in de kruising.

Derde plaats

Door de overwinning steeg Oranje naar de derde plaats in de poule. Bulgarije ging tegelijkertijd pijnlijk met 2-1 onderuit bij Wit-Rusland en lijkt daarmee zijn kansen op het WK te hebben verspeeld.

Ongunstig was het dat Zweden in eigen huis won van Frankrijk: 2-1. Hierdoor behouden de Zweden drie punten voorsprong op Oranje, maar komen ook de Fransen weer in het vizier van Advocaat en co. Wanneer op 31 augustus de kwalificatiereeks wordt hervat, is een goed resultaat in en tegen Frankrijk bijzonder welkom.

Statistieken Nederland - Luxemburg Statistieken Nederland - Luxemburg Bekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen