Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Een geweldige baan met een geweldige uitdaging'

KNVB Media
KNVB Media
6 juni 2017, 16:30
32:37

Dick Advocaat is voor de derde keer aangesteld als bondscoach. - Foto: KNVB Media

Dick Advocaat begint aan zijn derde termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. De Hagenaar had Oranje al eerder onder zijn hoede in de periode's 1992-1994 en 2002-2004. Ruud Gullit wordt zijn assistent. Samen met Fred Grim, die na het vertrek van Danny Blind als interim-bondscoach fungeerde. Het doel is helder: kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland.

Dick Advocaat had niet gedacht dat hij ooit nog eens op de stoel van de bondscoach zou zitten. "Maar omdat een hoop mensen niet wilden, niet konden of niet durfden zijn ze toch weer bij mij uitgekomen. Het was logischer geweest als hier een andere, jongere trainer had gezeten." 

Excuses aan Blind

En misschien ook wel omdat hij vorig jaar na een korte periode als assistent van Danny Blind was opgestapt. Advocaat snapte dat de mensen zo denken. "Maar ik ben geen assistent. Ik wil niet vragen wanneer ik op moet staan of een stropdas moet dragen. Ik moet mezelf kunnen zijn. Voor Fenerbahce had ik al drie keer nee gezegd tegen andere clubs. En ik had niet voor niets een clausule in mijn contract laten opnemen. Ik heb wel mijn excuses aan Danny Blind aangeboden, want hij had tenslotte zijn nek voor mij uitgestoken."

Dick Advocaat als assistent van Danny Blind voor de interland Polen - Nederland (1-2).

Dat neemt allemaal niet weg dat het een geweldige baan blijft. "Met een geweldige uitdaging. Het doel - kwalificatie voor het WK 2018 - is moeilijk, maar niet onmogelijk." Het Nederlands elftal staat na vijf duels vierde in de kwalificatiepoule achter Frankrijk, Zweden en Bulgarije. Oranje moet minimaal tweede worden om zich via de play-offs nog te kunnen plaatsen. "Dat gaan we op onze manier doen," zegt Advocaat. "Een goede organisatie neerzetten. Voetballen vanuit je taak en strijd leveren. We kunnen ons geen misstappen meer permitteren. Daarom zal ik vooral kijken naar de jongens die al wat hebben laten zien"

Ruud Gullit

Ruud is een enorme persoonlijkheid, een icoon in het internationale voetbal

Met ons refereerde hij aan zijn staf van wie ook Ruud Gullit als nieuwe assistent werd gepresenteerd.  Advocaat: "Ruud is een enorme persoonlijkheid, een icoon in het internationale voetbal. Zijn ervaring is van grote waarde, zeker voor de jonge jongens in de spelersgroep." Zo ziet Gullit, die zich enorm vereerd voelt, zijn rol bij Oranje ook. "Er is geen speler die slecht wil voetballen. Dat heeft altijd een oorzaak. En ik weet waar dat aan kan liggen. Deze ploeg is niet zo slecht als iedereen wel eens denkt."  

Saillant detail is dat beide heren 23 jaar geleden op dezelfde plek ook al een persconferentie hielden. Bondscoach Advocaat meldde toen dat de speler Gullit niet meeging naar het WK 1994 in Amerika. Naar later bleek omdat Advocaat en Gullit van mening verschilden over de speelwijze. "Dat is allang uitgepraat", zegt Advocaat. Trots en onervarenheid zaten destijds overeenstemming in de weg. 

Dick Advocaat en Ruud Gullit in 1994. Niet veel later zou Ruud Gullit toch niet mee gaan naar het WK in Amerika.

Vertrouwen

Genoeg over het verleden. Het vizier gaat op Luxemburg, dat aanstaande vrijdag de eerste te nemen horde is in een nagenoeg uitverkocht Rotterdamse Kuip. In die wedstrijd moet het eerste resultaat worden gehaald. Advocaat: "De laatste twee wedstrijden onder interim-bondscoach Fred Grim lieten vooruitgang zien. Het kan beter, maar dat geeft vertrouwen."

"We kunnen ons geen misstappen meer permitteren. Daarom zal ik vooral kijken naar de jongens die al wat hebben laten zien." Wesley Sneijder komt dan ook zeker voor in de plannen van de nieuw bondscoach. "Ik heb Wesley het hele jaar aan het werk gezien. Hij is de beste speler van Galatasaray en misschien wel van Turkije. Ik dan ook een ding verklappen: Sneijder begint vrijdag." 

Van Persie

En ook voor Robin van Persie zette hij de deur op een kier. Als coach van Fenerbahce maakte hij de Oranje topscorer aller tijden van dichtbij mee. "Het was soms passen en meten met Van Persie, maar hij stond er als ik hem nodig had in de grote wedstrijden. Hij blijft een kandidaat voor het Nederlands elftal. Daar heb ik hem over gesproken, maar ik heb hem niks beloofd."

De kijkers van het Jeugdjournaal wilden tot slot weten of we het WK in Rusland gingen halen. "Alles ligt nog open. We kunnen van iedereen winnen. Ook van Frankrijk. Dat geloof moeten we uitstralen."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen