Historie Nederland-Marokko: Oranje en Atlas Leeuwen in balans

31 mei 2017, 9:00

Memphis Depay belaagt Bruno Martins Indi tijdens de training in Portugal. - Foto: KNVB Media

Nederland en Marokko staan vanavond voor de derde keer tegenover elkaar, na eerdere ontmoetingen in 1994 en 1999. De balans van die twee ontmoetingen: één overwinning voor Oranje en één winstpartij voor Marokko. Omdat beide duels in 1-2 eindigden, is ook het doelsaldo in evenwicht.

Toch is er een wezenlijk verschil tussen beide wedstrijden. Ging het in 1999 in een oefeninterland vooral om de eer, bij het WK 1994 stond er aanzienlijk meer op het belang: kwalificatie voor de volgende ronde.

Bergkamp helpt Oranje naar achtste finale

Tijdens het WK in de Verenigde Staten vormen Nederland en Marokko, samen met België en Saoedi-Arabië, groep F. In de eerste twee wedstrijdronden verliest Marokko twee keer, terwijl Oranje wint van de Saoedi’s, maar verliest van België. In de moordende hitte van Orlando staat dus vooral voor het Nederlands elftal veel op het spel. Wint Marokko dan zijn beide landen uitgeschakeld, wint Oranje dan plaatst het zich voor de achtste finale.

Het Nederlands elftal komt in het duel in de Citrus Bowl, waar een temperatuur van 46 graden op het veld heerst, niet aan goed voetbal toe. Oranje heeft het moeilijk, maar weet vlak voor rust via Dennis Bergkamp op voorsprong te komen. Nog geen twee minuten na de start van de tweede helft scoort Marokko alweer de gelijkmaker. Spannende minuten volgen, maar dan legt Bergkamp tien minuten voor tijd de bal panklaar voor Bryan Roy, die simpel kan scoren. Die voorsprong geeft Oranje niet meer weg.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Marokko-Nederland op 29 juni 1994.

Eerste nederlaag voor bondscoach Rijkaard

In 1999 staan Marokko en Nederland opnieuw tegenover elkaar, nu in een oefenduel in de Gelredome. Van de selectie van het WK 1994 komen bij Oranje alleen Marc Overmars, Peter van Vossen en Aron Winter nog in actie. Ook bij Marokko staan slechts drie spelers opnieuw in het veld: Abdelkrim El Hadraoui, Tahar El Khalej en Mustafa El Hadji. De eerste helft gaat gelijk op, maar in de tweede helft neemt Marokko een 0-2 voorsprong via doelpunten van Youssef Chippo en Salaheddine Bassir. Ruud van Nistelrooy scoort twee minuten voor tijd nog tegen, maar het Nederlands elftal verliest zijn eerste wedstrijd onder leiding van bondscoach Frank Rijkaard in de aanloop naar EURO 2000.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Marokko op 28 april 1999.

Historie Atlas Leeuwen

Het Marokkaanse elftal, ook bekend onder de naam Atlas Leeuwen, nam tot nu toe deel aan vier WK-eindrondes. Het maakte in 1970 in Mexico zijn debuut op een WK, waar het al in de groepsfase werd uitgeschakeld. De tweede deelname was in 1986, opnieuw in Mexico. Marokko bleek in groep F (met verder Engeland, Polen en Portugal) de sterkste en plaatste zich als groepswinnaar voor de achtste finale. Daarin leden de Marokkanen een nipte 0-1 nederlaag tegen West-Duitsland. De vierde en meest recente deelname was in 1998 in Frankrijk. In een poule met Brazilië, Noorwegen en Schotland eindigde Marokko als derde en dat was niet voldoende om door te gaan naar de volgende ronde.

De mooiste prijs behaalde Marokko op het eigen continent: in 1976 won het Noord-Afrikaanse land de Africa Cup. Tijdens de editie van 2017 kwamen de Atlas Leeuwen tot de kwartfinale: Egypte versloeg Marokko daarin met 1-0.