Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dost bekroont topseizoen met Zilveren Schoen

KNVB Media
KNVB Media
22 mei 2017, 13:45

Bas Dost liep dit seizoen met 34 goals een op een in de Portugese competitie. - Foto: KNVB Media

Bas Dost voegt zich dinsdag met een heerlijk gevoel bij de Oranjeselectie in Noordwijk. In de laatste competitiewedstrijd met Sporting Lissabon scoorde hij een hattrick en kwam daarmee op een seizoenstotaal van 34 doelpunten. In Europa scoorde alleen Messi meer.

Het zal een mooi gezicht zijn, straks bij de uitreiking van de Gouden Schoen voor de topscorer van Europa. De lange naast de kleine. Een groter contrast in voetballers is er niet, maar een ding hebben ze gemeen. Ze scoren allebei ontiegelijk veel. Vier goals had Dost nodig om Messi te achterhalen in de slotwedstrijd tegen Chaves. Hij bleef steken op drie en bovendien legde die kleine van Barcelona er ook weer twee in. 

Een op een 

Maar goed. Wat een topseizoen kent Dost in Portugal. Een op een liep hij. Liefst vier keer scoorde de Oranje-spits een hattrick. Als hij omkijkt op de ranglijst ziet hij namen Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund), Harry Kane (Tottenham Hotspur) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid). Dost treedt in de voetsporen van Ruud Geels, Kees Kist, Marco van Basten en Peter Houtman, die allen ook de Zilveren Schoen wonnen.

— Marco van Basten  - hier op het EK '88 - werd in 1986 Europees topscorer met 37 goals. 

Slechts vier Nederlandse spelers kroonden zich tot topscorer van Europa. Kees Kist (AZ '67) en Marco van Basten (Ajax) wonnen ook de Gouden Schoen, net als Wim Kieft (Ajax) in 1982. Roy Makaay was de laatste Nederlander die de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen. Hij scoorde voor Deportivo La Coruna 29 goals in 2003 en liet voor al zijn teamgenoten een mini-gouden schoen maken.   

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen